Almanya’da Selefiler'e Yönelik Geniş Çaplı Operasyon

Almanya'da radikal İslamcı Selefiler'e yönelik ülke çapında geniş bir operasyon düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde 10 eyalette eşzamanlı başlatılan operasyonda, terör örgütü IŞİD'e destek verdiğinden şüphelenilen ‘Gerçek Din- Die Wahre Religion‘ adlı Selefi derneğinin yöneticilerine ait 200 dolayında cami, ev, işyeri ve bürolarda arama gerçekleştirildi.

Güvenlik birimlerinin elindeki belgelere göre, söz konusu dernek silahlı cihadı savunarak, camiler üzerinden terör örgütü IŞİD'e militan topluyor. Derneğin çalışmaları sonunda Almanya’dan en az 140 kişinin Suriye ve Irak'a giderek IŞİD'e katıldığı tahmin ediliyor.

Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya, Bavyera, Schleswig-Holstein, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Berlin ve Hamburg'daki operasyonlarda kaç kişinin gözaltına alındığı konusunda bir açıklama yapılmazken, çok sayıda bilgisayara ve cep telefonuna el konulduğu, ayrıca bazı silah ve suç aletlerinin de ele geçirildiği bildiriliyor.

Maiziere: Amaç Selefi derneğinin altyapısını çökertmek

Operasyon konusunda bilgi veren Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, operasyonun hedefinin ‘Gerçek Din- Die Wahre Religion‘ adlı Selefi derneğinin altyapısını çökertmek olduğunu ve bunu başardıklarını açıkladı.

Derneğin bugün itibarıyla yasaklandığını ve mal varlığına el konulduğunu da belirten Thomas de Maiziere, dernek tarafından yaklaşık dört yıldır sürdürülen Kuran dağıtımının da yasaklandığını bildirdi.

2011'den beri Kuran dağıtımı yapıldı

Filistin kökenli vaiz ve milyoner işadamı İbrahim Ebu Nagie ile Protestanlıktan çıkarak Müslüman olan ve radikal İslamcı propaganda çalışmalarında öne çıkan Pierre Vogel önderliğindeki dernek 2011 yılından bu yana Almanya’nın hemen her kentinde sokakta, çarşıda, okul önlerinde kurulan standlarda ücretsiz Kuran dağıtımı ile tanındı. ‘Oku’ adı altında kitlesel olarak düzenlenen dağıtım kampanyaları kapsamında sokaklarda namaz da kılan dernek üyelerinin Alman kamuoyunda büyük tepki bulan kampanyasının amacı ‘25 milyon Kuran’ın Almanca konuşulan ülkeler olan Almanya, Avusturya ve İsviçre’de ücretsiz bir şekilde dağıtılması ve Kur‘an bulunmayan hanenin kalmaması‘ olarak açıklanmıştı.

Güvenlik yetkilileri 2011’den bu yana en az üç milyon Kuran dağıtıldığını tahmin ediyor. Uzmanlar, Selefiler'in birçok örgüte kıyasla agresif bir kamuoyu çalışması yapmaktan kaçınmadıklarını, internet üzerinden ve gençlere yönelik stratejilerinin başarılı olduğunu, nitekim kendilerine bağlı cami ve cemaat merkezlerine ilginin arttığını kaydediyor.

Cihat yanlısı gruplar Almanya'da artıyor

Başta Selefiler olmak üzere cihat yanlısı grupların Almanya’da hızla yayılmaları, siyasetçileri ve güvenlik birimlerini endişelendirmeye devam ediyor. Almanya’da radikal İslamcılığın kaynağı olarak görülen Selefiler'in sayısı Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın konuyla ilgili son raporuna göre 9 bin 200 civarında. Selefilerin sayısının artması ile kendini cihadist olarak tanımlayan şiddet eğilimlilerin sayısının aynı oranda yükseldiğini tespit eden güvenlik birimleri, Irak ve Suriye'deki radikal İslamcı terör gruplarına gitmek üzere Almanya'dan çıkış yapan en az 840 kişinin hemen hepsinin daha önce Selefi gruplarla bağlantısı olduğunun saptandığını da açıkladı. Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın tahminlerine göre Almanya'da radikal İslamcı toplam 43 bin kişi bulunuyor. Güvenlik makamları, yaklaşık bin 100 kişinin 'İslamcı terörist' çevrelerle bağlantılı olduğunu, aralarından 520'inin her an terör saldırısı düzenleyebilecek, suç işlemeyi meşru gören ve suç işleme riski büyük olarak sınıflandırılan kişiler bulunduğunu belirtiyor.