Yeni araştırmalar, Amerika'da binlerce kadının her ihtimale karşı ”ne olur ne olmaz” diyerek kürtaj hapı stoğu yaptığını, son birkaç yıldaysa kürtaj haplarını bulmanın zorlaşabileceği haberlerinin çıkması üzerine talebin hızla arttığını gösteriyor.
Amerika'da tüm kürtaj vakalarının yarısından fazlasını oluşturan ilaçlı kürtajlarda mifepriston ve misoprostol adı verilen iki etken ilaç kullanılıyor. Tıp dergisi JAMA İç Hastalıkları'nda yayınlanan bir araştırma mektubunda, hamile olmayan ve ilaçları Avrupa'da faaliyet gösteren teletıp hizmetleri sitesi Aid Access'ten satın alan kadınların kürtaj ilaçlarına gösterdiği talebi inceledi.
Araştırmaya göre teletıp sitesi Aid Access, 2021 Eylül ve 2023 Nisan ayları arasındaki dönemde Amerika'dan kürtaj ilaçları için 48 bin 400 sipariş aldı. Sipariş talepleri en çok 2022 yılı Mayıs ayında, ABD Anayasa Mahkemesi'nin Amerika'da kürtajı yasal kılan Roe v Wade kararını geri çevireceği haberlerinin sızması üzerine, Haziran ayında resmi açıklama yapılmadan önce artış gösterdi.
Amerika genelindeyse kürtaj ilacına olan talep, kürtajın yasaklanacağı haberinin sızması sonrasında yaklaşık 10 kat arttı. Buna göre haber sızmadan önceki sekiz ayda ilaca olan günlük talep 25'ken sonrasında 247'ye yükseldi. Kürtaj yasağının kaçınılmaz olduğu eyaletlerdeyse ilaca olan haftalık talep dokuz kat arttı.
İlgili Haberler Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacakMektubun yazarlarından Teksas Üniversitesi uzmanı Dr. Abigail Aiken, “İnsanlar üreme sağlığı hizmetlerine erişime ve üreme haklarına yönelik tehditlere bakıyor ve şöyle düşünüyorlar: Bu duruma nasıl hazırlık yapabilirim? Ön alabilir miyim?” şeklinde konuştu.
Araştırma, ABD Anayasa Mahkemesi kararının açıklanması sonrasında kürtaj ilacına olan günlük talebin ülke genelinde 89'a düştüğünü, ancak 2023 yılı Nisan ayında, etkin madde mifepristonun federal düzeyde onaylanmasıyla ilgili çelişkili hukuki kararlar üzerine günde 172'ye çıktığını ortaya koyuyor. Mahkemenin bu yıl mifepristonla ilgili kısıtlamalar hakkında hükme varması bekleniyor.
Aid Access Direktörü Dr. Rebecca Gomperts, kürtaj ilacına olan bu talebi, belirsizlik zamanlarında kamuoyu bilinç düzeyindeki artışa bağladı.
Uzmanlar, kürtaj ilacına kimlerin önceden erişim sağladığıyla ilgili eşitsizlikleri de ortaya çıkardı. Mevcut kürtaj ihtiyaçlarını karşılamak için ilaç talebinde bulunanlara kıyasla önceden hazırlık yapan kadınların büyük çoğunluğunun en az 30 yaşında, beyaz, çocuksuz, kentli ve yoksulluğun daha az olduğu bölgelerde yaşayanlar oldukları belirlendi.
California Üniversitesi'nden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Daniel Grossman, kürtaja erişimde en büyük engellerle karşılaşan kadınların, bu ilaçlara önceden erişim imkanını henüz elde edemediğini söylüyor.
Dr. Grossman, “Kimilerinin kürtaj için başka eyalete gitmek ya da hamile kaldıktan sonra hapları teletıp aracılığıyla elde etmek yerine ne olur ne olmaz diye bu ilaçları ellerinde bulundurmak istemesi şaşırtıcı değil” diyor.
Dr. Abigail Aiken ise bazı kurumların kürtaj ilaçlarını önceden sunmaya başladığını söylüyor ve “Bu durum Amerikalılar için çok yeni bir kavram çünkü Amerikan sağlık sisteminde standart bir uygulama değil. Birçokları, bu ilaçların önceden erişimi olmasından yeni haberdar olacak” diyor.