Amerikalı Türkler Çocuk Gelin Sorununa Dikkat Çekti

Your browser doesn’t support HTML5

Washington'da yaşayan Türkler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal bir sorun olmaya devam eden çocuk gelinler konusuna dikkat çekti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak için bir sanat galerisinde düzenlenen etkinlikte aynı zamanda, Washington Türk-Amerikan Derneği ATA-DC ile “Bridge to Türkiye Fund” isimli yardım kuruluşunun beraber oluşturduğu “Bir Kız Çocuğu Kurtarın, Bir Toplumu Kurtarın” yardım fonuna bağış da toplandı.

ATA-DC’den Demet Cabbar, Washington’da düzenledikleri Kadınlar Günü kutlamalarına 11 yıl önce başladıklarını, bu yıl Gallery NK’da düzenledikleri etkinlikle de sanat aracılığıyla yaratıcılığı birleştirerek kadın konusunda bir bilinç oluşturmayı ve aynı zamanda da fon yaratarak ihtiyacı olan kadınlara destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

Kadınlar Günü etkinliği, Nihal Keçeci’nin sahibi olduğu Gallery NK’da düzenlendi. Aslında nükleer mühendisi olan Keçeci, 10 sene önce resim yapmaya başlamış. Satısından elde edilecek gelirlerin yardım fonuna bağışlanacağı resimlerin konusu da, kadınlar.

Etkinliğin ana konuşmacısıysa kendisi de bir çocuk gelin olan ama kızlarının ayni kaderi paylaşmaması için eğitimini tamamladıktan sonra Amerika’da başarılı bir emlakçı olan Zarif Şahin'di. ATA-DC Dünya Kadınlar Günü ödülüne layık görülen Şahin, yasadıklarını ve çocuk gelinler için yaptığı çalışmaları Amerika’nın Sesi ‘ne anlattı.

14 yaşında evlendirilen, Amerika'ya da 16 yaşında gelen Şahin'in 26, 23 ve 17 yaşlarında üç kızı var. 20 yıla yakın eski eşiyle evli kaldığını belirten Zarif Şahin, kızları büyüyünce, onların hayatlarını değiştirebilmek için eşinden ayrılmış. İlk başlarda zorluklar yaşadığını söyleyen Şahin, erken evlendirildiği için bırakmak zorunda kaldığı eğitimine devam etmiş ve emlak komisyoncusu olmuş.

"Bir kız çocuğuna tahsil verebilmek benim için çok önemli" diyen Zarif Şahin, kurduğu 'Child Brides' Voice' isimli platformla çocuk gelin tehlikesini yaşayan çocukların sesi olmaya karar vermiş. Çocuk evliliklerinin insan haklarına aykırı olduğu söyleyen Şahin, bütün ömrü boyunca da bu amaç için çabaladığını ve bu konuda çalışmaya devam edeceğini belirtiyor.

Zarif Şahin’in lise öğrencisi olan en küçük kızı Filiz de annesini örnek alarak yasadığı toplumda değişiklik yaratmak için çalışıyor.

Toplanacak bağışların, 3 kız üniversite öğrencisine burs olarak aktarılacağını söyleyen Brigde to Turkiye Fonu’ndan Ayşe Çağlayan Üstündağ da, Amerika’da yaşayan Türk toplumunun genç kızların eğitimine devam etmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

“Girls Not Brides” isimli kuruluşa göre her yıl 15 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, bu rakam 18 yaş altındaki her üç kızdan biri anlamına geliyor. BM çocuk evliliklerine karşı önlem alınmazsa, önümüzdeki beş sene içerisinde 70 milyon kız çocuğunun evlenmeye zorlanacağını uyarısında bulunuyor.