Almanya'dan Erdoğan'a Sert Tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı bir konuşmada Alman hükümetini ve Başbakan Angela Merkel’i ‘Nazi uygulamalarına başvurmakla’ suçlaması, Almanya’da büyük tepkilere neden oldu.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla Almanya’daki Türkleri karşı karşıya getirmeyi hedeflediğini ve "kendisine bunun kabul edilemeyeceğinin çok açık bir şekilde söylenmesi gerektiğini" ifade etti. Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkel’e yönelik, "Sen de şu an Nazi uygulaması yapıyorsun. Kime karşı? Almanya’daki Türk kardeşime ya da oraya giden bakan kardeşime" sözlerini ise, "NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının bir partner ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır” şeklinde yorumladı.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, Erdoğan’ın son sözleriyle ‘sınırın aşıldığını’ belirtirken, "Nazi suçlamaları şoke edici. Bu nedenle Türk mevkidaşıma burada sınırın aşıldığını açıkça bildirdim” ifadesini kullandı. Gabriel hafta sonunda da, Türkiye'nin bundan sonra Avrupa Birliği üyesi olmasını ‘gerçek dışı’ olarak tanımlamıştı.

Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Norbert Röttgen ise, 16 Nisan’da referandum oylamasında ‘evet’ çıkması ve Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi durumunda AB ile üyelik müzakerelerinin sona ereceğin öne sürdü. Türkiye’nin sadece referandumu değil, aynı zamanda AB ile ilişkilerinin geleceğini de oyladığını iddia eden Röttgen, Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştıracak olan değişikliklerin AB ile uyumlu olmayacağını ve üyelik müzakerelerinin sona ereceğini ifade etti. Röttgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ‘meşru devlet darbesi’ hedeflemekle de suçladı.

Hristiyan Demokrat CDU’dan Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik "Acaba aklı başında değil mi?" ifadesini kullanırken, AK Partili siyasetçilerin Almanya’daki referanduma destek toplantılarının yasaklanmasını ve Avrupa Birliği fonlarından Türkiye’ye giden mali desteğin de kesilmesini talep etti. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkanı Ska Keller, Almanya’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı en etkili cevabının, gümrük birliğinin genişletilmemesi, Türkiye'ye silah satışının durdurulması ve ekonomik yardımlara son verilmesi olacağını öne sürdü.

Başbakan Angela Merkel ise, kendisini hedef alan açıklamalara henüz tepki vermedi. Başbakanlık sözcülerinden Ulrike Demmer, "Federal Hükümet olarak gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi, Nazi karşılaştırmaları hangi biçimde olursa olsun, kabul edilemez." dedi. Angela Merkel, geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bu benzetmeler Almanya'da Nazi döneminde yaşananları önemsiz gösteriyor. Erdoğan’ın Nazi benzetmeleri durmak zorunda" demişti. Ardından Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Almanya Başbakanı provokasyon yarışına katılma niyetinde değil. Kendisi bu yarışa girmeyecek" şeklinde bir açıklama yaparak, Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suçlamalarına doğrudan cevap vermeyeceğini ima etmişti.