Almanya: NPD'nin Kapatılma Davası Mart'ta

Almanya'nın Riesa kentinde mülteci karşıtı gösteri düzenleyen NPD yandaşları

Aşırı sağcı ve Türk düşmanı NPD’nin kapatılması için açılan dava önümüzdeki yılın Mart ayında Anayasa Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.

Demokratik düzeni yok etmeyi hedeflemek ve anayasaya aykırı davranmakla suçlanan Milliyetçi Demokrasi Partisi NPD’ye yönelik davanın açılmasını, Eyalet Temsilciler Meclisi ve eyaletlerin içişleri bakanları iki yıl önce yaptıkları başvuruyla talep etmişti.

Ana dava sürecinin başlatılmasıyla aşırı sağcı partinin yasaklaması yolunda önemli bir engel aşılırken, duruşmanın ilkinin 1 Mart 2016 tarihinde yapılacağı açıklandı.

Planlanan diğer iki duruşma ise 2 ve 3 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

Kapatılma talebinde, NPD’nin Hitler'in Nazi Partisi'ne benzeyen ideolojisinin yansıra, Yahudi ve göçmen düşmanlığı ile ilgili 244 sayfalık bir dosya yer alıyor. Parti üyelerinin mitinglerde yaptığı ırkçı konuşmalar ve dahil oldukları şiddet eylemlerinin ayrıntıları da dosyada yer alıyor.

Neo-Nazilerin örgütlendiği bir parti olarak bilinen ve çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu göçmen vatandaşların Almanya'dan çıkarılmalarını hedefleyen NPD’nin ülke çapında yaklaşık 5900 üyesi bulunuyor. Mecklenburg ve Saksonya eyaletlerinde parlamentolarda yer alan parti, Almanya’da son zamanlarda gündemi belirleyen mülteciler konusuna paralel çok sayıda yürüyüşler ve mitingler yapmakta.

2001 yılında o dönemin Başbakanı SPD’li Gerhard Schröder yönetimindeki hükümet de NPD’nin kapatılması için girişimde bulunmuş ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmışlardı. Ancak mahkemenin, sunulan delillerin ağırlıklı olarak muhbirlere dayandırılmasını gerekçe göstererek başvuruyu reddetmesi sonrasında kapatma girişimi mahkemeden geri dönmüştü.

Almanya’da şimdiye kadar Anayasa Mahkemesi tarafından, ilki 1952’de, nasyonal sosyalist yönlü Sosyalist İmparatorluk Partisi, ikincisi 1956 yılında Almanya Komünist Partisi olmak üzere iki parti kapatıldı. Uzmanlar NPD’yi kapatma davasının bu sefer başarıya ulaşıp ulaşamayacağı konusunda temkinli değerlendirmeler yapıyor.

Yorumlarda NPD’nin son yıllarda taktik değiştirerek, kadrolarındaki radikal üyeleri geri plana çektiği, özgürlükçü demokratik temel düzeni hedefleyen söylemlerden kaçındığı ve şiddetle arasına mesafe koymaya çalıştığı belirtilerek, davanın başarısız sonuçlanabileceği vurgulanıyor.

Son dönemde ‘kıravatlı ırkçılar’ olarak tanımlanan NPD, üyeleri arasındaki şiddet yanlısı dazlakları da partiden uzaklaştırdı. Konuyla ilgili yorumlarda, kapatma davasının partiye yarayabileceği uyarısını yapanlar da var. Berlinli siyaset uzmanı Ercan Yaşar ‘NPD‘yi yasaklamak, değerini oldukça artırmak anlamına gelebilir ve demokrasiyi zedeler’ şeklinde görüş belirtiyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın Haberi

NPD ile ilgili dava dosyasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU örgütü tarafından işlenen cinayetler de partinin temsil ettiği görüşler olarak savunuluyor ve kapatma gerekçesi olarak sıralanıyor. Parti üyelerinin adı Münih'te devam eden NSU davasında da sık sık anılıyor.

Bu arada NSU davasında gözler yarına çevrildi. Davanın baş sanığı Beate Zschaepe’nin duruşmada ilk kez yazılı olarak açıklama yapması ve mahkeme başkanının sorularına da yanıt vermesi bekleniyor. Zschaepe’nin, 50 sayfa olacağı öne sürülen ifadesinde ne açıklayacağı merak uyandırırken, öldürülenlerin ailelerin avukatları ise geride kalan iki yıllık dava sürecinde susan Zschaepe’nin şimdi konuşmak istemesini yeni avukatının belirlediği strateji değişikliği olarak görüyor.