Almanya'nın Nitelikli Göçmen İşçi İhtiyacı mı Var?

Almanya'da nüfusun yaşlanması nedeniyle son yıllarda nitelikli eleman açığı sürekli artıyor. Demografik değişim önümüzdeki dönemde de devam ederken, iş gücü piyasasında kalifiye eleman açığının 2030 yılına kadar 3 milyonu, 2040 yılına kadar ise 3 milyon 300 bini bulacağı tahmin ediliyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Almanya'nın Nitelikli Göçmen İşçi İhtiyacı mı Var?

2008 ekonomik krizi sonrasında dünya ekonomisindeki canlanma ile iç talepteki artışın ülke ekonomisini kanatlandırmasıyla büyük bir ivme yakalayan Almanya’da istihdam piyasası rekordan rekora koşuyor, çalışan nüfus sayısı son on yılda 43 milyon 700 bine çıktı.

Ancak istihdamdaki rekor artışa rağmen 1 milyon 64 bin işe uygun eleman bulunamıyor.

Yapılan tüm araştırmalar, mühendis, doktor, bakıcı ve tıbbi asistan gibi mesleklere 2020 yılından itibaren daha fazla ihtiyaç duyulacağını, 2030’dan itibaren de bu alanlarda iş gücü sıkıntısı baş göstereceğini öngörüyor.

İşverenler, oluşacak açık yüzünden Almanya’nın rekabet gücünün orta ve uzun vadede olumsuz etkileneceğini savunuyor. Başbakan Merkel de dahil olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve uzman ekonomik büyümeyi güvence altına almak ve sosyal sistemleri istikrarlı hale getirmek için göçmen işçilere ihtiyaç olduğunu ve iş gücü piyasasına yılda 200 bin göçmenin katılması gerektiğini vurguluyor.

Son iki yılda Almanya’ya gelen sığınmacaların ise düşük eğitim seviyesi nedeniyle kalifiye eleman açığını kapamaya yetmeyeceği belirtiliyor.

Bu arada bir çok iş alanında önümüzdeki yıllarda dijitalleşmenin gelişmesiyle muhasebecilik, kredi işlemciliği ve emlakçılık gibi meslekler yok olacak, buna karşılık yeni iş olanakları açılacak ve bu sektörlerde çalışabilecek nitelikli genç elemanlara ihtiyaç duyulacak.

Uzmanlar özellikle dijital alandaki mesleklerin bir çoğunun klasik akademik eğitimden daha çok, pratik ve yaratıcı mesleki eğitimlerle öğrenildiğini belirterek, üniversite diplomasının ileride değerini yitirebileceğini savunuyorlar. Eğitim uzmanı Nihat Sorgeç de Almanya’daki Türkiye kökenli gençlerin mesleki geleceklerini değişen koşullara göre planlamalarını öneriyor.