‘Almanya Rekor Büyümeye Koşuyor’

Avrupa'nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük ekonomisi Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma enstitülerinin tahmin raporuna göre, ülke bu yıl son altı yılın en büyük büyüme rakamına ulaşacak.

Your browser doesn’t support HTML5

‘Almanya Rekor Büyümeye Koşuyor’

Ekonomistlerin tahminlerine göre Almanya'nın ekonomik büyüme hızı 2017 yılında yüzde 2'yi bulacak. Alman ekonomisi 2016'da, 2011'den bu yana görülen en yüksek oranla yüzde 1,9 büyümüştü. Yapılan araştırmalar Almanya’da ekonominin gelecek yıl da büyüyeceğinden ve yüzde 2,2’lık artış yakalayacağını öngörüyor. Diğer AB ülkeleri mali krizle boğuşurken, Alman ekonomisi sekiz yıldır kesintisiz büyüyor ve tarihi düşük işsizlik, artan alım gücü, sıfıra yakın borçlanma, ihracat ve vergi gelirleri ile rekor kırıyor.

2017’de 1 trilyon 207 milyar Euro ihracat geliri sağlanması ve ihracat fazlasının da 253 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Ekonomik canlılık iş piyasasına da yansıyor. 2017'de işsiz sayısının bir önceki yıla göre 300 bin azalarak ortalama 2 milyon 380 bin olacağı tahmin ediliyor. Ancak sendikalar işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, devletten işsizlik ya da sosyal yardım alanların sayısı ile bunun 6,2 milyonu bulduğunu öne sürüyor.

Ekonomik büyüme ile ilgili olumlu konjonktüre rağmen uzmanlar arasında son sayılara endişe ile yaklaşanlar da var. Ekonomi uzmanları ve AB Komisyonu tarafından eleştirilen bir nokta Almanya’nın yüksek ihracat ve ticaret bilançosu fazlasının sürmesi. Uzmanlar devletin daha fazla yatırım yaparak, ihracat fazlasını eritmek yerine, yatırımları ihmal ederek, özellikle altyapı yatırımlarına yeterli kaynak ayırmamasının uzun vadede Alman ekonomisinin büyüme hızını düşürebileceğini öne sürüyor. Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre Almanya’nın ticaret fazlası 1991 yılından bu yana üç kat arttı. Ama aynı zaman zarfında yatırımlar 85 milyar Euro’dan 20 milyara düştü. Eleştirilen bir diğer nokta, çalışanların geçen yıllarda ortalama sadece yüzde 1,8 zam alması. Son bir yılın reel enflasyon oranları dikkate alındığında, maaşların azaldığı dikkat çekiyor. Almanya’da enerji fiyatları bu yıl içinde yüzde 2,7 artarken, gıda fiyatları yüzde 3,6 arttı. Ekonomi uzmanları, dar gelirlilerin sayısının hissedilir oranda çoğaldığı, aynı zamanda gelir dağılımındaki adaletsizliğin de giderek artığı uyarısında bulunuyor. Sokaktaki vatandaş da ekonomideki büyümenin cüzdanına yansımadığını öne sürüyor.