Almanya'da Siber Saldırı Skandalında Gözaltı

Almanya'da yaklaşık bin siyasetçi, sanatçı ve gazeteciye ait bilgileri çalarak sosyal medyadan paylaşan internet korsanının, yakalanıp gözaltına aldığı bildirildi. Ülkede günlerdir gündemi belirleyen siber saldırıyı yapanın, Hessen eyaletinde anne babasının yanında yaşayan 20 yaşında bir öğrenci olduğu öğrenildi. Federal Kriminal Dairesi ve Frankfurt Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, zanlının işlediği suçu kabullendiği ve verdiği ifadede, "olayın bu kadar etkisi olacağını düşünmemiştim, saldırıyı siyasetçilerin bazı açıklamalarına olan kızgınlığımdan yaptım," dediği belirtildi.

Pazar günü Hessen eyaletinde Heilbronn kentinde evi aranan ve sorgulanan 19 yaşındaki bir başka gencin, gözaltına alınan ve kendisini sanal dünyada ‘orbit’ olarak adlandıran zanlıyı, hacker çevrelerden tanıdığını belirttiği, ayrıca zanlının internette ifşa öncesinde çok sayıda iz bıraktığı ve böylece olayın aydınlığa çıkarıldığı duyuruldu.

İnternet ve Bilgisayar Suçlarıyla Mücadele Merkezi’nin talimatıyla Frankfurt Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturmayı üstlenirken, internet üzerinden yayınlanan şahsi verilerin 50 ila 60 kadarının suç teşkil ettiği ve zanlı hakkında "casusluk ve izinsiz olarak başkalarına ait bilgileri yayma" suçlarından dava açılacağı öğrenildi. Öğrencinin evinde yapılan aramada birçok elektronik eşyaya el konulduğu, ancak zanlının siber saldırıları başlattığı bilgisayarı polis gelmeden imha etmeyi başardığı ifade edildi.


Yetkililer, söz konusu hackerin tek başına hareket ettiğini ve herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığını da duyurdu. İfşa edilenler arasında, sadece aşırı sağcı ve İslam karşıtı AfD milletvekillerine ait bilgilerin olmaması dikkat çekerken, saldırının Rus internet korsanlarının aşırı sağcı gruplarla birlikte bir operasyonu olabileceği öne sürülmüştü. Paylaşılan bilgiler arasında, siyasetçilerin kimlik fotokopileri, cep telefonu numaraları, ev adresleri, özel fotoğraflar ve mesajlar gibi kişisel bilgiler yer aldı.

Olayın sorumlusunun ele geçirilmesine rağmen, hangi yetkili dairenin olayla ilgili ne zaman bilgi sahibi olduğu ve saldırının kurbanlarını bilgilendirme süreciyle ilgili tartışmalar süreceğe benziyor. Konuyla ilgili Federal Bilgi Teknolojileri Güvenliği Dairesi'nin (BSI) Aralık ayından bu yana veri hırsızlığından haberinin olduğunun ve kimseyi bilgilendirmediğinin ortaya çıkması büyük tepki çekmişti.

Çok sayıda siyasetçi, telekomünikasyon ve internet güvenliğine yönelik denetlemenin arttırılmasını isterken, bir yeni siber savunma merkezi kurulması talebi de gündeme geldi. Almanya’da Bonn kentinde 2011’de kurulan Federal Siber Savunma Merkezi, internet saldırıların analiz ederek, eyaletler arasında bilgi paylaşma işini görürken, saldırılarda devreye girebilecek acil müdahale hakkı bulunmuyor.

İlgili Haberler Almanya'da Siber Saldırı