İsrail parlamentosu Knesset ülkede uzun süredir protestolara yol açan tartışmalı yargı reformu tasarısının önemli bir kısmını kabul etti. Hem Beyaz Saray hem de ABD Dışişleri Bakanlığı yargı paketine ilişkin oylamanın zayıf bir çoğunlukla yapılmasını "talihsiz" ifadesiyle değerlendirdi.
İsrail'de yargı reformu tasarısının ilk bölümü, muhalefet milletvekillerinin slogan atarak salonu terk ettiği hararetli bir oturumun ardından mecliste oylandı.
İsrail toplumunun çeşitli kesimleri tarafından uzun süredir protesto edilen yargı reformu kapsamında kabul edilen madde, hakimlerin makul olmadığı gerekçesiyle hükümetin kararlarını iptal etme yetkisini engelliyor.
Muhalefetin salondan çıkmasıyla birlikte bu madde 0’a karşı 64 maddeyle kabul edildi.
Yargı reformu İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin parlamentoda alınan kararlara karşı çıkma kabiliyetini azaltmasının yanı sıra hakim ve savcıların belirlenmesi sürecini de değiştiriyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Beyaz Saray: "Oylamanın mümkün olan en zayıf çoğunlukla yapılmış olması talihsiz"
İsrail’de tartışmaya yol açan yargı reformu ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerde gerilime yol açan konulardan biri.
Biden yönetimi yargı sisteminde olası değişikliklerin mümkün olan en geniş tabanlı mutabakatla yapılması gerektiğinin altını çizmişti.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre İsrail'deki oylamanın ardından, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in dostu olarak hem kamuoyuna yönelik açıklamalarda hem de kapalı kapılar ardında İsrail'e verilen mesajlarda bu konuyu vurguladığını belirtti.
Açıklamada, "Bugünkü oylamanın mümkün olan en zayıf çoğunlukla yapılmış olması talihsiz. Knesset tatilde olsa bile daha geniş bir uzlaşmaya varılması amacıyla görüşmelerin devam ettiğini ve önümüzdeki haftalar ve aylarda sürmesinin olası olduğunu anlıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Beyaz Saray sözcüsü, "Cumhurbaşkanı Herzog ve diğer İsrailli liderlerin siyasi diyalog aracılığıyla daha geniş bir mutabakat sağlama çabalarını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'a İsrail parlamentosu tarafından kabul edilen yargı reformu paketinin ilişkileri nasıl etkileyebileceği sorusu yöneltildi.
ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerin tek bir konunun ötesinde olduğunu belirten sözcü, Başkan Biden ve yönetimin diğer üyelerinin bu konuyla ilgili konuşma sorumluluğu hissettiğini ve önümüzdeki haftalarda İsrail hükümetiyle diğer tasarı konusunda temasta olmaya devam edeceklerini söyledi.
Sözcü Miller, "(İsrail ile) İlişkilerimizi aynı fikirde olmadığımız, işbirliği yaptığımız ve kaygılarımızı ifade etmeye tereddüt etmediğimiz alanların olduğu bir ilişki olarak düşünüyoruz" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Başkan bu büyüklükte değişikliklerin mümkün olan en geniş mutabakatla yapılması gerektiğini düşündüğümüzü net şekilde ifade etmişti ve burada bu olmadı" dedi.
Başkan Biden İsrail Cumhurbaşkanı'yla görüşmüştü
Biden, “İsrail’in karşı karşıya olduğu tehdit ve zorluklara bakıldığında, İsrail liderlerinin bu konuda acele etmesi anlamlı değil. Odak insanları biraraya getirmek ve mutabakata ulaşmak olmalı” ifadelerini kullandı.
Protestolar şiddetlendi
Yolsuzluk suçlarıyla yargılanan Başbakan Benyamin Netanyahu ve aşırı sağcı ortakları değişikliklerin seçimle göreve gelmeyen hakimlerin yetkilerini kısıtlamak için gerekli olduğunu iddia ediyor.
Yargı reformu planının mimarı olan İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, parlamentonun “tarihi bir süreçte ilk adımı attığını” söyledi.
İsrail’de bundan sonraki süreçte protestoların daha da artması bekleniyor. Sivil toplum örgütü olan Movement for Quality Government (Kaliteli Yönetim Hareketi) tasarıyı Yüksek Mahkeme’ye taşıyacağını belirtti.
Sivil toplum örgütü, Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı unsurlardan oluştuğuna dikkat çekerek, “Radikallerden oluşan hükümet kendi uç ideolojilerini milyonlarca vatandaşın boğazına tıkma kararlılığını gösteriyor. Tasarının geçmesinin ardından meydana gelecek hasarın boyutu ve toplumsal tepkiyi kimse tahmin edemez” dedi.
Muhalefet liderinden “ülke felakete sürüklenecek” uyarısı
Hükümetin planının ülkenin temellerini sarstığı görüşünü savunan göstericiler İsrail parlamentosuna çıkan yolu kapatmış, bazı alışveriş merkezleri ve benzin istasyonları da yargı reformunu protesto için kepenk kapatmıştı.
İsrail’de binlerce yedek asker atılan adımların ülkeyi diktatörlüğe taşıdığı gerekçesiyle bu hükümet altında hizmet vermeyi reddettiklerini açıkladı.
Bu adımlar İsrail’in ordusunun askeri hazır olma seviyesini olumsuz etkileyebileceğine ilişkin kaygıları arttırmıştı.
Oylamanın ardından gösterilerin dozu arttı, polis göstericilere tazyikli suyla müdahale etti.
Bugünkü gösterilerde en az 19 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.
Bugün yapılan oylama öncesinde İsrail muhalefet lideri Yair Lapid değişikliklerin ülkeyi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu.