Almanya’da Saldırı Endişesi

Almanya'da polis, istihbarat birimleri ve kamuoyu, Paris ve Brüksel saldırılarından bu yana, terör örgütü İŞİD’in Almanya'yı hedef alıp almayacağını tartışıyor. Anayasayı Koruma Dairesi ve Federal Emniyet Dairesi gibi istihbarat kurumları, Almanya'nın Kuzey Irak'taki Peşmerge’ye silah göndermeye ve Suriye’de IŞİD karşıtı koalisyona 1200 asker, tornado keşif uçakları, yakıt ikmal uçakları ve bir fırkateyn ile destek vermesine başlamasından sonra radikal İslamcı teröristlerin Almanya’ya yönelik intikam saldırıları yapabileceği uyarısında bulunuyor.

13 Ocak tarihinde İstanbul’da yapılan ve 11 Alman vatandaşının ölümüne sebep olan terör saldırısının arkasında IŞİD’in olduğu yönündeki açıklamalar Alman kamuoyundaki korkuların daha da artmasına neden oldu. Uzmanlar Almanya'dan IŞİD saflarına katılan cihatçıların Irak ve Suriye'de terör eğitimi aldıklarına dikkat çekerek, militanların ülkeye döndükten sonra büyük risk oluşturacaklarını dile getiriyor. Bu bağlamda güvenlik birimlerini tedirgin eden bir yeni sayı, en az 29 eski Alman askerinin IŞİD’e katıldğının tespit edilmesi oldu. Askeri istihbarat servisi kaynaklarından edinilen bilgiye göre Federal Ordu’da görevli 65 aktif askerin de IŞİD’e sempati beslediği ortaya çıktı.

Alman ordusunda son 10 yıl içinde ‘radikal İslamcı’ oldukları tespit edilen 22 askerden 17'si ordudan uzaklaştırılırken, 5'i hakkında ise görev süresinin sonuna gelmiş olmaları nedeniyle işlem yapılmadı. Anayasayı Koruma Federal Dairesi Başkanı Hans-Georg Maassen bundan kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Almanya’dan IŞİD saflarına katılmak için Suriye ve Irak’a gidenlerin sayısının 800’ü bulduğunu açıklamış, katılanların üçte birinin tekrar Almanya’ya dönüş yaptığının tespit edildiğini söylemişti.

İstihbaratçılar sığınmacılar arasına karışıp Almanya’da saldırı gerçekleştirmek planlayanlar olduğundan da şüpheleniyor. IŞİD’in Almanya’ya terörist göndermek için sığınmacı akınından istifade ettiğini kaydeden uzmanlar, özellikle Almanya'ya tek başına gelen sığınmacı çocukların hedef alındığını öne sürerek, onbinlerce sığınmacının çocuğunun nereden geldiğinin ve nerede kaldığının bilinmemesini büyük bir güvenlik sorunu olarak tanımlıyor.

IŞİD 22 Mart’taki Brüksel saldırısından hemen sonra Almanya’yı da tehdit etmişti. IŞİD’e ait bir twitter hesabından Fransızca yapılan paylaşımda,‘Siz bizi doğuda bombalıyorsunuz, bu yüzden biz de sizi batıda bombalıyoruz. Göze göz, dişe diş ‚daha çok bombaya ve ölüye hazır olun. Yakında Almanya’da’ denilmişti. İç istihbarattan sorumlu yetkililer, ülkedeki Selefi grupların da şiddete hazır olduğunu ifade ediyor. Son beş yıl içinde Selefilerin sayısının arttığı dikkati çekerken, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre 2011 yılında 3 bin 800 olan Selefilerin sayısı 8 bin 650‘ye ulaştı. Bir çok Selefi şiddet eğilimi taşımasa da, Almanya’dan Irak veya Suriye gibi ülkelere savaşmaya gidenlerin bir bölümünün daha önce Selefi gruplarla bağlantılı olduğu biliniyor.