Almanya Obama'yı Bekliyor

Görev süresi 2017'nin ilk haftalarında bitecek olan Obama, Almanya'yı muhtemelen son kez resmen ziyaret edecek. 2008 yılı yazında başkanlık seçimi öncesinde Berlin’i ziyaret eden ve yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap eden Obama, başkan seçildikten sonra ise toplam altı kez Almanya’ya gitti.

Perşembe günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ABD-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne katılan, ardından İngiltere’de Kraliçe Elizabeth ve Başbakan David Cameron ile ikili görüşmeler yapan Başkan Barack Obama, yarın Almanya'ya resmi ziyarette bulunacak.

Obama Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dünyanın en önemli teknolojik etkinliklerinden Hannover Fuarı’na katılacak, liderler ayrıca ikili görüşme gerçekleştirecek. Fuarı ziyaret eden görev başındaki ilk Amerikan Başkanı Obama, Merkel ile ağır sanayi ürünleri, otomobil ve bilişim alanında dünyanın en büyük firmalarının boy göstereceği fuarın resmi açılışıni yarın akşam yaptıktan sonra, ertesi gün fuar alanına gidip fuardaki stantları ziyaret edecek.

Fuara 78 ülkeden yaklaşık 5 bin firma katılacak. En çok katılımcı sağlayan ülke 2315 firmayla ev sahibi Almanya olurken, üretim sistemlerinin dijitalleşmesine yönelik teknolojilere ağırlık veren konuk ülke ABD 415 firmayla, Türkiye ise 140 firmayla temsil ediyor.

Obama ve Merkel, pazartesi günü İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile bir mini zirvede bir araya gelecek ve Suriye, Libya ve mülteciler konularında görüş alışverişinde bulunacak. Obama'nın Hannover'e gelecek olması nedeniyle kentte olağan üstü güvenlik önlemleri alındı. Fuar merkezinde çok sıkı güvenlik kontrolleri yapılacağı ve çanta ya da bavulla girişin yasaklandığı açıklandı. Obama ve yanındaki ekonomi heyetini 5 bin polis koruyacak.

Başkan Obama Almanya ziyareti öncesi Bild gazetesine verdiği röportajda Angela Merkel’in mülteci politikalarını övdü. ‘Alman halkı gibi Merkel’in bu konudaki tavrı çok cesurdu’ diyen Obama, Merkel’in ‘gerçekçi bir politika izleyerek, ahlaki liderlik’ üstlendiğini savundu. Birçok ülkenin kapılarını mültecilere kapatmasını “ortak değerlere ihanet” olarak tanımlayan ABD Başkanı, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasını ve Merkel’in buna katkısını övdü. “Angela’nın arkadaşım olmasından gurur duyuyorum” diyen Obama, “Almanya’nın başbakanı özgürlük, eşitlik ve insan hakları savaşçısıdır” şeklinde konuştu.

Barack Obama’nın Angela Merkel’le temaslarında, Suriye ve diğer uluslara arası konuların yanı sıra, tartışmalı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTİP görüşmelerinin ağırlıklı olarak gündeme gelmesi bekleniyor.

AB ile ABD arasında 2013’de başlayan TTİP görüşmelerinin 2015’de sonuçlanması planlanıyordu. Ancak her iki tarafın uzlaşamadığı konular nedeniyle 800 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini oluşturacak anlaşmada ilerleme kaydedilemiyor.

Alman kamuoyu AB ile ABD arasında ticaret, tarım, çevre ve bankalara yönelik düzenlemeleri hafifletmek amacı taşıyan anlaşmaya karşı tutum sergiliyor. Tüketici haklarının zedelenmesinden kuşku duyanların sayısı artarken, yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre anlaşmayı destekleyenlerin oranı sadece yüzde 17. Bu aradaObama’nın Hannover’e gelmesinden önce TTİP karşıtları Hannover’de bugün bir gösteri düzenlendi.

Çevre ve tüketiciyi koruma örgütlerinin, sendikaların, kiliseler ve hayır kurumlarının destek verdiği ve yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı mitingde, anlaşmanın sadece küresel alanda faaliyet gösteren büyük şirketlere yarayacağını ve Almanya’da genetiği değiştirilmiş organizmaları içeren besin maddelerinin satılacağını, birçok tarım işletmesinin de kapanacağını öne süren konuşmalar yapıldı.

Belki de son resmi ziyaret

Öte yandan görev süresi 2017'nin ilk haftalarında bitecek olan Obama, Almanya'yı muhtemelen son kez resmen ziyaret edecek. 2008 yılı yazında başkanlık seçimi öncesinde Berlin’i ziyaret eden ve yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap eden Obama, başkan seçildikten sonra ise toplam altı kez Almanya’ya geldi.