Ankara’nın metropol ilçesi Yenimahalle, ana muhalefet partisi CHP’nin “kalesi” olarak kalacak mı?
Muhalefet cephesindeki parçalı tablo nedeniyle AK Parti’nin ilçeyi yıllar sonra yeniden kazanma şansının bulunduğuna dair görüşler, bu soruyu gündemde tutuyor.
704 bin nüfusa sahip Yenimahalle, Türkiye’de birçok şehirden daha kalabalık bir yerleşim. Yerel seçimler öncesinde 453 bin 69 kayıtlı seçmeni olduğu açıklanan ilçede, biri bağımsız 18 aday belediye başkanlığı için yarışıyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Ancak en sert mücadelenin, CHP ile AK Parti adayları arasında geçeceği kabul görüyor.
İlçe, 1989 -1994 ve 1994-1999'da iki dönem Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den (SHP) Abdurrahman Oğultürk, 1999-2004'te CHP’li Tuncay Alemdaroğlu’nun yönetimindeydi.
CHP’den Ufuk Ataç’ın aday olduğu 2004’teki yerel seçimleri AK Partili Ahmet Duyar kazandı. Ancak CHP, Fethi Yaşar’la 2009’da ilçede bayrağı devraldı.
CHP’nin adayı Yaşar’dan “tecrübe ve devamlılık” mesajı
Başkanlık görevini üç dönemdir yürüten Belediye Başkanı Fethi Yaşar, gençlik kollarından yetişmiş CHP’li kimliğiyle, dördüncü kez ilçede başkanlık için yarışıyor.
Yaşar, 2009’da yüzde 40,3, 2014’te yüzde 50,9 ve Millet İttifakı’nın adayı olduğu 2019’da yüzde 58,3 oy oranlarıyla seçildi.
2009’da Yaşar’ın karşısında AK Parti adına yarışan Ahmet Duyar yüzde 36, 2014’te yine AK Parti’den Adem Ceylan yüzde 37,9 ve 2019’da Cumhur İttifakı adına Veysel Tiryaki yüzde 40,2 oy aldı.
Tiryaki, AK Parti’nin Altındağ Belediye Başkanı olarak Ankara’da tanınıyordu ancak Fethi Yaşar’ın karşısında kaybetti.
CHP’nin adayı 75 yaşındaki Fethi Yaşar, “tecrübe” vurgusunu öne çıkararak, “Tecrübemiz köklü, heyecanımız Yenimahalle” sloganıyla ilçe halkından oy istiyor.
“Yenimahalle, barışın, sevginin, kardeşliğin ilçesidir ve hep böyle kalacaktır. Bu huzur ortamının bozulmaması ve sevginin egemen kılınması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diyen Yaşar, ilçe yönetiminde “devamlılık” gerektiği görüşünde.
Yaşar, Yenimahalle’yi “sosyal belediyecilik anlayışına sahip mutlu bir ilçe” olarak tanımlıyor.
AK Partili aday Aydoğan’dan “gençlik ve değişim” vurgusu
31 Mart seçiminde, Yenimahalle ilçesinde örgütlü Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği’nin (GİMAT) 2019’dan beri Yönetim Kurulu Başkanı olan Abdülkadir Aydoğan, AK Parti ve MHP’nin ortak adayı.
AK Parti’de 2014’ten itibaren görev alan Aydoğan, 2020’den bugüne partisinin Yenimahalle ilçe başkanlığını yürütüyor.
Aydoğan, rakibi Yaşar’ın üç dönemdir görevde olması gerekçesiyle kampanyasında “değişim” olduğunu ön plana çıkarıyor.
50 yaşındaki Aydoğan “genç” olduğuna işaret ediyor ve “Yenimahalle için değişim zamanı” ve “Yenimahalle’nin yeni çağı” sloganlarıyla oy talebinde bulunuyor.
“Yenimahalle eski mahalle olmasın diye aday oldum”
Cumhur İttifakı adayı Abdülkadir Aydoğan, VOA Türkçe’nin 31 Mart’taki seçimlerle ilgili sorularını yanıtladı.
Yenimahalle’de CHP’nin iddialı olmasına karşın, üç dönemdir görevi yürüten Fethi Yaşar’ın “iktidar yorgunu” olduğu görüşüyle karşısına çıktığını söyleyen Aydoğan, “Yenimahalle yorgun ve eskime yolunda. Artık Yenimahalle’de yeni bir gün ışığı çıkmak üzere. Dolayısıyla, ilçemizi hızlı bir şekilde yenilememiz gerektiği kanaatindeyiz. Yenimahalle eski mahalle olmasın. Gazi mahallemizden başladığımızda, Gayret Mahallesi, Barış Mahallesi, Çamlıca Mahallesi, Varlık Mahallesi’ne baktığımızda hepsinde ciddi anlamda bir yıpranmışlık ve geriye gidiş hissedilmeye başlandı. Diyoruz ki ‘Yenimahallemizi yenilememiz lazım’. Sokaklarımızdaki alt yapıyı hızlı bir şekilde yenilememiz lazım” dedi.
Abdülkadir Aydoğan, İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda olmasına rağmen, ilçedeki parklarda güvenlik sorunu yaşandığını belirterek, bunu belediye yönetimi olarak çözeceği vaadini de paylaştı.
“Akşam vakitlerinde gittiğimizde güvenli bir ortam, güvenli bir park yok artık” diyen Aydoğan, ilçedeki sosyal donatıları da yetersiz gördüklerini ifade etti.
Çocuklar için kreş, gençler için gençlik merkezleri açmayı planladıklarını kaydeden Aydoğan, “Maalesef emekliler için, hanımlar için organize bir şekilde işletilen bir belediye tesisimiz yok. Ya bir yerlere kiraya verilmiş ya da birileri tarafından işletilen mekanlar haline gelmiş. Yenimahalle Belediyesi’nin kendisinin işlettiği mekânları olmasını öngörüyoruz” dedi.
Yenimahalle’deki küçük organize sanayi bölgelerinin çalışan genç nüfusa evsahipliği yaptığını işaret eden Aydoğan, belediyenin GİMAT, İvedik Organize Sanayi gibi yapılarla ortak istihdam çalışma yapması gerektiğini ancak şu anda bu yönde bir çalışma olmadığını söyledi.
Çok katlı ve bitişik nizamda çok sayıda eski binanın bulunduğu Demetevler’de kentsel dönüşüm çalışması yapılıp yapılmayacağını sorduğumuz Aydoğan, “Demetevler bizim 1980’de ikamet ettiğimiz yer. Şimdi orada cadde meclisleri, mahalle meclisleri oluşturup tam bir birliktelikle hareket edilmesi lazım. Buradan çıkacak karara göre hareket edilmesi lazım. Oradaki kat malikleri, vatandaşlarımız ne diyorsa onu yapmak lazım. Kentsel dönüşüm mü, güçlendirme mi birlikte onlarla karar verilmesi lazım” yanıtını verdi.
Aydoğan, 2019’daki seçimlerle kıyaslandığında AK Parti’nin 31 Mart’ta ilçede başarılı olma ihtimalini ise şöyle değerlendirdi:
“Çok iddialıyız çünkü çok iyi bir hazırlık süreci geçirdik. Dört yıldır AK Parti ilçe başkanlığımda bu seçime hazırlandık. 2019’da seçimlerde yüzde 18 gerideydik. Ama şu an karşımızda da yerel yönetimde yorgun bir iktidar var. Yorulmuş bir Yenimahalle, yorulmuş bir yönetim var. Biz ise genç dinamik ve üretici bir yapıya sahibiz. Onun için de kendimizi çok iddialı görüyoruz.”
Aydoğan, DEM Parti’nin Yenimahalle’de önce aday çıkarma kararı aldığını ve sonra vazgeçtiğini de savunarak, dolayısıyla burada CHP’nin “seçim kaygısı” ile kent uzlaşısı yaptığını da öne sürdü.
DEM Parti: “Yenimahalle’de kent uzlaşısı yok, CHP’yle görüşülmedi”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ise, Yenimahalle’de örgütsel nedenlerle aday çıkarmadığını açıkladı.
DEM'in Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı adayı Öztürk Türkdoğan, aday çıkarmadıkları Yenimahalle’nin de aralarında bulunduğu üç ilçeyle ilgili “CHP’yle kesinlikle kent uzlaşması olmadığını” söyledi.
Geçmişte Millet İttifakı çatısı altında buluşan partilerin de bu seçimde Yenimahalle’de işbirliği yapmadığı görülüyor.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise, “CHP’ye kaybettirmeme” yaklaşımıyla bu ilçede aday çıkarmamayı tercih etti.
AK Parti, ittifak ortağı MHP’yle işbirliğini devam ettiriyor. Ancak Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifakta yer alan Yeniden Refah Partisi ve Hür Dava Partisi’yle bu kez aynı safta değil.
Yenimahalle’de 31 Mart günü seçmen desteği arayan diğer adaylar ise şöyle:
İYİ Parti’den Sevinç Çağlayan, Yeniden Refah Partisi’nden (YRP) Gamze Kılınç, DEVA Partisi’nden Yusuf Yıldız, Saadet Partisi’nden Mustafa Aydın, Emek Partisi’nden (EMEP) Yasemin Köktaş, Hür Dava Partisi’nden (HÜDA-PAR) Yılmaz Akgül, Anavatan Partisi’nden (ANAP) Ziya Yiğit Tunçer, Demokratik Sol Parti’den (DSP) Enver Aydın, Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Hakan Bulut, Zafer Partisi’nden Serhad Özdamar, Bağımsız Türkiye Partisi’nden (BTP) Ahmet Haydar İlik, Yeni Türkiye Partisi’nden (YTP) Hadiye Kemeç, Millet Partisi’nden Osman Duran, Milli Yol Partisi’nden Muhsin Ömer Çiftçi, Adalet Partisi’nden Gökhan Akçakaya, Vatan Partisi’nden Mustafa Aynur ve bağımsız aday Sanem Deniz Kural.