WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İngiltere'de hapishaneden tahliye edilmesinden bu yana ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, kendisinin “tutukluluk koşullarının incelenmesinden” sorumlu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Komisyonu önünde konuştu.
Assange, Strazburg'daki AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu önünde, “Ben sadece gazetecilik yapma suçunu kabul ettiğim için serbest bırakıldım” dedi ve ifade ve bilgi edinme özgürlüğü için daha güçlü mücadele verilmesini istedi.
AKPM sonbahar oturumlarına “Assange’ın tutuklanması, mahkumiyeti ve bunların insan hakları üzerindeki caydırıcı etkilerinin” araştırıldığı Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu raporu ile başladı.
Dün, cezaevinden yeni çıkan Rus muhalif Vladimir Kara-Murza’yı Genel Kurul’da ağırlayan AKPM, bugün de Julian Assange ile Komisyon toplantısında biraraya geldi.
Son 14 yılını önce Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde, ardından da İngiltere'deki yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinde tutuklu olarak geçiren WikiLeaks'in kurucusu, Avrupa Konseyi binasına gelişinde alkışlarla karşılandı. Assange, alkışlara yumruğunu havaya kaldırarak yanıt verdi.
İlgili Haberler Assange serbest bırakıldıktan sonra ilk kez kamuoyunun önüne çıkacak"Daha fazla otosansür görüyorum"
Strazburg’da, AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu’nda bir buçuk saat boyunca konuşan ve soruları yanıtlayan Avustralyalı aktivist, “Benim hapsedildiğim 14 yıl boyunca, bilgi alma özgürlüğü konusunda ne kadar çok zemin kaybedildiğini görüyorum ve bundan üzüntü duyuyorum. Gerçeği söylemenin nasıl damgalandığını, saldırıya uğradığını, zayıflatıldığını ve küçültüldüğünü görüyorum. Daha fazla cezasızlık, daha fazla gizlilik, doğruyu söyleme karşılığında daha fazla misilleme ve otosansür görüyorum” dedi.
Serbest bırakılması için Amerikan adalet sistemiyle anlaşmaya varan WikiLeaks'in kurucusu Assange, “Tamamen açık olmak istiyorum. Bugün sistem çalıştığı için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm, çünkü ‘gazetecilik yapma suçumu’ kabul ettim. Bir kaynaktan bilgi arama ve bu bilginin mahiyeti konusunda kamuoyunu bilgilendirme suçumu kabul ettim. Başka hiçbir suçlamayı kabul etmedim” diye devam etti.
Julian Assange, “Umarım bugünkü ifadem, mevcut koruma önlemlerinin zayıf yönlerini vurgulamaya ve davaları daha az görünür ve bir o kadar da savunmasız olanlara yardım etmeye yarar” diye konuştu.
53 yaşındaki Assange, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza atan 46 ülkeyi biraraya getiren Avrupa Konseyi huzurunda, 2010'dan itibaren ABD'nin askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin yüz binlerce gizli belgenin yanı sıra yargısız infazlara ve Washington'un müttefiklerine karşı toplanan istihbaratlara ilişkin hesapları yayınladığı sitenin geçmişine geri döndü.
Assange, Rusya ve Çin'deki yönetimleri, bu ülkelerdeki ve dünyanın dört bir yanındaki baskıyı ifşa etmeye çalışan gazetecileri hedef aldıkları için eleştirdi ve Ukrayna ve Gazze'de öldürülen gazetecilerle dayanışma sözü verdi.
İlgili Haberler WikiLeaks kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı14 yıllık hapis dönemi
Julian Assange, 2010'dan itibaren ABD'nin askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin yüz binlerce gizli belgenin yanısıra yargısız infazlara ve Washington'un müttefiklerine karşı topladığı istihbaratlara ilişkin hesapları WikiLeaks'te yayınladı.
Hapsedilmeden önce yedi yılını Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde kendi isteğiyle sürgünde geçirdi; burada ‘siyasi zulüm’ gerekçesiyle sığınma talebinde bulundu ve hakkındaki cinsel saldırı iddiaları nedeniyle İsveç'e iade edilmeye karşı mücadele etti.
Geçtiğimiz Haziran ayında, Amerikan adalet sistemiyle yapılan bir savunma anlaşması, onun İngiltere’den ayrılarak Pasifik'teki bir Amerikan bölgesi olan Saipan'a gitmesine izin verdi; burada bir yargıç, kendisini, duruşma öncesi tutukluluğu sırasında zaten çekmiş olduğu bir hapis cezasına çarptırdı.
Daha sonra serbest bırakıldı ve Haziran ayında Avustralya'ya geri döndü. O tarihten bu yana kamuoyuna açık bir konuşma yapmayan Assange’ın eşi Stella, “iyileşmek için mahremiyete ve zamana ihtiyacı olduğunu” açıkladı.
“Baba ve eş olmak istiyorum”
Konuşması boyunca duygusal olduğu gözlenen Assenge, şimdi ne yapmak istediği yönünde bir soruya, “14 yıl sonra, yeniden baba olmak istiyorum. Çünkü çocuğum bensiz büyüdü. Yeniden eş olmak istiyorum, kayınvalideme rağmen. Yanlış anlamayın, çok iyi bir insan, kendisini severim” deyince, yanında oturan Stella Assange’ın eşinin mikrofonunu kapatması salonda kahkahalarla alkışlandı.
Julian Assange bugün hala, dünya çapında oldukça tartışmalı bir figür olmaya devam ediyor. Destekçileri onu, “bilgiyi ifşa ettiği için zulüm gören, ifade özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğin önde gelen isimlerinden birisi” olarak tanımlıyor. Eleştirenler ise, “son derece hassas belgeleri yayınlama kararıyla pek çok hayatı riske atan ve Amerikan güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan pervasız bir blog yazarı” olarak görüyor.
İlgili Haberler WikiLeaks kurucusu Assange, hakkındaki suçlamaları kabul etmesinin ardından İngiltere’den ayrıldıAKPM raporu
AKPM Komisyonu, geçtiğimiz hafta tamamladığı raporunda, “Assange’ı siyasi mahkum olarak” kabul etti ve “kötü muameleye uğradığına ilişkin derin endişeleri” ifade eden bir karar taslağı yayınladı.
AKPM Komisyonu, karar taslağında, Julian Assange'a yönelik kötü muamelenin “caydırıcı etkisi” konusunda uyarıda bulundu. Avrupa Konseyi'nin “gözlemci devleti” olan ABD'yi, iddia edilen savaş suçlarını soruşturmaya ve Wikileaks tarafından açıklanan insan hakları ihlallerini” araştırmaya çağırdı.
Karar taslağı yarın görüşülecek
Komisyon, 2012’de de belirtildiği gibi, “ABD yetkilileri tarafından Assange’a yöneltilen "orantısız ağır suçlamaların" yanısıra “gazetecilik faaliyetlerine katılmak için Casusluk Yasası kapsamında öngörülen ağır cezaların” uygun olmadığı görüşünü yineledi.
AKPM Genel Kurulu, 2 Ekim Çarşamba günü, komisyonun karar taslağını tartışacak ve oylayacak.