Alman Meclisi bugün özel oturumda Yunanistan'a 86 milyar Euro'luk üçüncü mali yardım paketi için yeşil ışık yaktı. Yaz tatilini keserek olağanüstü meclis oturumunda bir araya gelen ve oy kullanan milletvekilinden 454’ü Yunanistan’a para desteği verilmesine ‘evet’ derken, 113 milletvekili ise ‘hayır’ yönünde oy kullandı, 18 milletvekili ise ‘çekimser’ kaldı.
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD ile muhalefetteki Yeşiller üçüncü yardım paketine evet oyu verirken, Sol Partili milletvekilleri ise Merkel hükümetinin Yunanistan politikasını protesto amacıyla hayır dedi. Geçen Temmuz ayında Yunanistan’a üçüncü yardım paketini yürürlüğe koymak için müzakerelerin başlatılması konusundaki oylamada ise 119 milletvekili ‘hayır’ derken, 439 parlamento üyesi olumlu oy kullanmıştı. Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Birlik CDU/CSU’nun Meclis Grubu'ndan 63 milletvekilinin anlaşmaya ‘hayır' demesi gündemi belirlerken, muhafazakârlar arasında konuyla ilgili ateşli tartışmaların bundan sonra da süreceği şeklinde yorumlandı.
Yunanistan'a yapılan her yardımda anlaşmaya karşı çıkan Birlik Partilerilerinin sayısı artıyor. 2010 yılındaki ilk oylamada dört milletvekili ret oyu kullanmışken, 2012'de 13, bu yılın şubat ayındaki oylamada 29 Hristiyan Demokrat milletvekili yardım programını reddetmiş, Temmuz ayında ise sayıları 60'a çıkmıştı. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Almanların yüzde 57'sinin üçüncü yardım programına karşı. Yunanistan'ın anlaşmada yer alan şartları yerine getireceğine inanmayanların oranının ise yüzde 80'i bulduğunu belirten söz konusu milletvekilleri, Yunanistan'la yeni anlaşmanın, ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesine neden olacağından endişe ediyor ve Başbakan Merkel’e karşı oy kullanarak, Yunanistan politikalarını eleştiriyor.
CDU’da Başbakan Angela Merkel’e en yakın siyasetçi olarak bilinen Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder’in, meclis grubu içinden Yunanistan’a yardım paketine karşı çıkanları cezalandırılması ile ilgili açıklamaları ise tepki toplamaya devam ediyor. Kauder, ‘hayır’ oyu kullananlararın bundan böyle önemli meclis komisyonlarında görevlendirilmeyebilecekleri söylemişti. Çok sayıda milletvekili Kauder’in tehdidinin sadece Birlik Partili vekillere değil, meclis içindeki demokratik atmosfere yönelik olumsuz bir açıklama olarak tanımladı. Bu arada oylama öncesinde Alman basınında çıkan haberlerde borçlarını ödeyemez durumdaki Yunanistan’ın, ülkedeki 14 yerel havalimanını Alman Fraport şirketine devrettiği belirtildi. Almanya’nın en büyük havaalanı Frankfurt’un işletme hakkını da elinde bulunduran Fraport, aralarında Selanik, Korfu, Rodos, Hania, Kos, Midilli, Santorini ve Mykonos gibi turistik açıdan çok önemli havaalanlarının 40 yıllık işletme hakkını satın alırken, söz konusu havaalanlarının özelleştirilerek Frapost’a devredilmesinin 86 milyar Euroluk üçüncü yardım paketinin gizli şartlarından biri olduğu öne sürülüyor.