Güreş, Amerika'daki liselerde kız öğrencilerin katılım gösterdiği en hızlı büyüyen spor haline geldi.
Kız öğrencilerin katıldığı liselerarası güreş müsabakaları, sayıları giderek artan eyaletler tarafından resmi olarak destekleniyor.
Madalya kazanan kız güreşçiler, aileleri, erkeklerin çoğunlukta olduğu antrenörleri ve okul yöneticileri, kız öğrencilerin de güreşmesinin hem bir gereklilik hem de bir cinsiyet eşitliği meselesi olduğu görüşünde.
Bir zamanlar erkek takımlarında ve erkeklere karşı güreşen kızlar, artık kız takımlarında ve hemcinslerine karşı güreşiyor. Artık kız güreşçiler için tescillenmiş resmi turnuvalarda güreştikleri için, isimleri liselerinin duvarlarındaki plaketlere ve eyalet rekorları kitaplarına giriyor.
Bu yıl Kentucky, Rhode Island ve Pennsylvania ilk eyalet onaylı kız güreş şampiyonalarını düzenlerken, Louisiana bu sporu onaylayan 45. eyalet oldu. Amerikan Üniversite Sporları Birliği (NCAA), üniversite düzeyinde kadın güreşinin "gelişmekte olan" bir spor olarak tanımlandığını ve 2026 yılında şampiyona düzeyinde bir spor olma yolunda ilerlediğini bildirdi.
Hızla büyüyen spor: güreş
Pennsylvania eyaletinde 2020'de hiç lise güreş takımı yokken bu yıl 180'den fazla lise takımı kuruldu. Eyaletteki liselerdeki kız güreşçi sayısı da bu yıl neredeyse iki katına çıktı.
Yıllarca erkeklerle güreşmek zorunda kalan ya da kızlarla güreşseler bile yerel güreş organizasyonları tarafından düzenlenen turnuvalarda her yıl aynı rakiplerle karşılaşan yüzlerce kız, Pennsylvania'nın ilk tescilli eyalet turnuvasında yarıştı.
Ulusal düzeyde yarışan ya da üniversitede güreşmeyi uman kızlar için bile eyalet onaylı turnuvalarda güreşmek statü kazandırıyor.
Bu sporun Pennsylvania'da onaylanmasında aktif rol alan eski güreş antrenörü Brooke Zumas, "Bu gerçekten de kızların görüldüklerini hissetmelerini sağlıyor" dedi.
Yıllardır yarışan kızlar, bu yılki eyalet onaylı şampiyona turnuvalarında yeni yüzler ve büyük kalabalıklar görüyor.
Ulusal Eyalet Lise Birlikleri Federasyonu'nun rakamlarına göre, son on yılda lise kız takımlarının sayısı ulusal düzeyde dört katına çıktı ve lisede güreşen kızların sayısı beş kat artarak geçen yıl 50 binin üzerine yükseldi.
Sadece geçen yıl yaklaşık yüzde 60'lık bir artışla bu spor dalında son on yılların en büyük artışı yaşandı.
Yine de liselerde güreşen kızların sayısı geçen yıl erkeklerin beşte biri kadardı. Katılım açısındansa güreş, Amerikan kız sporlarının en çok rağbet gören dalları olan atletizm, voleybol, futbol, basketbol ve softbolun yanı sıra tenis, yüzme, golf, lakros, kros ve amigoluğun ardından 14. sıradaydı.
Kız güreşinin yakın zamanda katılım açısından çim hokeyini geçebileceği düşünülüyor.
‘Dünya değişiyor’
Anlaması zor kurallara sahip, ilgiyi arttırmaya yardımcı olacak kitlesel bir medya varlığından yoksun olan güreş, niş bir spor olarak tanımlanıyor. Güreşçiler ve antrenörler, güreşi, aşırı fiziksel beceri ve kondisyon gerektirmesi nedeniyle ürkütücü ama içsel güç ve disiplini öğretme konusunda eşsiz bir spor olarak tanımlıyor.
Bazıları kız güreşinin yükselişini kadın sporlarındaki daha büyük bir gelişmenin parçası olarak görüyor. Örneğin Iowa Üniversitesi'nden basketbolcu Caitlin Clark'ın bu sezon kadınlar NCAA sayı rekorunu kırmasının ardından Big Ten Konferansı'nın kadın basketbol turnuvası kapalı gişe oynadı.
İki yıl önce Ulusal Güreş Koçları Birliği'nin ilk kadın yöneticisi olan Jackie Paquette, "Kadınlar ilk kez organize bir şekilde spora katılma şansı bulduklarında bu; tenis, golf, yüzme gibi kadınlara uygun kabul edilebilecek dallarda olmuştu. Bu sporların zarif oldukları düşünülürdü. Güreş bir anlamda bunun tam tersi, bu yüzden bazılarının kadınları bu formda kabul etmesi zor oldu. Ama şimdi dünyanın değişmekte olduğunu görüyoruz" dedi.
Yine de destekçileri güreşin erişilebilir olduğunu söylüyor. Her vücut tipi için bir siklet olması, kış mevsiminde liselerde sonbahar ve ilkbahara kıyasla daha az sayıda spor dalına katılım imkanı bulunması gibi etkenler güreşi avantajlı kılıyor. Ayrıca bir güreşçinin ihtiyacı olan tek zorunlu malzemenin güreş ayakkabısı olması da katılımı kolaylaştırıyor.
1990'da tüm ABD'da sadece 100'den fazla kız lise kadrosunda yer alıyordu. 2018'den önce de sadece altı eyalet güreşi resmi lise sporu olarak onaylamıştı.
2016'da ulusal şampiyon güreşçi Sally Roberts, Kız Gibi Güreş'i (Wrestle Like a Girl) kurdu ve ABD Güreş Federasyonu ve Ulusal Güreş Antrenörleri Birliği gibi erkek egemen örgütlerle görüşmeye başladı.
O yıl başka bir gelişme daha oldu: Amerikalı güreşçi Helen Maroulis, Rio De Janeiro Olimpiyatları'nda şaşırtıcı bir zafer kazanarak altın madalya aldı. Bu, kadınlar güreşinde bir Amerikalı için ilkti.
Zihinleri ve önyargıları değiştirmek
Ebeveynler ve antrenörler, okul idarecileri ve spor yöneticileri nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunarak kızların lise güreş takımlarına katılmasına öncülük etti.
Kızlarının erkeklerle güreşmesini istemeyen bazı ebeveynlerin fikirleri değişmek ise kolay olmadı. Kimi anne babalarsa kızlarının güreşmesini istemiyordu.
ABD Güreş Federasyonu'ndan Gary Abbott, güreşin gençler düzeyinde de hızla büyüdüğünü ve organizasyonun 2021'de kadınlar için şimdiye kadarki en yüksek Olimpiyat madalyası sayısı olan dört madalya ile cesaretlendiğini söyledi. Abbott, federasyonun, erkekler kadar kızların da güreştiği zamanları görmeyi umduğunu kaydetti.
Belki de 10 ya da 20 yıl içinde, tescilli turnuvalarda kız takımlarında güreşen yeni nesil anneler, kendi kızlarına güreşmeyi öğretebilir.
Pennsylvania Easton Area Lisesi son sınıf öğrencisi ve eyalet şampiyonu Aubre Krazer, "Özellikle gelecek nesiller için güreşin bizim için olduğundan daha iyi olacağını görmek güzel" dedi.