Militanlar Eylül başında Amerika’nın Kabil Büyükelçiliğine büyük bir saldırı düzenlemişti. Bomba yelekleri giyen militanlar Büyükelçilik kampüsünü havan topu saldırısına tuttu.
Bu saldırıdan birkaç gün önce militanlar bomba yüklü bir kamyonla Kabil’in güneyinde bir NATO üssüne saldırmıştı. O saldırıda da 77 asker yaralanmıştı.
Amerikalı yetkililer bu saldırıları Hakkani örgütünün düzenlediğini söylüyor. Taleban’ın önemli bir müttefiki olan Hakkani örgütü ayrıca Pakistan istihbaratıyla bağlantılı.
Amerikan Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, “Hakkani örgütü Pakistan istihbaratının gerçek bir koludur. Örgüt, Büyükelçiliğimize ve NATO üssüne düzenlediği saldırıyı Pakistan istihbaratının desteğiyle planladı ve uyguladı,” şeklinde konuştu.
Amerikan Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen’ın bu açıklaması Amerikan Pakistan ilişkilerini kökünden sarstı.
Pakistan, kuzey Veziristan’da konuşlanan Hakkani örgütüne yönelik operasyon yapmayı reddediyor. Uzmanlara göre İslamabad hükümeti, Hindistan’a karşı konumunu güçlendirmek için bu örgütü kullanıyor.
Georgetown Üniversitesinden Chiristine Fair, “Pakistan istihbaratının Hakkani örgütünü ve Taleban’ı desteklediği, eğittiği herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla Pakistan’ın çıkarlarımıza karşı hareket ettiğini bile bile onlara müttefik gibi yaklaşmak durumunda kalmamız sıkıntı verici,” diyor.
Pakistanlı yetkililer Bin Ladin’in kendi ülkelerinde yaşadığını bilmediklerini savunuyor. Yetkililer ayrıca Amerikan hedeflerine yönelik saldırılarla hiçbir ilişkileri olmadığını söylüyor.
Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik, “Pakistan istihbaratının bu saldırılarla bağlantılı olduğunu söylüyorsanız bunu kesin suretle reddediyorum,” diyor.
Amerikan yönetimi ise geçen Haziran ayrındaki Kabil Intercontinental Oteline düzenlenen saldırının arkasında yine Hakkani örgütü olduğunu söylüyor.
Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Allen ne yapılması gerektiği konusunda şunları söylüyor: “Pakistan hükümeti Hakkani örgütü üzerinde baskıyı arttırmalı.”
Ancak Pakistan ordusu buna direniyor ve neticesinde uzmanlara göre ilişkiler kopma noktasında.
Chiristine Fair, “Pakistanlılar aramızı açmak için elinden geleni yapıyor. Ve Amerikan Kongresi’nin sabrı taştı artık,” diyor.
Uzmanlar, Amerika’nın Pakistan’a son 10 yıl için 20 milyar dolar askeri ve sivil yardım yaptığını söylüyor.
Zaten ekonomik sıkıntı çeken Amerikan yönetiminin Pakistan’la ilişkileri bu duruma gelince bu yardımın devam edeceği garanti edilemez.