Almanya'da Siber Saldırı

Almanya'da yüzlerce siyasetçi, sanatçı ve gazeteciye ait bilgiler siber saldırı sonrasında internette ifşa edildi. Aralarında Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu söz konusu kişilere yönelik saldırı, internet güvenliği konusunu da gündeme taşıdı.

Your browser doesn’t support HTML5

Almanya'da Siber Saldırı

Hamburg kentinde açıldığı saptanan bir Twitter adresi üzerinden yapılan hacker saldırısını doğrulayan Federal Hükümet sözcüsü Martina Fietz, yayınlanan bilgilerin devletin zirvesinden yerel politikacılara kadar yüzlerce ismin siyasi ve özel yazışmalarına ait detayları içerdiğini doğruladı. Sözcü, sızdırılan verilerin söz konusu kişilerin bir çoğunun aile fotoğraflarını, kimliklerini, şifrelerini, tatil fotoğraflarını, doğum belgelerini, kredi kartlarının numaralarını ve adres bilgilerini de içerdiğini söylerken, Federal Adalet Bakanı Katrin Barley ifşaları "Almanya’ya yönelik ağır bir saldırı" olarak değerlendirdi. Barley, internet korsanlarının amacının demokrasiye ve devlet kurumlarına olan güveni sarsmak olduğunu da vurguladı.

Sanal alemde bilgileri yayınlananlar arasında Steinmeier ve Merkel’in yanısıra, Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble, SPD Genel Başkanı Andrea Nahles, Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, FDP Genel Başkanı Christian Lindner ve Sol Parti eşbaşkanları, ülkenin en tanınan televizyon sunucularından Christian Ehring ve Marteria, Sido ve K.I.Z gibi müzik grupları da bulunuyor. Verilerin nereden ele geçirildiği ve Aralık ayı başında derlendiği anlaşılan belgelerin neden şimdi internete sızdığı henüz netlik kazanmadı.

Hackerların sadece aşırı sağcı ve İslam karşıtı AfD milletvekillerine ait bilgileri yayınlamamaları dikkat çekerken, siber saldırıyı gerçekleştirenlerin kim olabileceği konusunda çeşitli varsayımlara yer veriliyor. Alman basınında söz edilen bir olasılık, saldırının Rus internet korsanlarının aşırı sağcı gruplarla birlikte bir operasyonu olabileceği şeklinde. Geçen yıl Ocak ayında Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Federal Meclis'in internet sitelerine Ukrayna için destek talep eden bir grup tarafından siber saldırı düzenlenmiş, ardından Mayıs ayı başında da Almanya Federal Meclisi'ndeki bilgisayarlara siber saldırı düzenlenmiş, hükümet üyelerinin parlamentodaki bilgisayarlarının da saldırıdan etkilendiği belirtilmişti. Son olarak da Kasım ayında, Federal Meclis üyeleri ile Alman ordusunun hedeflendiği iddia edilen siber saldırıların, Rus istihbarat örgütleriyle bağlantılı olduğu öne sürülmüştü. Bugün ortaya çıkan saldırının kaynağı konusunda, iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü uzmanları soruşturma çalışmalara devam ediyor. Federal Siber Savunma Merkezi'nin de, siber saldırının ortaya çıkmasının ardından bir kriz oturumu yapıldığı bildirildi.