ABD'deki üniversite kampüslerini karıştıran Filistin yanlısı protestolar Avrupa'daki üniversitelere de yayıldı.
Çevik kuvvet polisinin Amsterdam Üniversitesi'nde bir çadır kampını dağıtmasından bir gün sonra polis bu sefer de yürüyüş düzenleyen Filistin yanlısı binlerce protestocuyla yüz yüze geldi.
Polisin, Amsterdam şehir merkezine giderken yakındaki Holokost Anıtı'nın önünden geçmelerini engellemek için protestoculara karşı cop kullandığı görüldü.
Protestocular Amsterdam Üniversitesi binalarının önündeki kanala bakan dar yola barikat kurdu.
Amsterdam polisi Salı günü erken saatlerde barikatları yıkmak için buldozer kullandı ve zaman zaman şiddet dozu yükselen çatışmalarda 169 kişiyi gözaltına aldı.
Polisin müdahalesine öfkelenen öğretim görevlileri ve üniversite çalışanları Salı günü öğleden sonra yeni bir protesto çağrısında bulundu.
Kendilerini Filistin için Hollandalı Akademisyenler olarak adlandıran bir grup, yaptığı açıklamada, aşırı şiddet nedeniyle yaralananlar olduğunu belirtti.
Açıklamada, "Öğrencilerin ve akademisyenlerin protesto hakları konusunda ısrarcıyız. Amsterdam Üniversitesi yönetiminin öğrencilerin haklı talepleriyle ilgilenmek yerine şiddete başvurmasını esefle karşılıyoruz" denildi.
Üniversite yaptığı açıklamada, Pazartesi öğleden sonra başlayan ve barışçı olan öğrenci protestosunun dayak, havai fişek atılması ve bir İsrail bayrağının yakılmasıyla düşmanca bir hal aldığının altını çizdi.
Berlin'de polis öğrenci protestosunu dağıttı
Alman polisi Salı günü, günün erken saatlerinde Berlin Özgür Üniversitesi'nde (Freie Universität Berlin) bir avluyu işgal eden yüzlerce Filistin yanlısı eylemcinin protestosunu dağıttı.
Bazı göstericiler Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail ile akademik ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu.
Berlin'de protestocular yaklaşık 20 çadır kurdu ve etraflarında insan zinciri oluşturdu. Çoğu maske takan ve başlarına kefiye atkılar saran protestocular, "Viva, viva Palestina" gibi sloganlar attı.
Berlin polisi hoparlörlerden öğrencilere kampüsü terk etmeleri çağrısında bulundu. Polis memurları ve protestocular arasında itiş kakış yaşanırken polisin bazı öğrencileri taşıdığı görüldü. Polis bazı protestoculara karşı biber gazı da kullandı. Okul yöneticileri yaptıkları açıklamada protestocuların her türlü diyaloğu reddettiğini ve bu nedenle kampüsü boşaltması için polisi çağırdıklarını söyledi.
Üniversite rektörü Günter Ziegler, "FU Berlin kampüsünde bir işgal kabul edilemez. Akademik diyalog için hazırız ama bu şekilde değil" dedi.
Yöneticiler, bazı protestocuların Berlin Özgür Üniversitesi'ndeki odalara ve amfilere girerek buraları işgal etmeye çalıştığını söyledi. Üniversiteden yapılan açıklamada, Berlin'deki çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve diğer kişilerden oluştuklarını söyleyen protesto organizatörlerinin diğer öğrenci ve profesörlere de eyleme katılmaları çağrısında bulundukları belirtildi.
Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner, okulun olaylar büyümeden önce polis çağırma kararını memnunlukla karşıladı.
Son günlerde Finlandiya, Danimarka, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere'de de öğrenciler protesto gösterileri düzenlediler ya da kamp kurdular.
Salı günü erken saatlerde Hollanda polisi, Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin yanlısı benzer bir gösteri kampını dağıttı. Polis sözcüsü,, yaklaşık 140 protestocunun gözaltına alındığını ve bunlardan ikisinin kamusal alanda şiddete karıştıkları şüphesiyle gözaltında tutulduklarını söyledi.
Amsterdam polisi sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, protestoların şiddete dönüşmesinin ardından müdahalenin "düzeni sağlamak için gerekli" olduğunu söyledi. Herhangi bir yaralanma vakası bildirilmedi.
Hollanda’nın kamu yayıncısı NOS tarafından yayınlanan videoda polisin barikatları yıkmak için mekanik bir kepçe kullandığı, coplu ve kalkanlı polislerin harekete geçerek bazı protestocuları dövdüğü ve çadırları söktüğü görülüyor. NOS'un haberine göre protestocular tahta paletlerden ve bisikletlerden barikatlar oluşturmuştu.
Amsterdam Üniversitesi'nden yapılan açıklamada polisin "kamu düzeni ve güvenlik endişeleri nedeniyle" Roeterseiland kampüsündeki gösteriyi sona erdirdiği belirtildi.
Açıklamada, "İsrail ve Hamas arasındaki savaşın öğrenciler ve personel üzerinde büyük bir etkisi var. Savaşa ilişkin öfke ve şaşkınlığı paylaşıyor ve bu konuda protesto gösterileri yapılmasını anlayışla karşılıyoruz. Üniversite içinde bu konuda diyalog kurmanın tek çözüm olduğunu vurguluyoruz" denildi.
Avusturya'da protestocular Salı günü Viyana Üniversitesi'nin ana avlusunda kurulan yaklaşık 20 çadırda kamp kurdu. Polis, Holokost'ta hayatını kaybeden Avusturyalı Yahudiler için yapılan bir anıtın yakınında bulunan kamp alanını kordon altına aldı.
Viyana Üniversitesi ve Avusturya Öğrenci Birliği, protesto ile aralarına mesafe koydu. Öğrenci Birliği, "protestonun organizatörleri arasında antisemitik grupların bulunduğunu" belirtti, ancak protestocular bunu yalanladı.
İngiltere'de Oxford ve Cambridge dahil yaklaşık on üniversitede Filistin yanlısı protesto kampları kuruldu. Üniversitelerin yatırımlarını tam olarak açıklamaları, İsrail ile akademik bağlarını kesmeleri ve İsrail bağlantılı işletmelerden el çekmeleri çağrısında bulunuldu.
Onlarca öğrenci Cambridge Üniversitesi bünyesindeki King's College ve Oxford'daki Pitt Rivers Müzesi'nin önündeki çimenliklerde Gazze'yle dayanışma kampları kurdu.
İki üniversitedeki protestocular tarafından yapılan ortak açıklamada, "Oxbridge'in (Oxford ve Cambridge) kârları Filistinliler’in yaşamları pahasına artmaya devam edemez. Bu üniversitelerin itibarları artık İsrail’in suçlarının aklanması üzerine inşa edilmemelidir" denildi.
Oxford'dan 200'ün üzerinde akademisyen, protestoları destekleyen bir açık mektup imzaladı.
Finlandiya'da Filistin için Öğrenciler dayanışma grubundan onlarca protestocu, Helsinki Üniversitesi ana binası dışında kamp kurdu. Protestocular, Finlandiya'nın en büyük akademik kurumu olan üniversite İsrail üniversiteleriyle akademik bağlarını kesene kadar orada kalacaklarını söyledi.
Danimarka'da ise öğrenciler Kopenhag Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi kampüsü dışında Filistin’e destek için yaklaşık 45 çadır kurdu. Üniversite, öğrencilerin protesto yapabileceğini söyledi ancak kampüs alanındaki kurallara saygı göstermeleri çağrısında bulundu.
"Çatışma değil diyalog arayın ve kendinizinkinden farklı bakış açılarına yer açın" diyen Kopenhag Üniversitesi yöneticileri, İsrail ve Filistin topraklarında devam eden çatışma dahil siyasi konularda üniversite çalışanları ve öğrencileri adına görüş bildiremeyeceklerini ve bildirmemeleri gerektiğini ifade etti.
İtalya'da dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Bologna Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Batılı müttefiklerinin karşı çıkmasına rağmen Refah'ta bir saldırıya hazırlandığı sırada Gazze'deki savaşın sona ermesini talep etmek için haftasonu bir çadır kampı kurdu. Öğrenci grupları Roma ve Napoli'de de büyük ölçüde barışçıl benzer protestolar düzenledi.
İspanya'da da onlarca öğrenci bir haftayı aşkın bir süre boyunca Valencia Üniversitesi kampüsünde Filistin yanlısı bir kampta kaldı. Benzer kamplar Pazartesi günü Barselona Üniversitesi ve Bask Ülkesi Üniversitesi'nde de kuruldu. Madrid'deki devlet üniversitelerindeki öğrencileri temsil eden bir grup, önümüzdeki günlerde savaş karşıtı protestoları arttıracağını duyurdu.
Paris'teyse öğrenci grupları Salı günü Filistinliler’le dayanışma için toplanma çağrısında bulundu.
Cuma günü Fransız polisi, Sciences Po olarak bilinen Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nde Filistinliler’e destek için toplanan onlarca öğrenciyi üniversite binasından çıkarmıştı.
Salı günü, mezunları arasında Fransa Başbakanı Gabriel Attal ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu prestijli üniversitenin öğrencileri, sınavlara girmek için kampüse geldi. Üniversitenin giriş kapılarında polisin beklediği görüldü.
Geçen hafta Fransa'da aralarında Lille ve Lyon'un da bulunduğu diğer bazı üniversitelerde de protestolar düzenlenmişti. Cumhurbaşkanı Macron'un ofisinden yapılan açıklamada polisin Fransız kampüslerindeki 23 alandan öğrencileri uzaklaştırmasının talep edildiği belirtildi.