Almanya Libya Operasyonuna Karşı Çıkmayı Sürdürüyor

Almanya Libya Operasyonuna Karşı Çıkmayı Sürdürüyor

Libya’ya yönelik ‘Şafak Yolculuğu’ adlı operasyonda Avrupa Birliği ve NATO üyeleri arasında bölünmüşlük devam ediyor. Özellikle Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun oynayacağı rol konusunda Almanya çok hassas davranıyor ve hiçbir Alman askerinin askeri müdahaleye dahil olmayacağı görüşündeki kararlılığını sürdürüyor.



Berlin’deki siyasi gözlemciler, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin operasyon başlangıcında başına buyruk hareket etmesinin ve NATO çevrelerinden Almanya'nın aktif katılımda bulunmamasına yönelik eleştirilerin Alman Başbakanı Merkel’in konuyla ilgili tavrını daha da sertleştirdiği görüşündeler.

Almanya’da bu hafta sonunda yapılacak çok önemli eyalet seçimleri ve kamuoyunun büyük çoğunluğunun askeri müdahelelere karşı olması nedeni ile Merkel’in seçim taktiği izlediği de savunuluyor. Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'ya askeri müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı oylamasında, çekimser oy kullanmasının ülkenin uluslararası arenada bir süre izole olmasına bile yol açabileceğini belirten yorumcular, Almanya ile başta Fransa olmak üzere müttefikleri arasındaki gerilimin artabileceği görüşünde.

Libya'da savaşın uzun süreli olacağı tezini vurgulayan Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin partisi FDP'ye yakın Liberal Türk-Alman Birliği’nin basın sözcüsü Yankı Pürsün, Almanya’nın Libya konusundaki çekimser tavrını akıllı bir tercih olarak tanımlıyor.

Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller, Federal Hükümeti yanlış bir politika izlemekle ve Almanya’yı izole etmekle suçlarken, Merkel’in Arap ülkeleri ile olan ekonomik ilişkileri tehlikeye atmamak için Libya operasyonuna katılmadığını ve sonuçta isyancılara destek vermediğini savunuyor. Yankı Pürsün ise bu iki konunun birbirinden ayrı değerlendirilmesi görüşünde.

Bu arada Alman hükümeti, Afganistan'da görev yapan AWACS tipi erken uyarı uçaklarına destek konusundaki tavrını netleştirdi. Buna göre 300 Alman askeri ek güç olarak NATO'ya bağlı AWACS uçaklarında görev yapmak üzere Afganistan’a gönderilecek. Alman Başbakanı Merkel’in açıklamasına göre, böylece müttefik ülkelerin Libya'daki operasyona daha fazla personel ayırabilmesi mümkün olacak.