ABD Anayasa Mahkemesi, Teksas eyaletinde kolluk yetkililerinin Meksika sınırını yasadışı olarak geçtiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanmasına imkan veren yasayı engellemeyi reddetti. Beyaz Saray sözkonusu yasanın ABD’nin güney sınırında kaosa yol açacağını ve Teksas’ta kolluk yetkililerinin yükünü arttıracağını savundu.
Demokrat Biden yönetimi, alt mahkemeler hükümetin itirazını değerlendirirken, Anayasa Mahkemesi’nden Cumhuriyetçi Teksas eyaletinde yasanın yürürlüğe girmesine imkan veren emri askıya almasını talep etmişti.
Biden yönetimi yaptığı başvuruda sözkonusu yasanın, federal hükümetin göçü düzenleme yetkisine müdahale ederek Anayasa’yı ve federal yasaları ihlal ettiğini savundu.
Anayasa Mahkemesi ise yasayı engellemeyi reddetti. Mahkeme, yasaya itiraz değerlendirilirken yürütmenin durdurulup durdurulmamasına ilişkin hızla karar verilmesi için dosyayı temyiz mahkemesine gönderdi. Mahkeme, konuya ilişkin yakın zamanda bir kararın gelmemesi halinde, başvuru sahiplerinin yeniden Anayasa Mahkemesi’ne konuyu taşıyabileceklerini belirtti.
Teksas’taki kolluk yetkilileri şu an için yasayı uygulayabilecek ancak bunun ne kadar süre devam edeceği temyiz mahkemesinden gelecek karara bağlı.
6 muhafazakar ve 3 liberal yargıçtan oluşan Anayasa Mahkemesi’nin liberal üyeleriyse muhafazakar üyelerin görüşüne katılmadı.
Liberal yargıç Sonia Sotomayor, bir diğer liberal yargıç Ketanji Brown Jackson’ın da katıldığı muhalefet şerhinde, mahkemenin böyle bir karar alarak “göç kanunlarının uygulanmasında daha fazla kaos ve krize davetiye çıkardığını” savundu.
İlgili Haberler Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyorBeyaz Saray’dan tepki
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı yazılı açıklamada, sözkonusu yasanın anayayasa aykırı olduğunu ve yasanın Teksas’ı daha az güvenli hale getireceğini, ABD’nin güney sınırında kaos ve kafa karışıklığına yol açacağını belirtti.
Beyaz Saray sözcüsü, yasayı, “Cumhuriyetçiler’in soruna gerçek çözümleri engelleyerek sınır konusunu siyasileştirmesinin bir başka örneği” olarak niteledi.
Hukuki süreçte ne olmuştu?
Adalet Bakanlığı da Ocak ayında, aslında 5 Mart’ta yürürlüğe girmesi planlanan yasayı bloke etmek için dava açmıştı.
Teksas’taki ABD Bölge Mahkemesi yargıcı David Ezra 29 Şubat’ta Biden yönetiminden yana karar alarak Teksaslı yetkililerin yasayı uygulamasını durdurmuştu. Mahkeme, yasanın ABD’nin göçü tek bir ses olarak düzenlemesine ilişkin temel fikri tehdit ettiğine karar vermişti.
Ancak New Orleans’taki Beşinci Temyiz Mahkemesi Ezra’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Biden yönetimi de bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne acil başvuruda bulunmuştu.
Yasa ne öngörüyor?
Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, SB 4 olarak bilinen yasa tasarısını geçtiğimiz Aralık ayında imzalamış ve eyalette görevli kolluk güçlerine ABD’ye yasadışı olarak girdiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanması yetkisi vermişti.
Teksas’a yasadışı olarak girilmesini eyalet genelinde suç sayan yasa, bu kişilere 180 gün ila 20 yıl hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Yasa kapsamında Teksas’ta yargıçların bu göçmenlerin Meksika’ya dönmesi yönünde karar almasını ve bu karara uymayanların 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Teksas Valisi 18 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, Demokrat Başkan Biden’ın ülkeye yasadışı girişi suç sayan federal yasaları uygulamadığını, Teksas’ın başının çaresine bakmak zorunda kaldığını ve bu nedenle böyle bir yasaya ihtiyaç olduğunu söylemişti.
ABD-Meksika sınırındaki göçmen krizi seçimlere giderken siyasette tartışma konusu
Demokrat Başkan Biden’ın ABD-Meksika sınırını yasadışı şekilde geçerken yakalanan rekor sayıda göçmenlere ilişkin krizi yönetme biçimi, Cumhuriyetçiler’in eleştirilerinin hedefi oldu.
Cumhuriyetçi Teksas eyaleti, bayrağındaki Teksas simgesine atıfla “Yalnız Yıldız Operasyonu” adını verdiği operasyon kapsamında sınırın yasadışı geçilmesini caydırmak için bir dizi önlem almıştı.
Eyalet, Ulusal Muhafız birliklerini sınırda konuşlandırmış ve düzensiz göçmenlerin geçiş noktası olan Rio Grande Nehri boyunca yüzer bariyer yerleştirmişti.
Cumhuriyetçiler, eski Başkan Donald Trump’ın baskısının ardından Şubat ayında sınır güvenliğini güçlendirecek ve göçmen yasalarını sertleştirecek partiler üstü anlaşmayı iptal etmişti. Demokrat Başkan Biden, Trump’ın siyasi baskısına boyun eğen Cumhuriyetçi temsilcileri sorumlu tutmuştu.
Mart başında yapılan önseçimlerin ardından Edison Research tarafından yapılan sandık çıkışı anketlerine ilişkin analiz, sınırdaki durumla ilgili çok sayıda seçmenin kaygılı olduğunu göstermişti.
Ankete katılan çok sayıda seçmen bu konuyu tercihlerini etkileyebilecek en önemli konu olduğunu söylemişti.