Başkan Obama, Estonya’da yaptığı açıklamada, Amerika’nın IŞİD militanlarını yoketmek için bir koalisyon kurma niyetinde olduğunu dile getirmiş, Amerika’nın korkmadığını, gazetecilerin öldürülmesinin Amerika’yı birleştirdiğini ve terörle mücadele çabalarını güçlendirdiğini söylemişti.
Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’un başladı kesilerek öldürülmesi Amerikalılar’ı öfkelendirdi. Uzmanlara göre bu olaylar Amerikan kamuoyunun IŞİD militanlarına yönelik askeri müdahalede bulunulmasına vereceği desteği arttırabilir.
Floridalı Steven Sotloff’un ölüm haberini açıklamak için kampanya çalışmalarını yarıda kesen Florida Valisi Rick Scott, IŞİD’in düşman olmanın çok daha ötesinde şer kaynağı bir örgüt olduğunu dile getirmişti.
Kongre Harekete Geçiyor
IŞİD militanlarının oluşturduğu tehlike, Kongre’nin de gündeminde. Bazı Kongre üyeleri IŞİD’e yönelik şiddetli hava saldırıları düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.
Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimlerindeki olası adaylarından Texas Senatörü Ted Cruz, Dallas’ta yaptığı bir konuşmada, ‘IŞİD modern yaşamı reddediyor. O zaman biz de onlara yardımcı olalım, onları öyle bir bombardımana tutalım ki Taş Devri’ne geri gitsinler’ şeklinde konuştu.
Kongre’deki başka siyasetçilerse daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor ve Obama Yönetimi’ne IŞİD’le mücadelede daha kapsamlı bir strateji belirlemesi için zaman tanınmasına sıcak bakıyor.
Washington Milletvekili Adam Smith, koalisyon kurmanın uzun süreceğini, IŞİD’i önce bombardımana tutup gereken soruların sonra sorulmasının sözkonusu olamayacağını kaydetti. Smith’e göre IŞİD’i etkili bir biçimde durdurabilmek için doğru hedeflerin belirlenmesi ve doğru desteğin alınması gerekiyor.
Kamuoyunun Rolü
IŞİD’in oluşturduğu tehdit ve Amerika’nın bu tehdidi bertaraf etmesi için ne yapması gerektiği konusunda şu ana kadar çok az sayıda anket düzenlendi.
Steven Sotloff’un öldürülmesinden önce Reuters/Ipsos’un düzenlediği bir ankette Amerikan kamuoyunun Irak’a müdahalede bulunulmasına ilişkin görüş ayrılığı içinde olduğu gözleniyor. Ankete katılanların yüzde 21’i Irak Hükümeti’ni desteklemek için Amerika’nın hava saldırıları düzenlemesi gerektiğine inanırken yüzde 22’lik kesim, Amerika’nın IŞİD’e nasıl karşılık verilmesi gerektiği hakkında görüşü olmadığını belirtmiş.
Washinton’daki American Enterprise Enstitüsü’nden kamuoyu yoklamaları sorumlusu Karlyn Bowman, birçok Amerikalı’nın IŞİD’i askeri müdahale gerektiren bir tehdit olarak gördüğünü söylüyor. Yaz boyunca Amerika’nın Ortadoğu’da askeri müdahalede bulunması konusunda halkın isteksiz olduğunun gözlendiğini belirten Bowman, bunun tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Uzmana göre Kongre ve Başkan Obama, IŞİD’in ne kadar tehlikeli olduğunu vurgularsa kamuoyunun görüşü de IŞİD’e müdahale edilmesi gerektiği yönüne doğru kayacak.
İki Amerikalı gazetecinin başlarının kesilerek öldürülmelerini gösteren video kayıtlarının kamuoyunu isyan ettirdiğini söyleyen Karlyn Bowman, halkın teröristleri hedef alan adımları artık destekleyeceğini dile getiriyor.
Ancak Ohio State Üniversitesi’nden John Mueller’e göre, Amerikan kamuoyunun Ortadoğu’da kara harekatı düzenlenmesine destek verme olasılığı çok düşük. Mueller, Amerika kamuoyunun, Afganistan ve Irak’taki savaşlardan sonra Ortadoğu’da yeniden kara harekatı düzenlenmesine karşı çıkacağını söylüyor.
Mueller, ‘Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye atmayacak, vur-kaç nitelikli saldırılar kamuoyunun desteğini alabilir, ancak halk, daha fazlasına destek vermez. Halk Amerika’nın başka ülkelerde savaşmasından artık bıktı. Özellikle kara harekatlarına girişilmesi herkesi yordu’ şeklinde konuşuyor.
Kamuoyunun önümüzdeki haftalarda görüşlerini ifade etmek için daha fazla fırsatı olacak. Bu hafta çalışmalarına başlayan Amerikan Kongresi’nin IŞİD tehdidine karşı alınacak önlemleri birinci gündem maddesi yapması bekleniyor. Kimi siyasetçiler şimdiden IŞİD’e karşı daha geniş çaplı askeri harekata girişmeden önce Kongre’nin onayını alması için Başkan Obama’ya çağrıda bulunuyor.