Rusya ile Kırım'ı bağlayan köprünün vurulması ile tansiyonun zirve yaptığı savaş sürecinde Batılı devletlerin Ukrayna’ya silah yardımı giderek artıyor.
Almanya, daha önce verileceğini açıkladığı dört Iris-T SLM hava savunma sisteminin ilk ikisini Ukrayna'ya teslim etti.
Alman Savunma Bakanlığı, dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden bir olan IRIS-T SLM’in ikisinin teslimatının dün akşam saatlerinde Polonya-Ukrayna sınırı yakınında gerçekleştiğini doğruladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Kiev ve diğer şehirlere yapılan son Rus füze saldırıları, Ukrayna’nın kendini savunması için hava savunma kabiliyetinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" denildi.
Pazartesi günü Ukrayna’da mevkidaşı Oleksii Reznikov ile bir araya gelen Alman Savunma Bakanı Christine Lamprecht, Ukrayna’nın çok sayıda hava saldırısına uğradığını, bu nedenle hava savunması konusunda daha fazla destek verilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, "Biz, dostlarımızı gerektiği sürece destekleriz" dedi.
Bakanın açıklamaları, en son teknolojiyle üretilmiş IRIS-T SLM’in Ukrayna'ya teslimatının an meselesi olduğu şeklinde yorumlanmıştı.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, iki savunma bakanının buluştuğu gün Berlin'de yaptığı açıklamada, Başbakan Olaf Scholz’un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştüğü bilgisini paylaştı.
Hebestreit, Scholz’un Rusya’nın saldırılarını kınadığını belirtirken, Almanya’nın Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini açıkladığını kaydetti.
İlgili Haberler Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstediAlmanya Ağustos ayında Gepard hava savunma sistemlerinin 8 adetlik ilk partisini göndermiş, 11 Eylül’de de Almanya 20 adet Gepard 35mm kundağı motorlu uçaksavar paletli zırhlı araç teslim ettiğini duyurmuştu.
IRIS-T SLM sistemi, roketler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve avcı uçakları dahil olmak üzere çeşitli alçak ve orta irtifa tehditlerini imha edebiliyor.
IRIS-T SLM için kullanılan füze 40 kilometre menzil ve 20 kilometrelik bir irtifaya sahip. Alman uzmanlar, Ukrayna’nın elindeki diğer hava savunma sistemlerine kıyasla karşı tedbirlere daha dayanıklı olan IRIS-T SLM’in, Rus saldırılarına, öncelikli olarak da Rus Hava Kuvvetleri’nin taarruz helikopterlerine ve savaş uçaklarına karşı etkili olacağını öne sürüyor.
Yeni bir sabotaj mı?
Bu arada, Rusya'dan Polonya üzerinden Almanya'ya ham petrol taşıyan Drujba boru hattında dün gece sızıntı tespit edildiğinin öğrenilmesi, Alman basınında "yeni bir sabotaj mı?" yorumlarına neden oldu.
Yaklaşık 5 bin 500 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük ham petrol hatlarından olan Drujba boru hattı, Ukrayna, Belarus ve Polonya üzerinden Almanya'ya ulaşıyor.
Polonya petrol boru hattı operatörü PERN, Plock şehrine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki boru hattının birinci hattında bu sabah tespit edilen sızıntının nedeni bilinmediğini açıkladı.
Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz sevkiyatı sağlayan Kuzey Akımı 1 ve hiç devreye girmemiş Kuzey Akımı 2 boru hatları, 26 Eylül’de sabotaja uğramış, gaz sevkiyatı neredeyse tamamen durmuştu. Alman hükümeti, olayı sabotaj olarak nitelendirmişti.
Son olarak dün Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamada, iki doğalgaz boru hattına en az iki patlamayla kasten hasar verildiğine dair yeterli somut emarenin bulunduğu belirtildi.
Olayın özel öneminden dolayı Federal Başsavcılığın soruşturmayı üstlendiği ifade edilen açıklamada, olayın faaliyle ilgili hızlı bir sonuç alınmasının da beklenmediği bilgisi paylaşıldı.
İlgili Haberler Kuzey Akım'daki "Sabotajın" Sorumlusu Kim?