Daha bir yıl kadar önce Almanya, Avrupa’nın ‘hasta adamı’ olarak görülüyordu, 2008 kriziyle birlikte büyük sarsıntı geçiren Alman ekonomisi yeniden canlandı ve şimdi büyümeye geçti. İstihdam piyasasında yakaladığı istikrar ve ihracat alanında yaşanan patlama sonrasında uzmanlar büyümenin bu yıl yüzde 3,7, gelecek yıl ise en az yüzde 2,2 civarında olacağını tahmin ediyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın son verileri ise ekonomide yaşanan canlanmaya paralel, şirket kuran göçmen kökenli girişimcilerin sayısının hızla arttığını gösteriyor.
Uzmanlar geçen 2009’da 173 bin göçmenin şirket kurduğu Almanya’da bu yılın ilk 9 ayında 150 bin sayısında ulaşıldığını ve yılsonunda ise toplam 200 bin ile rekor kırılacağını belirtiyorlar. Almanya’da yeni iş kuran her beş kişiden birinin göçmen ailelerden geldiğini belirleyen verilere göre, yeni kurulan işyerlerinin yüzde 16’sı ise Türk girişimcilere ait. Buna göre Türk kökenlilerin kurduğu firma sayısı 80 bin sınırını aştı, 2015 yılına gelindiğine ise toplam 130 bini geçmesi bekleniyor. Türklerin kurduğu firmalar 400 binin üzerinde insanı istihdam ederek aile fertleriyle birlikte milyonlarca insana ekmek kapısı olmuş durumda. Yılda 40 milyar Euro civarında ciro yapan Türk kökenli firmaların 100'ün üzerinde değişik branşta faaliyet gösterdiği de konuyla ilgili sayılar arasında yer alıyor. Bu da Alman Merkez Bankası yönetim kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in yok satan, ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabında yer alan ‘Türkler sadece meyve sebze satıyor’ tezini çürüten bir durum.
Uzmanlar Türk firmalarının ağırlıklı olarak gastronomi ve hizmet sektöründeki aile firmaları olduğunu, ancak firma danışmanlığı, yazılım ve sağlık alanında faaliyet gösteren sayısız Türk firması olduğunun da altını çiziyor. Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Keskin Türklerin genelde küçük ve orta ölçekli işletmelere sahip olduğunu, daha da büyüyerek Almanya’nın ihracattan elde ettiği kara da ortak olabileceklerini vurguluyor.
Bu arada Alman ekonomisinde yaşayan mucize ile ilgili bir güncel habere göre, Alman şirketlerinin üretim kapasitesi talepleri karşılamada yetersiz kalıyor. Bu yüzden her yedi çalışandan biri yer aldığı ve ihracatın yüzde 17’sini garantileyen bu sektörde Noel ve Yılbaşı tatillerinin kısaltılması ve ekstra mesai yapılması planlanıyor.