Almanya bir haftadır çiftçilerin protesto eylemlerine tanık oluyor. Geçen hafta Pazartesi günü ülke çapında sokağa dökülen ve birçok kentte traktörleriyle kent merkezlerini işgal eden çiftçiler, bugün de başkent Berlin’de tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17. Haziran Caddesi üzerinde traktörleriyle dev bir protesto gösterisi düzenledi.
Almanya’nın çeşitli bölgelerinden traktör, kamyon ve tarım araçlarıyla Berlin’e gelen çiftçiler, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin bütçede planladığı kesintilerin yükünün haksız yere kendilerine yüklendiğini savunuyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Çiftçiler traktörleriyle Berlin'de
Alman Çiftçiler Birliği öncülüğünde düzenlenen, lojistik sektörünün de desteklediği çiftçilerin protestolarına polisin verilerine göre en az 5 bin traktör ve 10 bin kişi katıldı.
Tarım taşıtlarında kullanılan mazota vergi konulmasının tarım ürünlerinin fiyatlarını arttıracağını, çiftlikleri iflas ettireceğini ve orta vadede sektörü yok edeceğini savunan çiftçiler, hükümete plandan vazgeçme çağrısında bulundu.
Hükümet, daha önce çiftçilerin kullandığı tarım araçlarından yıllık vergi alınmasını ve aşamalı olarak mazot vergisi alınması kararlaştırılmıştı. Tepkiler üzerine vergi alınmasından vazgeçilmiş, dizel için vergi imtiyazlarının aşamalı olarak birkaç yıla yayılacağı duyurulmuştu.
İlgili Haberler Alman çiftçiler hükümetin tasarruf kararına traktörleriyle tepki gösteriyorAncak planlanan kesintilerin kısmen geri alınmasını yetersiz bulan çiftçiler, bütün taleplerinin karşılanmasını, yani mazota verginin de kaldırılmasını istiyor. Hükümet ise mazot konusunda adım atılmayacağı sinyalini verdi.
Almanya’da mali sıkıntılar yaşandığını, bu nedenle toplumun her kesimi gibi çiftçilerin de bazı kısıtlamaları kabul etmeleri gerektiğini savunan Başbakan Olaf Scholz, "Herkes gibi çiftçilerin de gösteri yapma hakkı var. Yasal protestoların çığırından çıkması, kurum ve kuruluşlara, politikacılara karşı kin ve nefret saçılması hepimizin zararına olur" dedi.
Alman ekonomisinde durgunluk sürüyor
Scholz’un sözleri, aşırı sağcı çevrelerin çiftçilerin eylemlerini suistimal ettiği şeklindeki iddialara yönelik bir mesaj olarak yorumlandı.
Geçen hafta yapılan eylemlerde, aşırı sağcı döviz ve pankartlar tartışmalara neden olurken, bugünkü protestolarda da hükümetin istifasını isteyen, halkı ayaklanmaya çağıran konuşmalar ve pankartlar dikkat çekti.
Çiftçilerin eylemleri, toplumsal hoşnutsuzluğun ve protestoların giderek arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Hükümetin bütçe kısıtlamaları, esnaftan öğretmenlere, memurdan gastronomlara kadar toplumun tüm katmanlarını olumsuz etkilerken, bugün Almanya İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan Alman ekonomisinin 2023 yılı büyüme verileri de durumun kısa vadede iyileşmeyeceğinin kanıtı olarak algılandı.
Verilere göre, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,3 geriledi. Almanya, 2022 yılında ise yüzde 1,3 düzeyinde büyümüştü. Artan faiz oranları ile zayıf iç ve dış talep nedeniyle oluşan olumsuz koşullar, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
İlgili Haberler Almanya’da bütçe krizi son anda aşıldı