İsrail ile Hamas arasında Gazze ateşkesi için, Katar’ın başkenti Doha’da Perşembe ve Cuma günü yapılan görüşmelere ara verildi. Görüşmelere katılan arabulucu ülkelerin ortak açıklamasına göre, ateşkes ve rehineler ile tutukluların serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak amacıyla yetkililer, gelecek hafta Mısır’ın başkenti Kahire’de yeniden biraraya gelecek.
ABD, Katar ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada, yoğun görüşmelerin ciddi ve yapıcı olduğu ve olumlu bir atmosferde yürütüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, “Bugün erken saatlerde Doha'da, Mısır ve Katar'ın desteğiyle ABD, Başkan Biden tarafından 31 Mayıs 2024 tarihinde ortaya konan ilkeler ve 2735 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı ile uyumlu bir köprü önerisini her iki tarafa da sundu” denildi.
İlgili Haberler Gazze’deki savaşta can kaybının 40 bini aştığı açıklandı: “Ölenlerin çoğu kadın ve çocuklar”Açıklamada Washington’un sunduğu bu teklifin geçen hafta içinde mutabakata varılan alanlar üzerine inşa edildiği ve kalan boşlukları anlaşmanın hızla uygulanmasına imkân verecek şekilde doldurduğu kaydedildi.
Açıklamaya göre çalışma ekipleri ilerleyen günlerde, anlaşmanın kapsamlı insani yardım hükümlerinin yanısıra rehineler ve tutuklularla ilgili ayrıntıların uygulanmasına yönelik düzenlemeler dahil, uygulamaya ilişkin ayrıntılar üzerinde teknik çalışmalarını sürdürecek.
Arabulucu ülkelerin üst düzey yetkilileri de bugün ortaya konulan şartlar çerçevesinde anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla gelecek hafta sonundan önce Kahire'de yeniden biraraya gelecek.
Açıklamada, “Artık hayat kurtaracak, Gazze halkını rahatlatacak ve bölgesel gerilimi azaltacak bir sonuca giden yol açıldı” denildi.
Biden: "Henüz o noktada değiliz"
Gün içerisinde gazetecilere kısa bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden da bir anlaşmanın görüşmelerin başlamasından öncesine göre "çok çok daha yakın" olduğunu söyledi.
Biden, "Hiçbir şeye uğursuzluk getirmek istemiyorum ama dedemin dediği gibi, “Tanrı'nın lütfu, komşuların iyi niyeti ve bol şansla bir şeyler yapabiliriz.” Ancak henüz o noktada değiliz. Ama üç gün öncesine göre çok ama çok daha yakınız" dedi.
Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili de Doha'daki son görüşmelerin aylardır yapılan en verimli görüşmeler olduğunu söyledi.
Adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan yetkili, “Son 48 saat içinde tüm katılımcıların ortak görüşü, burada bir sonuca varmak için gerçekten yeni bir ruh olduğu yönündeydi. Burada bulunan İsrailli heyet güç kazandı. Üzerinde çalıştığımız birçok konuda ilerleme kaydettik” dedi.
Blinken İsrail'e gidiyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da anlaşmanın sonuçlandırılması için yoğun diplomatik çabaları sürdürmek üzere 17 Ağustos'ta İsrail'e gidiyor .
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Blinken'ın bölgedeki tüm tarafların gerilimi tırmandırmaktan ya da bir anlaşmaya varılmasını baltalayabilecek diğer eylemlerden kaçınmalarının kritik bir ihtiyaç olduğunun altını çizececeği kaydedildi.
Açıklamada müzakere edilen anlaşma için, "Bu teklif, Gazze'de ateşkesi sağlayacak, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alacak, insani yardımın Gazze'ye dağıtılmasını sağlayacak ve daha geniş bölgesel istikrar için gerekli koşulları yaratacak" denildi.
İsrailli bir yetkili de Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin beklendiğini söyledi.
Blinken’ın bölgeye gideceğini ilk duyuran haber sitesi Axios, Blinken'ın Kahire ve Doha'ya da uğrayabileceğini yazmıştı.
Hamas bugün sona eren görüşmelere doğrudan katılmadı ancak Reuters haber ajansına konulan üst düzey bir örgüt yetkilisi, Doha'daki ateşkes görüşmelerinin sonuçlarıyla ilgili olarak gruba verilen bilginin 2 Temmuz'da üzerinde anlaşmaya varılanları kapsamadığını söyledi.
İsrail'in barışın ancak Hamas'ın yok edilmesi halinde mümkün olabileceği yönündeki ısrarı ve Hamas'ın geçici değil kalıcı bir ateşkesi kabul edeceğini söylemesi görüşmelerin tıkanma noktalarını oluşturuyor.
Diğer zorluklar arasında anlaşmanın sıralaması, İsrailli rehinelerle birlikte serbest bırakılacak Filistinli tutukluların sayısı ve kimlikleri, Gazze ile Mısır arasındaki sınırın kontrolü ve Filistinliler’in Gazze içinde serbest dolaşımı yer alıyor.