Amerika Irak’taki Askeri Varlığını Arttırıyor

Amerika, Irak ordusunun Musul yakınlarındaki stratejik bir havaalanını ele geçirmesi üzerine, kentin IŞİD’den alınmasına yardımcı olmak için 560 asker daha yollanacağını açıkladı.

Savunma Bakanı Ash Carter, açıklamayı Bağdat ziyareti sırasında yaptı. Yollanacak güçlerin Kayyare hava üssünde konuşlanacağını söyleyen Ash, Musul’un 60 km güneyinde yer alan üssün koalisyon güçleri için lojistik ve hava desteği merkezi olacağını ifade etti.

Kayyare Hava Üssü’nün alınması, IŞİD’in mağlup edilmesi için belirlenen “İlk 10 Stratejik Hedef’in sonuncusu oldu. Üst düzey bir savunma bakanlığı yetkilisi Kayyare’nin stratejik önemi nedeniyle bu listedeki önemli hedef olduğunu ifade etti.

İlk 10 stratejik hedef

Aralık ve Ocak aylarında Başkan Obama ve Carter, 10 stratejik hedef belirlemişti. Bunların bir kısmı coğrafi hedefler, diğerleri ise işlevsel hedeflerdi. Bu 10 hedefin gerçekleşmesiyle Irak güvenlik güçleri, Kürt peşmerge güçleri ve Suriyeli IŞİD karşıtı grupların Rakka ve Musul’u ele geçireceği düşünülüyordu.

Irak’ta Hit, Rupta ve Ramadi’nin geri alınması, Irak ve Suriye’deki çarpışma bölgelerinin ikiye ayrılması hedefine yönelik ilerleme sağlandığı anlamına geliyor.

Mahmur’da bir harekat üssü kurulması da Musul’un kuşatılması için büyük önemde.

Suriye’de ise Rakka-Musul yolu üzerindeki Şaddadi’nin alınması da hedefler arasındaydı. Bu kentin alınmasını IŞİD’in merkezinin ikiye bölünmesi anlamına geldiğini belirten Carter, iki kent arası insan ve ikmal ulaşımının da sonra erdiğini belirtti.

Koalisyonun Bağdat sözcüsü Albay Chris Garver, geçen ay yaptığı açıklamada Amerikalılar’ın eğittiği güçlerin Menbiç’i kuşatmasının önemine değinmişti.

Bir diğer savunma bakanlığı yetkilisi, Suriye’nin kuzeydoğusundaki muhaliflere yönelik eğit-donat programının da bu 10 hedeften biri olduğunu ifade etti.

Musul operasyonu yaklaşıyor

Musul’un kuşatılma planı, güneyden iki merkezi gerektiriyor. Bunlardan birisi güneydoğuda Mahmur, diğer de güneybatıda Kayyare. Amerikalı güçler hava üssünde kısa bir araştırma yaptıktan sonra bölgeden ayrıldı.

Irak güvenlik güçlerinin Kayyare’yi geri alma operasyonu, Irak’ın Kuveyt’i işgalinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük tank operasyonu oldu. Yetkililer, bu karmaşıklıkta gerçekleştirilen operasyonun bir ilk olduğunu dile getirdi.

Kuzeyde ise Amerikalılar’ın silah sağladığı ve hatta kısmen para ödediği iki peşmerge birliği, kentin kuzeyden kuşatılmasına katıldı.

Carter, “Kuzeyden gelecek bu 2 kıskaç, güneyden gelenler kadar önemli” diye konuştu. Carter, Irak’ı son ziyaretinde Amerika’nın, Bağdat aracılığıyla, Kürt güçlerine 415 milyon dolarlık mali yardım yapacağını duyurmuştu. Düşen petrol fiyatları, bölge ekonomisine büyük zarar verdi.

Üst düzey bir savunma bakanlığı yetkilisi Amerika’nın Musul operasyonu için eğitmeyi planladığı 12 birliğin eğitimini tamamladığını belirtti.

Amerika rolünü arttırmak istiyor

Ancak bu amaca ulaşılmasına rağmen Amerikalı yetkili, bu grupların eğitiminin arttırılmasının gerekebileceğini söyledi. Örneğin, Ramadi operasyonunda arka arkaya dizilen el yapımı bombalar sonrasında Amerikalı güçler, Iraklı ortaklarına bu konuda eğitim sağladı.

Musul’a giden köprüler IŞİD tarafından patlatıldığı için Irak ordusu Amerika’nın mühendislik desteğine de gereksinim duyacak. Kentin IŞİD’den temizlenmesinden sonra kentte asayişi sağlayacak polis güçlerinin de eğitilmesi gerekebilir.