Tucson kenti geçen Cumartesi meydana gelen ve 6 kişinin hayatına mal olan silahlı saldırının acısını yaşıyor. Ölenler arasında federal bir yargıç, yaralananlar arasında ise Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords var. Bazıları Tucson olayını siyasete alet ederken bir çok kişi olayın nedenini anlamaya çalışıyor.
Bir süpermarkette meydana gelen silahlı saldırı Tucson’ı derinden sarstı. Birçok kişi sakinliğiyle bilinen bir kentte böyle bir olayın nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyor. Kent halkı yaralılara ve yakınlarını kaybedenlere destek olmak için çaba harcıyor. Kent sakinleri ölenler anısına gece gündüz nöbet tutuyor. Bu nöbetlerden biri de Giffords’un ofisinin hemen yanıbaşında devam ediyor.
Arizona Üniversitesi profesörlerinden Barbara Norrander şimdilik çoğu kişinin olaya siyaset karıştırmamayı tercih ettiğini söylüyor:
"Bir çok kişi gönüllü olarak nöbet tutuyor. Giffords’u desteklememiş olanlar bile böyle bir saldırı yüzünden duydukları üzüntüyü göstermek istiyor."
Bill Heilman Tucson’a yeni yerleşmiş. Olayda yaralanan eşi hala hastanede tedavi görüyor. Heilman, Tucson halkından övgüyle söz ediyor:
"Cumartesi günü kim olduğunu bilmediğim biri beni arayarak Suzie ve Christina’nın bir kaza geçirdiğini söyledi. Acil serviste ilk gördüğüm kişilerden biri bir rahipti. Olayı duymuş ve yaralıları ziyaret ediyordu. Halka destek oluyordu. Tucson işte böyle bir şehir."
Ancak siyaset tamamen bir kenara bırakılmış değil. Tucson’ın dahil olduğu Pima bölgesi şerifi Clarence Dupnik saldırıdan siyasi söylemleri sorumlu tutuyor ve şunları söylüyor:
"Ülkede devam eden nefret ve bağnazlık kontroldan çıkmış durumda."
Bazı siyasetçiler ve gazette editörleri şerifi böyle bir anda siyaseti gündeme getirdiği için kınadı. Saldırganın siyasi söylemlerin etkisi altında kaldığını gösteren bir kanıt olmadığı iddia ediliyor. 20 yıldır Arizona’da siyaseti izleyen Profesör Barbara Norrander Kasım’daki ara seçimlerin acı söylemlere yol açtığını söylüyor:
"Geçen yılki kampanya reklamlarında kullanılan dil ve rakip adayın nasıl tanımlandığı aşırıya kaçmıştı."
Ancak Profesör Norrander aşırı söylemlerden yakınan uzmanların samimi olmadığı görüşünde:
"Birçok Amerikalı’nın siyaseti umursamadığını, siyasete ilgi duymadığını, oy kullanmadığını söylerlerdi. Şimdi ise halkın siyasette çok hırslı olduğundan bahsediyorlar."
Arizonalılar yakında yeni siyasi konulara yoğunlaşabilir. Bunlar arasında silah edinme hakkı ve akli dengesi bozuk olanlara yardım programları da yer alıyor. Ancak birçok kişi bu tartışmaların olayın acısı dindikten sonrayı bekleyebileceği görüşünde.