Seri Katil Alman Hemşireye Ömür Boyu Hapis

Ülkede tüm zamanların en azılı seri katil olarak anılan Niels Högel adlı eski hemşire, 1999–2005 yılları arasında çalıştığı hastanelerde, kurbanlarına kan dolaşımını bloke ederek, kalp krizine yol açan ilaç enjekte ettiğini kabul etmiş ve "Hastaları can sıkıntısı ve heyecan için öldürdüm" demişti. Högel’in Oldenburg kentinde görülen davasının sonucunu açıklayan mahkeme başkanı Sebastian Bührmann, "Meslek hayatımda bu denli sınırları zorlayan, tüm ahlaki sınırları aşan bir olayla karşılaşmadım" şeklinde konuştu ve Högel’ın cinayetlerini mantıkla anlamanın imkansız olduğunu söyledi.

Mahkemenin kapanışında sanık koltuğundaki Högel’e seslenen yargıç, "Yaptıklarınız o kadar acımasız ki, insan aklı sadece pes ediyor" diye konuştu. Mahkeme kararına göre, 41 yaşındaki seri katil, erken tahliye olasılığı olmadan 15 yıl hapiste kalacak. Karara göre, Högel hapisten çıktıktan sonra mesleği olan hemşerilikte çalışamayacak. Daha önceki duruşmalarda öldürme isteğinin önüne geçemediğini ve hep yakalanmayı umut ettiğini öne süren Högel, dün mahkemenin son duruşmasında kurbanlarının yakınlarına "Her birinizden, yaptığım her şey için içtenlikle özür dilerim" diyerek seslendi ve yaptıklarından çok utandığını söyledi.

Niels Högel’in en az 100 kişiyi öldürdüğü bildiriliyor. Bugünkü mahkeme kararında Högel’in 85 kişinin ölümünün sorumlusu olduğunun ispatlandığı belirtildi. Högel ise, 43 kişiyi öldürdüğünü kabul etmiş, diğerlerini hatırlamadığını söylemişti. Savcılık ise, Högel’in 36 hastayı Oldenburg hastanesinde, 64 hastayı da Delmenhorst yakınlarında bulunan bir klinikte öldürdüğünü, muhtemelen çok sayıda başka hastayı da aynı metotla öldürdüğünü ve toplam sayının 200’ün üzerinde bile olabileceğini iddia etmişti. Högel'in çalıştığı hastanelerde yatarken, kalp krizinden ölen hastaların büyük bölümü yakıldığı için sayının hiçbir zaman tam olarak ortaya çıkarılamayacağı düşünülüyor.

Högel'in işlediği cinayetler 2005 yılında Delmenhorst kliniğinde bir hastaya aşırı dozda ilaç enjekte etmek isterken bir başka hemşire tarafından yakalanmasıyla gün yüzüne çıkmıştı. Söz konusu hasta son anda kurtarılırken, tutuklandıktan sonra ilk kez 2008’de mahkemeye çıkarılan Högel, adam öldürmeye teşebbüsten 7 yıl hapse mahkum edilmiş, 2014-2015 arasında yapılan ikinci yargılamada 2 kişiyi öldürmekten suçlu bulunmuş ve o zaman da müebbet hapisle cezalandırılmıştı.

Bu arada savcılık, Högel'in çalıştığı hastanelerin yetkililerini de mahkeme önüne çıkarmayı hedefliyor. Savcılık, işlenen cinayetlerle ilgili somut kanıtlar olmasına rağmen, hastanelerin harekete geçmediğini savunarak, yetkililerle ilgili ''cinayete göz yummaktan'' dava açtı.