Almanya'da 'Cami Vergisi' Tartışmaları

Almanya 2018’in son iki gününe cami tartışmalarıyla girdi. İslami dernek ve camilerin ülke dışından aldığı mali desteğin kesilmesi ve Müslümanlara ‘cami vergisi’ getirilmesi önerileri, Müslüman toplumunda da tartışmalara neden oluyor.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Kasım ayında yapılan Ulusal İslam Konferansı’nda ülkedeki Müslüman derneklere, finansmanlarını dış etkenlerden bağımsızlaştırılma çağrısında bulunmuştu.

O dönemde konuyla ilgili alınabilecek bir kararın ilk işareti olarak yorumlanan açıklama somutlaştırılıyor. Buna göre hükümet, istihbarat kurumlarını camilere para gönderen ve alan isimlerle kurumları incelemeye almakla görevlendirildi. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden para aktarımlarının, söz konusu ülkelerin büyükelçilikleri tarafından Dışişleri Bakanlığı'na bildirilme zorunluluğu da gündeme alındı. Kararla camilere, bağışlar dahil yabancı ülkelerden gönderilmek istenen paralar, Almanya'nın onayı olmadan iletilemeyecek. İstihbarat raporlarında, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden gelen paralarla camilerde cihad propagandası yapan imamların finansmanının sağlandığı ve özellikle sığınmacıların radikalleşmesinin endişe yarattığı vurgulanıyor.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne Ankara'nın desteği istenmiyor

Alman hükümeti bir süredir, ülkede 900 camisi bulunan en büyük Müslüman cemaati Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’in Türkiye'den mali destek almasına da sıcak bakmıyor. Bu bağlamda Ankara’dan gelen desteğin önüne geçmek için gündeme getirilen plan, Müslümanların cami çalışmalarını ‘cami vergisi’ ödeyerek, kendilerinin finanse etmeleri.

Noel günlerinde tartışmaya açılan ve hükümetteki Hristiyan Demokrat Birlik CDU, Hristiyan Sosyal Birlik CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD’den politikacıların destek verdiği öneriye göre ülkede yaşayan 4 milyon 500 bin Müslüman, dini ihtiyaçlarının karşılanması için 'cami vergisi' ödemek zorunda kalacak. Almanya’da kiliseler de özel vergiyle finanse ediliyor. Dini vergiler, gelir vergisinin yüzde 3 ila 9'unu oluşturuyor. Kilise vergisi maliye aracılığıyla devlet tarafından toplanıp kiliselere veriliyor. Katolik kilisesi üyeleri ayda ortalama 291 Euro vergi öderken, Protestan kilisesi üyeleri ortalama 278 Euro vergi ödüyor.

Bild’in terör haberinde Köln Merkez Camisi fotoğrafı kullanması tepki yarattı

Almanya’daki İslam çatı örgütleriyse, ‘cami vergisi’ önerisine tepki gösteriyor. Diğer inanç gruplarının, Katoliklerin, Protestanların ve Yahudilerin olduğu gibi İslam’ın da önce resmi olarak tanınmasını talep eden örgütler, ancak bu koşul yerine geldikten sonra konuyu ciddi şekilde ele alabileceklerini açıkladılar.

Bu arada Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild’in ‘Terör parası Almanya’daki camileri nasıl finanse ediyor?’ başlıklı haberinde, DİTİB’in Köln’deki Merkez Camisi’nin fotoğrafını kullanmasına tepki geldi. Almanya’daki camilere şüpheli para akışı olduğunu iddia eden haberde terör başlığı ile DİTİB camisinin yan yana getirilmesini ‘tahrik’ olarak tanımlayan AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Bild’i camilere yönelik kundaklama girişimlerinin azmettiricisi olarak tanımladı ve suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Almanya’da yaşayan bir grup Türk vatandaşı ise, internet üzerinden Bild gazetesi aleyhine imza kampanyası başlattı.