Almanya’da Suudi Arabistan’a Silah Satışı Krizi

Alman hükümeti, Suudi Arabistan’a silah satışı yüzünden kriz yaşıyor. Merkel hükümeti, Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında geçen Ekim ayında Suudi Arabistan'a silah satışını dondurma kararı almış ve bu süresinin 31 Mart'ta, yani önümüzdeki Pazar günü sona ereceğini açıklamıştı. Ancak koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ambargoyu uzatma talebi Berlin’de hükümet partileri arasında gerilime yol açtı. Başbakan Angela Merkel ve Birlik Partileri (CDU/CSU), özellikle Fransa’yla sürdürülen Avrupa’daki ortak silah projelerini olumsuz etkilememesi için ambargonun sona erdirilmesinden veya yumuşatılmasından yana.

CSU: “Almanya inandırıcılığı ve güvenilirliğini yitirir”

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) sözcüsü Florian Hahn, SPD’nin pozisyonu ‘sorumsuzca bir tutum’ olarak tanımlandı ve Almanya’nın AB ve NATO kapsamında inandırıcılığını ve güvenirliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü. CSU’lu politikacı, SPD’nin koalisyon anlaşmasına aykırı davrandığını da belirtti. SPD Genel Başkanı Yardımcısı Ralf Stegner, partisinin ambargonun yumuşatılmasına onay vermeyeceğini ve Suudi Arabistan’a silah satışının Avrupa’nın çıkarına olmadığını söyledi. Stegner, Birlik Partileri’nin ambargonun kaldırılması konusunda ısrarcı olması durumunda, SPD’nin konuyu Avrupa Parlamentosu seçimlerine taşıyacağını ve "CDU/CSU’nun neden kanlı bir diktatörlükle yönetilen bir ülkeye silah satılmasını istediğini anlatmak zorunda kalacağını" belirtti. SPD lideri Andrea Nahles de, geçen hafta sonunda Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili seçim programını tanıtırken, Suudi Arabistan’a silah ambargosunun devam etmesini talep etmişti. SPD Grup Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich silah ihracatı yasağında partisini kararlı durmaya ve Birlik Partileri’ne ödün vermemeye çağırdı.

Kaşıkçı cinayeti öncesi Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeydi

Bu arada Fransa ve İngiltere’nin, ambargoya son verilmesi için diplomatik kanallardan Alman hükümetine baskı yaptığı öğrenildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ın, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile konuyu görüştüğü ve silah satışının kaldırılmasını istediği haber alındı. Fransız hükümeti Riyad'la sürdürdüğü ortaklıktan ve ambargo uygulmamasından dolayı çeşitli sivil toplum girişimlerinin eleştirilerine maruz kalıyor.

Suudi Arabistan, geçen yıl Cemal Kaşıkçı cinayeti öncesinde Almanya'nın en çok silah sattığı ikinci ülke olmuştu. Almanya, yılın ilk 9 ayında Cezayir'e yaklaşık 741,5 milyon Euro, Suudi Arabistan'a da yaklaşık 417 milyon Euro değerinde silah satışı yaptı.