Ankara’da halk “normalleşme” sürecine ilişkin ne düşünüyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel görüşmesi- 11 Haziran 2024.

Dokuz günlük bayram tatili geride kalırken, Ankara siyasetinde iktidar ile muhalefet arasındaki “normalleşme” sürecinin devam edip etmeyeceği sorusu gündemdeki yerini koruyor.

VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı Ankaralılar için ise öncelikli konu ekonomik iyileşme.

31 Mart yerel seçimlerinden CHP’nin birinci parti olarak çıkmasının ardından siyasette “normalleşme” süreci gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin kutuplaşma yerine, muhalefet ile diyalog kurarak, başta adalet olmak üzere sorunlara çözüm kapısı açabileceği beklentisi ortaya çıktı.

Your browser doesn’t support HTML5

Ankara’da halk “normalleşme” sürecine ilişkin ne düşünüyor?


CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, 2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Erdoğan ile görüşmesiyle birlikte normalleşme, siyasetin ana gündem maddesi haline geldi.

Özel, 7 Mayıs’ta Erdoğan’ın Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle de TBMM’de görüştü. 11 Haziran’da Erdoğan, iade-i ziyarette bulunarak 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Ancak görüşme trafiğine rağmen Türkiye’nin demokratikleşmesi ve yargıda adalet beklentisine ilişkin yeterince adım atılmaması tartışmalara yol açtı.

Muhalefet, iktidara yönelik eleştirilerini sürdürünce Kurban Bayramı öncesinde liderler düzeyindeki polemik sertleşti. “Yumuşama ya da normalleşme değildi sadece siyasi nezaketti” diyen Erdoğan, Özel’i “hazımsızlıkla” suçladı.

İlgili Haberler “İade-i ziyaret” polemiği: Erdoğan “Hazmedemediler” dedi, Özel “Herhalde yine ittifak ortağına söylüyor” yanıtını verdi

Öncesinde Erdoğan ile Bahçeli ilişkisi için “suç ortaklığı” diyen Özel ise, normalleşme sürecinden beklentisini, halkın sorunlarına çözüm getirilmesi olarak açıkladı.

Özel, “Normalleşme yıllardır tartışan siyasetçilerin birbirine laf söylememesi değil, yıllardır hakkını alamayanların hakkını alması sonucunu doğurmalıdır. Normalleşme olacaksa emekliden ve emekçiden başlamalıdır. Cumhur İttifakı’nın ortakları bizim üzerimizden iletişim kuruyorlar. Buradaki sorun şu ki onların birlikteliği maalesef memlekete işsizlik, yoksulluk getirdi. Yoksa onlar iyi geçinsinler birlikte olsunlar, onların birlikteliğine laf eden yok ama bu birliktelik açlık, yoksulluk, sefalet ve işsizlik üretiyorsa sorun burada. Ben bu sorunları çözmenin derdindeyim” mesajını verdi.

Peki liderler, siyasetçiler düzeyinde normalleşme sürecinin geleceğine ilişkin soru işaretleri oluşmuşken sokak ne düşünüyor?

VOA Türkçe’nin başkentte mikrofon uzattığı ancak isimlerini vermek istemeyen Ankaralılar için öncelikli gündem “ekonomi” olarak görünüyor. Özellikle emekliler, maaşlarında iyileştirme istiyor.

Emekliler için öncelik maaşlar

Sincan’da ikamet eden bir kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminden memnun olduğunu ve “o yeni adam” dediği Özgür Özel’in de Cumhurbaşkanı’yla görüşmesini doğru bulduğunu söyledi. Siyasetteki bu görüşme trafiğine ilişkin beklentisini ise “İnsanlarımızı düşünseler daha iyi olur. Emekliler acından ölüyor diyeyim” dedi.

Bu semtte yaşayan bir başka emekli ise, normalleşme sürecinden yana umutlu olmadığını ve AK Parti iktidarına güvenmediğini söyledi.

“CHP’yi harcayacak. CHP akıllı olsun. Öyle birine yanaşmasın. Yanaşırsa zararlı çıkacak” diyen emekli, Erdoğan’ın bu seneyi “Emekliler Yılı” ilan ettiğini anımsatarak, 10 bin lira maaşına karşılık 15 bin lira kirası verdiğini ve iş aradığını anlattı ve “Bu yaştan sonra bize kim iş verir? Bunların hepsinin sorumlusu bu 25 yıllık hükümet” tepkisini aktardı.

Bir başka emekli ise, görüşmelerden yana umudunu koruduğunu ve Özel’in ifade ettiği üzere Cumhurbaşkanı’nın özellikle emekli maaşlarını düzeltmesini beklediğini ifade etti.

İlgili Haberler Türkiye’de bayram arifesinde “normalleşme” hamlesi sonlandı mı?


Muhalif görüştekiler normalleşme sürecine şüpheli yaklaşıyor, sonuç beklemiyor

Sokakta normalleşme sürecine ilişkin yorumlara bakıldığında, CHP’ye yakın görüşteki vatandaşlar, Özgür Özel’in görüşme trafiğiyle sonuç elde edemeyeceği görüşünü paylaşıyor.

AK Parti’yi desteklediğini ifade eden vatandaşların ise, liderler arasındaki görüşmelere daha olumlu baktığı görülüyor.

Sosyalist olduğunu belirten emekli bir Ankaralı, yoksulluk ve tarımdaki gerileme başta olmak üzere ülke sorunları konuşulacaksa sadece bunun için iktidar ile görüşülmesi gerektiği görüşünde.

Bir başka kişi ise, “Görüşmelerden hiçbir şey çıkmayacak. Özgür Bey gidip konuşuyor da memleketin halini bilmiyor mu? Cumhurbaşkanı ona ne diyecek?” dedi ve CHP’nin ekonomi alanında uzman kurmayı Prof. Dr. Yalçın Karatape’nin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinden sonuç çıkmayacağı tahmininde de bulundu.

Bir başka emekli ise, “AKP’nin işine yarar. Bu CHP’nin işine yaramaz bu. Bir oyuna geliyor yine CHP diye düşünüyorum” görüşünü aktardı.

İşçi olduğunu belirten bir başkan vatandaş ise, “İplerin Tayyip Erdoğan’da olduğunu görüyorum. Tayyip Erdoğan da batan geminin kaçan faresi gibi. Şimdi CHP’ye sarılıyor. MHP’yi sattı gibi geliyor. Sabit gelirliler hakkında bir şeyler konuştuklarını duydum ama CHP bunları kopartabilir mi bilmiyorum” görüşlerini paylaştı.

“Temiz siyasete ihtiyacımız vardı”

AK Parti’yi desteklediğini açıkça vurgulayan vatandaşlardan birisi ise, siyasette kavga halinden hoşnut olmadığını ifade ederek, “Temiz siyasete ihtiyacımız vardı. Kavga, dövüş, gürültü. Bu on numara oldu. Bence Özgür Özel de gayet güzel davrandı. Cumhurbaşkanımız da zaten yerinde bir davranış sergiledi. Böyle giderse çok güzel olur. Ben Cumhurbaşkanıma ‘öz babam’ diyorum. O ne derse, doğru der. Bu zor şartlarda bundan daha mükemmel yönetilemezdi diye düşünüyorum” diye konuştu.

AK Parti’yi desteklediğini kaydeden bir başka vatandaş ise, ev hanımı gözüyle ekonomi için mevcut iktidarca gerekenlerin yapıldığı ancak maddi sıkıntılar olduğu görüşünde. “Tayyip Erdoğan elinden geldiği kadar her şeyi yapıyor. Yani hakkını da yememek lazım. Ama o giderse ve başka biri gelirse onu da hiç düşünemiyorum” diyen kişi, liderler görüşmesinden memnun olduğunu aktardı.

Siyasette çözüm beklentisinden umutlular da umutsuzlar da var

Ankara sokaklarında siyasetten umudu kesenler kadar, umudunu koruyanlar da kişiler var.

Esnaf olduğunu belirten 60 yaşındaki bir vatandaş, “Onlar dışarıda birbirlerini yerler. İçeride otururlar, yemeğini yerler. Bunlar gayet normal şeyler yani. Değişen bir şey yok. Sadece bizim yaşımız değişiyor” tepkisini paylaştı.

Genç bir Ankaralı da, süreç sonucunda olumlu gelişmeler olmasını beklemediğini söyledi. Ancak yine de öncelikle emekli maaşlarında iyileştirme gerektiğini belirterek, ev ve araba fiyatlarında düşüş beklediğini ifade etti.

Bir başka esnaf da, “Türkiye’deki siyaset çıkarlar üzerine kurulur. Kimse tabanla ilgilenmiyor. Bu iki tarafında kendi çıkarlar doğrultusunda yapılan bir görüşme. İki taraf da ‘birbirimize nasıl bir uyum sağlayacağız? Cumhurbaşkanı 2028’te seçilebilir mi’ diye yumuşama yapıyor. Öbürü de, bundan fırsat bulup bir şey daha alabilir miyim diye yapıyor” dedi.

İlgili Haberler Özel'den Bahçeli’nin ittifak çağrısına ret: “Memleketi bu hale kadar getirip suç ortağını bize doğru itmesin”