Amerikan Üniversiteleri Küreselleşme Peşinde

Amerikan Eğitim Konseyi’nin yaptığı bir anket, Amerikan üniversitelerine yabancı öğrenci getirme ve ülke dışındaki üniversitelere Amerikalı öğrenci gönderme çabalarının son beş yıl içinde ivme kazandığını gösteriyor.

Konseyin 2016 yılında Amerika’daki 1100 üniversiteyle yaptığı ankette, üniversitelerin yüzde 70’nin uluslararası faaliyetlere yöneldiği görülüyor.

Rapor, üniversitelerin küreselleşmeye ayak uydurmaya çalıştığını, ancak çalışmaların başka ülkelerdeki üniversitelere öğrenci göndermekten çok, yabancı öğrencileri Amerika’ya çekmeye odaklandığını kaydediyor.

Amerika’nın, 2015-2016 öğrenim yılında 1 milyondan fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirten rapor, bu öğrencilerin 328 binden fazlasının Çin’den, 165 bin kadarının da Hindistan’dan geldiğine dikkat çekiyor.

En fazla öğrenci gönderen ülkeler listesinde, Suudi Arabistan’ın yüzde 5,9 ile üçüncü sırada ve Güney Kore’nin yüzde 5,8 ile dördüncü sırada yer aldığını kaydeden rapor, Amerika’ya daha az miktarda öğrenci gönderen diğer ülkeleri de yüzdelerine göre sıralıyor. Bu ülkeler Kanada (2,6), Vietnam (2,1), Tayvan (2,0), Brezilya (1,9), Japonya (1,8), Meksika (1,6), İran (1,2), İngiltere (1,1), Türkiye (1,0), Nijerya (1,0), Almanya (1,0), Kuveyt (0,9), Nepal (0,9), Fransa (0,8), Endonezya (0,8), Venezuela (0,8), Hong Kong (0,8), Malezya (0,8), Kolombiya (0,7), Tayland (0,7) ve İspanya (0,6).

Buna karşın, Amerika ülke dışına sadece 310 bin öğrenci gönderiyor. Bu öğrencilerin yüzde 63’ü, sekiz haftalık veya daha kısa süreli yaz okullarına gidiyor. Yüzde 34’ü bir dönem kalırken, yüzde 2,5 kadarı da bütün bir eğitim yılını gittikleri ülkede geçiriyor.

Yurt dışına giden Amerikalı öğrencilerin yarısından fazlası Avrupa’yı tercih ediyor. Yüzde 16’sı Latin Amerika veya Karayipler’i seçerken yüzde 11’i de Asya’ya gidiyor.

Raporda ayrıca, Amerika’ya gelen yabancı öğrenci sayısı arttıkça, bu öğrencilere hizmet edecek idareci ihtiyacının da arttığı vurgulanıyor.

Bu ihtiyacın karşılanması için, okulların diğer kuruluşlarla daha fazla işbirliği yapması, ders programlarına uluslararası nitelikler katması ve fakülte çalışanlarını da bu yönde eğitmesi gerektiği kaydediliyor.

Amerikan Eğitim Konseyi’nin raporu, küresel eğitimi destekleyen akademik programlar açan üniversite sayısının arttığını da belirtiyor.

Örneğin, New York’taki Hofstra Üniversitesi’nden mezun olan 10 öğrenci aynı zamanda Çin’deki Dalian Üniversitesi’nden de lisans derecesi elde etti. Aynı şekilde, New York’taki Columbia Üniversitesi ve Berkeley’deki California Üniversitesi, Fransa’nın önde gelen Sciences Po Üniversitesi’yle ortaklık yapıyor.

Rapor, en fazla ortaklık yapılan ülkelerin Çin, Fransa, Türkiye, Almanya ve Güney Kore olduğunu kaydediyor.

Öte yandan, yabancı öğrencilerin Amerika’daki üniversitelerden aldıkları destek artsa da hala iyileştirilmesi gereken bir alan olarak görülüyor.

Uluslararası öğrencilerin büyük çoğunluğunun ana dilinin İngilizce olmadığını hatırlatan eğitimciler, bu öğrencilerin kendilerini soyutladığını ve Amerikan toplumuyla yeterince kaynaşamadığını vurguluyor. Tam ücret ödeyen yabancı öğrencilerin, Amerikan üniversiteleri tarafından önemli bir gelir kaynağı olarak görülmesi de kaygı yaratmaya devam ediyor.

2015’te uluslararası öğrenciler, Amerikan ekonomisine 32 milyar 800 milyon dolar katkıda bulundu.

Amerikan Eğitim Konseyi’nin, 3000 üniversiteye gönderdiği anket davetine 1164 okul olumlu cevap vermiş. Anket bilgileri 2016 yılında, Şubat-Aralık döneminde toplanmış.