Almanya'da Noel Alışverişi 'Çılgınlığı'

Hıristiyan dünyasının en önemli dini bayramlarından biri olan Noel yarın başlıyor. Bayram üç gün sürerken, Almanya’da diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak, en önemli Noel günü 24 Aralık, yani Hazreti İsa’nın doğduğu ve Hıristiyanlar tarafından ‘Kutsal Gece’ olarak tanımlanan tarih.

Her Hıristiyan ülkeye özgü Noel gelenekleri var. Almanya’da Noel pazarları ve süslenmiş Noel ağaçlarının altında yer alan hediyeler, Noel kutlamasının merkezinde yer alıyor.

Almanlar her yıl Noel ağaçları için yaklaşık 500 milyon Euro harcıyor. Hediye konusunda ise ülkede tam bir "alışveriş çılgınlığı" yaşanıyor. Noel ağaçlarının altında bu yıl yaklaşık 16 milyar Euro tutarında hediyenin yer alması bekleniyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Almanya'da Noel Alışverişi 'Çılgınlığı'

Ekonomi enstitüleri tüketici eğilimlerinin istikrarlı bir dönemden geçtiğini belirterek, Noel hediyeleri için kişi başına yapılacak harcamanın geçen yıla oranla yüzde 20 arttığını ve ortalama 380 Euro olacağını tahmin ediyor.

Anketlere göre, her 10 tüketiciden 9’u Noel’de hediye aldığını belirtiyor. Rağbet gören hediyeler ise, kitap, oyuncak, parfüm ve giysi.

Bu arada kamuoyu araştırmalarına katılan her üç kişiden biri, kendi yaptığı hediyeleri armağan ettiğini söylüyor.

Ülkede yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin Noel’e yaklaşımı ise değişik bir tablo ortaya çıkarıyor. Türk toplumunun bir bölümü Noel‘i kutlamayı, aile içinde hediye vermeyi ve Hıristiyan çevresiyle hediyeleşmeyi uygun görmezken, özellikle okul çağında çocukları olan bir başka kesim ise aradaki bağları güçlendirmek, topluma ayak uydurmak için özellikle hediyeleşmeyi bir araç olarak görüyor.

Noel günlerinin olmazsa olmazı ise normal olarak ışıl ışıl süslemeleri, el yapımı hediyelik eşyaları, tarçın ve şeker kokusuyla soğuk kış günlerini daha hareketli ve eğlenceli kılan Noel pazarları.

Ülkenin dört bir yanında kurulan ve turistik açıdan da büyük ilgi gören Noel pazarları bu yıl zor bir dönemi geride bırakıyor.

Geçen yıl 19 Aralık’ta Berlin'de Noel pazarına kamyonla saldırarak 12 kişinin ölümüne ve 70'e yakın kişinin yaralanmasına neden olan terör eyleminin ardından oluşan korku kendisini bu yılki Noel pazarlarında gösterdi.

Noel pazarlarına gidenlerin sayısında yüzde 20’lik azalma tespit edilirken, kurulan standlarda yapılan satışların da yüzde 30 gerilediği tespit edildi. Noel pazarları terör saldırılarına karşı özel korumaya alınmış, bir çok kentte pazarların kurulduğu meydanlara çıkan yollar kapatılırken, Noel pazarlarının çevrelerine olası bir araçlı saldırıda aracı durdurabilecek beton bloklar konuldu.