Üst düzey Amerikalı bir yetkili, Katar’ın Hamas’ın kaçırdığı rehinelerin kurtarılmasının ardından örgütün ülkedeki varlığını yeniden değerlendirmeye açık olduğunu söyledi.
Bu konuya ilişkin ilk haber Washington Post gazetesinde yer almıştı. Konunun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamas El Tani arasında bu ay içinde Doha’da yapılan görüşmede gündeme geldiği ve bu konuda bir uzlaşıya varıldığı belirtildi.
İlgili Haberler ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldıKatarlı yetkililerden haberle ilgili herhangi bir açıklama ya da yorum henüz gelmedi. Katar, ABD ile eşgüdüm içinde, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından kaçırdığı 200’den fazla rehinenin serbest kalması için Hamas ve İsrailli yetkililerle arabuluculuk görüşmelerine öncülük ediyor.
Katar dört rehinenin serbest kalmasını sağlamıştı
Katar şimdiye kadar İsrail ve Hamas’la diyalogu aracılığıyla dört rehinenin serbest kalmasını sağladı.
Katar Başbakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalmasına yönelik müzakerelerde ilerleme sağlandığını ve yakın zamanda sonuç alınacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi.
İlgili Haberler Hamas Katar'ın arabuluculuğunun ardından ABD vatandaşı iki rehineyi serbest bıraktıHamas Katar’ın başkenti Doha’daki siyasi ofisi 2012’de açmıştı. Hamas lideri İsmail Haniye ve eski lideri Halid Meşal dahil Hamas yetkilileri Doha’da düzenli olarak zaman geçirmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 14 Ekim’de Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Tani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin Doha’dan Hamas’ın siyasi ofisini kapatmasını isteyip istemediği sorulduğunda, Hamas’la “işlerin eskisi gibi olamayacağını” söylemişti.
Katar Başbakanı ise siyasi ofisin amacının “iletişim kurmanın ve bölgede savaşın teşvik edilmesi için değil, barış ve sükunetin sağlanması” olduğunu belirtmiş, iletişim kanallarının açık kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu belirtmişti.
Hamas liderleri Katar’dan ayrılacak mı?
Adını vermemek koşuluyla konuşan yetkililere göre, bu yeniden değerlendirme sürecinde, Doha’da uzun süredir siyasi ofisi bulunan Hamas’ın liderlerinin Katar’dan çıkmasını öngörüp öngörmediği ise henüz net değil.
ABD ve Katar arasında Hamas’la Doha arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirmesine ilişkin uzlaşma, Biden yönetiminin kısa vadede mümkün olduğu kadar fazla sayıda rehinenin kurtarılması ve uzun vadede de Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından yalnızlaştırılmasına yönelik çabaya işaret ediyor.
İlgili Haberler Arap ülkeleri “Gazze'de sivillerin hedef alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini“ kınadıABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Katar’la ilgili olarak şu anda yardımlarını takdir ettiğimizi söyleyebilirim. Rehinelerin geri getirilmesi ve sevdiklerine kavuşturulmasını sağlamaya odaklanmak istiyoruz. Bu en önemli şey” demişti.
ABD Maliye Bakanlığı da son dönemde Hamas’ın Cezayir, Sudan, Türkiye ve Katar’daki üyeleri ve mali kaynaklarını yaptırımlarla hedef aldı. Hamas’ın İran’dan ekonomik ve askeri destek aldığı da biliniyor.
Katar aynı zamanda ABD’nin bölgedeki bir üssüne de ev sahipliği yapıyor. Washington Katar’ı NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik olarak değerlendiriyor ve iki ülke arasında milyarlarca dolarlık askeri satış anlaşmaları yapılıyor.