Almanya, İtalya'dan göçmen alacak mı?

İtalya'nın Lampedusa Adası'na ulaşn göçmenler

Almanya ile İtalya arasında göçmenlerin gönüllü olarak kabulü konusunda yaşanan kriz henüz aşılmadı ancak Alman İçişleri Bakanı düzensiz göçmenlerin gönüllük bazında kabul edilebileceğini ima etti.

Berlin, iki gün önce İtalya’nın Dublin Sözleşmesi’ne uymadığı gerekçesiyle mültecileri gönüllü kabul etme projesini askıya aldığını açıklamış, karar Avrupa Birliği’nde yeni bir kriz olarak yorumlanmıştı.

Dublin Sözleşmesi, bir göçmenin AB'ye ulaştığı ülkede yaptığı sığınma başvurusunun işleme koyulmasını öngörüyor, ancak İtalya göçmenlerin başvuru işlemi yapılmadan diğer AB ülkelerine dağıtılmasını istiyor.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "İtalya Avrupa Birliği içindeki anlaşmaları uygulamayı reddetmesine rağmen, Almanya AB çatısı altında dayanışma yükümlülüğünü yerine getirecek" şeklinde bir açıklama yaptı. Faeser’in sözleri önce Almanya’nın son günlerde binlerce düzensiz göçmenin botlarla ulaştığı İtalya'ya ait Lampedusa Adası'ndaki göçmenlerin bir bölümünün Almanya’ya gelebileceği şeklinde yorumlandı.

İçişleri Bakanlığı Faeser’in açıklamasının yanlış anlaşıldığı şeklinde bir ikinci açıklama yaptı. Bir bakanlık sözcüsü, göçmenlerin gönüllü kabul etme anlaşmasının şu anda askıda kalmaya devam edeceğini ve yeni göçmenlerin İtalya üzerinden Almanya’ya yönlendirilmeleri konusunda bir hazırlık olmadığını, ancak bunun her an yeniden gündeme gelebileceğini söyledi.

Göçmen sorunu AB'nin en önemli sorunlarından biri.

Sözcü, "Federal İçişleri Bakanı Almanya'nın her zaman dayanışma içinde olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulamıştır. Lampedusa'daki durumu büyük bir endişeyle izliyoruz. Almanya çok sayıda mülteciyi kabul ederek ve onlara bakarak insani sorumluluğunu yerine getirdi. Bu durum gönüllü dayanışma mekanizması yoluyla yapılan kabuller için de geçerlidir" şeklinde konuştu.

Gönüllü kabul çerçevesinde Almanya, çok sayıda göçmenin geldiği AB'nin güney dış sınırındaki İtalya ve İspanya gibi ülkelerden 3 bin 500'e kadar göçmeni kabul etme sözü vermişti.

Federal İçişleri Bakanlığı'na göre şu ana kadar yaklaşık bini Lampedusa Adası’na ulaşanlar olmak üzere 1 bin 700'den fazla sığınmacı, ülkeye kabul edildi. Almanya’nın gönüllü kabul anlaşmasını askıya alma kararı üzerine dün akşam bir açıklama yapan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "AB'yi hızlı hareket etmeye" çağırdı. Meloni video mesajında, mülteci akını karşısında İtalya'daki durumun "dayanılmaz" olduğunu söylerken "On milyonlarca Afrikalı, Avrupa'ya doğru yola çıkabilir ve İtalya ve Avrupa bunun altından kalkamaz" uyarısında bulundu.

Sığınmacı tartışmaları AfD’ye yarıyor

Mültecilerin durumu ve Almanya’ya gelmeleri ihtimali, Berlin’deki iç politik tartışmaların da kızışmasına neden oldu. Muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU Parlamento Grubu’ndan yapılan değerlendirmede, Nancy Faeser'in İtalya'dan gönüllü mülteci kabulüne ilişkin son açıklamaları sert bir dille eleştirildi ve "Faeser, Avrupa göç politikasında gerçek bir kaosa neden oldu ve partnerler arasındaki güveni yok etti" denildi.

Faeser, bundan bir süre önce AB dış sınırlarında iltica merkezleri kurulması ve sığınma başvurusunun kabul edilme şansı çok düşük olanların durumunun buralarda kısa süre zarfında incelenmesi ve karar verilmesi yönünde bir öneri getirmiş, daha sonra bu önerisini de geri çekmişti.

FILE - AfD supporters walk in Erfurt, Germany, May 1, 2019.


Avrupa Birliği içinde en çok sığınmacı kabul eden ülke olan Almanya, geçen yıl bir milyondan fazla Ukraynalı savaş mültecisini kabul etti. Ukraynalılar dışında diğer ülkelerden gelen yüz binlerce mülteci nedeniyle de eyaletler ve belediyeler kabul kapasitelerinin çoktan aşıldığını vurgulayıp bir çözüm bulunmasını ve yeni sığınmacı alınmamasını talep ediyor.

Sığınmacılara karşı halk arasında tepkiler de yükseliyor. Berlin’de yapılan analizlerde, sığınmacı sorunu ile İslam ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oylarındaki yükseliş arasında doğrudan bağlantı olduğu belirtiliyor.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, AfD partisinin oy oranı yüzde 22'ye çıktı. Böylece AfD ülkedeki en büyük ikinci siyasi güç durumuna geldi. AFD'nin oy oranı Almanya'nın doğusunda bulunan eyaletlerde daha yüksek durumda. Son olarak başkent Berlin’i çevreleyen Brandenburg eyaletinde yapılan kamuoyu yoklaması şok etkisi yaptı.

Parti eyaletteki ankete göre oy oranını yüzde 32'ye taşıyarak birinci parti konumuna yükseldi. AfD, Saksonya, Thüngen ve Mecklenburg-Vorpommern gibi eyaletlerde de birinci durumda. Almanya'nın 2015 yılında Suriyeli mültecileri kabul etmesiyle birlikte, AfD partisinin popülaritesi büyük oranda artmıştı. O zamandan bu yana mültecileri merkezi bir konu olarak gören AfD, genel olarak Suriye, Afganistan veya başka ülkelerden sığınmacı alınmasını reddediyor.