Amerika’da Yabancı Öğrenci Sayısı Azalıyor

Amerika’daki üniversiteler 1 milyondan fazla yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Ancak son yıllarda, Amerika’ya gelen yabancı öğrenci sayısındaki düşüş dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yıllık Open Doors raporu, son 10 yıldır, ağırlıklı olarak Çin ve Hindistan’dan gelen öğrenci sayısındaki hızlı artışın, 2016-2017 öğretim yılında yavaşladığını gösteriyor. Rapora göre, bu yıl Amerika’daki üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenci sayısı, geçen yıldan 10 bin eksik.

Bu da, yabancı ülkelerden gelen yeni öğrenci kayıtlarında, son altı yıldır, ilk kez düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Eğitim ve Kültür Dairesi’yle çalışan Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) Başkanı Allan Goodman, düşüşün nedenini küresel ve yerel ekonomik şartlara bağlıyor.

Goodman, Amerika’daki eğitim burslarını finanse eden uluslararası hükümet programlarının azaltılması yüzünden Amerikan üniversitelerindeki Suudi öğrenci sayısının yüzde 14, Brezilyalı öğrenci sayısınınsa yüzde 32 oranında düştüğünü söylüyor.

IIE Başkanı, Amerika’daki üniversite maliyetlerinin ve diğer ülkelerdeki üniversite programlarının yarattığı rekabetin, Amerikan üniversitelerinin çekiciliğini azalttığını da vurguluyor.

Goodman “Maliyetimiz o kadar yükseldi ki, öğrencilerimiz alternatif arayışına girdi” diyor.

Goodman’ın danışmanı Peggy Blumenthal, Almanya, Fransa, Çin ve Japonya’daki okulların İngilizce eğitim veren programlar başlattığını söylüyor. Blumenthal, bu programların, Amerika’daki üniversitelere göre çok daha düşük maliyetli olduğunun altını çiziyor.

Goodman, “Dünyadaki ülkeler ve çok uluslu firmalar, üstün yetenekleri çekmek için yarışıyor. Ülkeler, uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapabilmek için daha aktif programlar uygulamaya başladıkça, rekabet de tırmanacak” diyor.

Peki, yabancı öğrencileri Amerika’ya gelmekten vazgeçiren diğer etkenler neler? Uzmanlar bu etkenlerin başında güvenlik ve mevcut siyasi ortamın geldiğini söylüyor.

IIE yetkilisi Rajika Bhandari, Amerikan üniversitelerinde giderek artan çatışma ortamı yüzünden, ailelerin çocuklarını Amerika’ya gönderme konusunda tereddüt yaşadığını belirtiyor.

Üniversite bölgelerinde yaşanan ve küresel basına da yansıyan ölümcül şiddet olayları, aileleri kaygılandırıyor. Bu olaylardan biri, geçtiğimiz Ağustos’ta Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde, Virginia Üniversitesi yakınlarında meydana geldi. Beyaz ırkçı gösterilerde, bir kadın ve iki polis memuru öldü.

Amerika’nın Orta Batı bölgesindeki Illinois Üniversitesi’ndeyse, kaçırılan Çinli öğrenciden bir daha haber alınamadı. Utah Üniversitesi yakınlarında meydana gelen bir araba hırsızlığı olayında, yine Çinli bir öğrenci öldürüldü. Amerika’ya yabancı öğrenci olarak gelen iki Hintli göçmenin Kansas’ta vurulduğu ve birinin öldüğü haberine Hint medyası geniş yer verdi.

Bu olayların, Başkan Donald Trump’ın, göçmenlik karşıtı söylemleri ve politikalarıyla da birleşmesi, Amerika’ya gelen yabancı öğrenci sayısını daha da olumsuz etkiledi. Bazı öğrenciler, Amerika vizelerinin iptal edilmesinden ve üniversite eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kalmaktan kaygılanıyor.

Öte yandan, Amerika’ya en fazla yabancı öğrenci gönderen 10 ülkeden hiç biri, Trump’ın vize kısıtlaması getirdiği ülkeler arasında bulunmuyor.

En fazla öğrenci Çin ve Hindistan’dan gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Çin, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında bir artışla 350 bin öğrenci, Hindistan ise yüzde 12’den fazla artış kaydederek 186 bin öğrenci göndermiş. Amerikan üniversitelerine kayıt yaptıran Nepalli öğrenci sayısı yüzde 20 artarak 11 bine ulaşmış. Vietnam ise, bir önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artışla, bu yıl 22 bin 400 öğrenci gönderdi.

Amerikan okullarında kayıtlı İranlı öğrenci sayısı yüzde 3 artarak 12 bin 600’e ulaşırken, Amerika’ya en fazla öğrenci gönderen Afrika ülkesi olan Nijerya’dan, yüzde 11’lik bir tırmanışla, 11 bin 700 öğrenci gelmiş. Türkiye sıralamada yaklaşık 11 bin öğrenciyle 12’nci sırada. Türkiye’den gelen öğrenci sayısında % 1’lik bir azalma görülüyor.

Geçtiğimiz eğitim yılında, Bangladeş Amerika’ya 7 bin öğrenci göndermiş. Bu, yüzde 9,7’lik bir artış anlamına geliyor.

Amerikan üniversitelerine kayıtlı 17 bin öğrencisi bulunan Meksika, Amerika’ya en fazla öğrenci gönderen ülkeler listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Meksika, geçen yıl sadece yüzde 0,6’lık bir artış kaydetmiş. Listenin beşinci sırasındaki Kanada ise, Amerika’ya 27 bin öğrenci gönderiyor.

Yabancı öğrenciler, en fazla mühendislik, işletme, matematik ve bilgisayar bilimi, sosyal bilimler, fizik, güzel sanatlar ve sağlık meslekleri alanlarında eğitim alıyor. Öte yandan, İngilizce eğitim alan yabancı öğrenci sayısında yüzde 27 oranında düşüş dikkat çekiyor. Amerika’da eğitim alan yabancı öğrenci sayısındaysa, ülke çapında yüzde 7’lik bir gerileme görülüyor.

Amerika’daki uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı üniversite sonrasında, kısaca OPT olarak bilinen Optional Practical Training programına katılıyor. OPT adlı vize programı, üniversite diploması alan yabancı öğrencilerin, Amerika’da belli bir süre çalışarak deneyim kazanmasına imkan veriyor.

IIE, 2017-2018 öğretim yılındaki genel eğilimleri gösteren bir araştırma da yapmış. Amerika’daki yaklaşık 500 üniversite, yabancı öğrencisi kategorisindeki yeni kayıtlarda yüzde 7 civarında düşüş gördüklerini belirtiyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı verilerine göre, uluslararası öğrenciler, Amerikan ekonomisine yaklaşık 39,4 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor.

Amerika’da uluslararası öğrenci sayısının en fazla olduğu üniversiteler, New York Üniversitesi, Güney California Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi, Arizona Üniversitesi, Illinois-Urbana Champaign Üniversitesi, California-Los Angeles Üniversitesi, Purdue Üniversitesi, Texas-Dallas Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi.

Uluslararası öğrenci nüfusunun en yoğun olduğu eyaletlerse California, New York, Texas, Massachusetts, Illinois, Pennsylvania, Ohio, Michagan ve Indiana.

IIE bu araştırmayı, Amerika Üniversite Kayıt ve Kabul Ofisleri Derneği (AACRAO), Amerika Meslek Yüksek Okulları Derneği (AACC), Amerika Devlet Üniversiteleri Derneği (AASCU), Amerika Eğitim Konseyi (ACE), Kamu ve Bağış Üniversiteleri Derneği (NACAC), Üniversite Kurulu, Lisanüstü Okullar Konseyi (CGS), Ulusal Üniversite Kabul Danışmanlığı Konseyi (NACAC) ve Uluslararası Eğitmenler Derneği (NAFSA) ile birlikte yapmış.

Daha fazla bilgi için:

Facebook: www.facebook.com/voastudentu/

Twitter: https://twitter.com/voastudentu

Instagram: www.instagram.com/voastudentu/

LinkedIn: www.linkedin.com/in/voa-student-union-441600125/