Türk ordusunun Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine başlattığı askeri operasyonun uluslararası yankıları devam ediyor. Alman gazete ve televizyonlarının yorumlarında, saldırının yeni bir anayasa taslağının hazırlandığı döneme rastlamasına dikkat çekiliyor.
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche, bu süreçte PKK’nin gerilimi arttırmayı ve Türk tarafını provoke etmeyi hedeflediğini, Türk ordusunun Kuzey Irak’a operasyon düzenlemesinin ise başarılı olamayacağını öne sürüyor. Süddeutsche, yorumunda, Kürt sorununun kalıcı çözümü için AKP ve BDP arasında doğrudan görüşmeler yapılması gerektiğini belirtiyor ve Kuzey İrlanda’daki barış görüşmelerinin örnek alınmasını öneriyor.
Almanya’nın bir diğer önemli gazetesi olan Frankfurter Zeitung da yorumunda Türkiye’nin çok kritik bir dönemden geçtiğini, şiddete şiddetle karşılık vermenin çözüm getirmeyeceğini ve Kürtler’e özerklik tanınmasının sorunu sona erdirebileceğini savunuyor.
Almanya’daki Türk lobisini temsil eden örgüt, dernek ve siyasetçiler de görüş belirtmeye devam ediyor. Sol partili eski milletvekili Profesör Hakkı Keskin, kızgınlık ve öfkenin yerine diyalog çağrısında bulundu. Türk – Alman İşadamları Birliği Başkanı Remzi Kaplan da yaşanan olayın üzücü boyutuna rağmen, toplumsal ayrışmayı körükleyici açıklama ve davranışlardan kaçınılması gerektiği görüşünde.
Almanya’daki bazı Türk derneklerinin önümüzdeki hafta sonunda ülkenin değişik kentlerinde PKK’yı ve terörü protesto mitingleri düzenlemeyi planladığı haber veriliyor. Almanya Türk Konseyi saldırıda yaşamını kaybeden askerler için Pazar günü Berlin’deki Şehitlik Camii’nde mevlit planlıyor. Konsey Başkanı Tacettin Yatkın tepkilerin Almanya’daki Türk ve Kürtler’in ortak yaşamına gölge düşürmemesi gerektiğini vurguladı.
Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesinden sonraki süreçte Almanya’da radikal Kürt grupları çoğu şiddetle sonuçlanan protesto eylemleri yaptı, 1995 yılında da iki Kürt kökenli kadın Türkiye’yi protesto amacıyla kendini yaktı.