Almanya'da 'Uyum Yasası' Hazırlıkları

Almanya yabancı işçi göçünün başlamasından neredeyse 60 yıl sonra uyum yasasına kavuşuyor.

Yıllardır uyumun nasıl yasal bir kapsam kazanabileceği konusunda tartışan koalisyon ortakları Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) uyum yasasının çerçevesini belirledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, yasanın amacının Almanya’ya yönelik göçü ve yabancıların topluma uyumunu düzenleyebilmek ve kolaylaştırabilmek olduğunu söyledi. ‘Destek Vermek ve Talep Etmek’ başlığı altında derlenen altı sayfa uzunluğundaki tasarının odağına uzun yıllardır ülkede yaşayan örneğin Türkiye kökenli göçmenlerden daha çok mültecilerin konduğu dikkati çekiyor.

Almanya'ya 2015 yılında giren sığınmacı sayısı 1,1 milyon ile rekor kırarken bunların 476 binden fazlası iltica başvurusunda bulunmuştu.

Almanya’da kalma şansı yüksek sığınmacıların topluma uyum sürecine hız ve öncelik verilmesini hedefleyen tasarıya göre, istihdam piyasasına girişinin kolaylaştırılması amacıyla sığınmacılara yönelik 100 bin yeni iş imkânı yaratılmasını öngörülüyor.

Genç yaştaki mültecilerin bürokratik engeller ve kalifikasyon eksiklerinden dolayı yaşadıkları farklı zorlukların aşılarak, meslek eğitimi alabilme koşulların hafifletilmesi amaçlanıyor.

Sığınmacı yabancıların kendilerine sunulan olanakları reddetmeleri ya da kullanmamaları durumunda ise bir dizi yaptırımlar öngörülüyor. Bunlar arasında iltica başvurularının tanındığı ve devletin kendileri için belirlediği kayıtlı olduğu yerlerden ayrılarak Almanya’nın farklı bir bölgesine göç edenlerin aldıkları sosyal yardımların kesilmesi, dil, meslek eğitimi ve istihdam yeri hizmetlerinden yararlanmayı reddedenlerin oturum müsaadelerine süresiz statüsü verilmemesi gibi yaptırımlar dikkat çekiyor.

Yetkililer ikamet adresinin terk edilmesine yönelik önlemin gettolaşmaya karşı düşünüldüğünü açıklarken, hukuk uzmanları bu yaptırımın hareket özgürlüğünü kısıtladığını ve anayasaya aykırı olduğunu vurguluyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın Haberi

Tasarı kapsamında suça karışanların oturum hakkı geri alınabilecek ve sınır dışı edilebilecek. Göçmen, özellikle de Türk dernekleri tasarıyı yaptırımlara ağırlık vermesinden ve yasal göç kapsamındaki yabancı göçmenleri dışladığı için eleştiriyor.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, tasarının Türk derneklerinin görüşü alınmadan hazırlanmasını yanlış bir tavır olarak niteliyor.

Uyum yasasının 24 Mayıs 2016’da yapılacak meclis oturumu sonrasında onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.