Son haftalarda binlerce Kosovalı’nın ülkesini terk ederek iltica talebiyle Almanya’ya kaçak giriş yapması, Berlin’de gündemi belirleyen konulardan biri. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, geride kalan iki ayda Almanya’ya mülteci olarak gelen Kosovalıların sayısı 30 bini aştı.
Geçen yıl Kosova'dan Almanya'ya yalnızca 28 iltica talebinde bulunulduğu belirtilirken, Alman makamları son zamanlarda görülmemiş bir şekilde artan sığınmacı akınına karşı bir dizi önlem planlıyor. Bunların başında Kosova'nın ‘AB'ye dahil olmayan güvenli ülke’ kategorisine alınması geliyor. Bu durumda sığınma hakkından yararlanamayacak olan Kosovalı mülteciler çok daha hızlı sınırdışı edilebilecek.
Alman Anayasası'na göre, savaştan, siyasi baskıdan ve ağır insan hakkı ihlallerinden kaçtığını belirterek Almanya'ya sığınan yabancıların iltica başvurusu yapma hakkı doğuyor, ancak Kosovalılar’ın ülkelerindeki yoksulluk nedeniyle Almanya’ya geldikleri de biliniyor. Yoksul olmak, Alman yasalarına göre sığınmacı statüsü almak için yeterli bir neden değil.
1,9 milyon nüfusa sahip olan Kosova, Avrupa'nın en yoksul ülkesi konumunda. İşsizlik oranı yüzde 30 olan ülkede, halkın üçte biri günde sadece 1,5 Euroyla geçinmek zorunda.
Geçen yılki verilere göre Kosova vatandaşlarının Almanya’ya iltica başvurularının yüzde 99'u, başvuru nedenlerini inandırıcı bir şekilde kanıtlayamadıkları için reddedildi. Buna rağmen mülteci akınında yaşanan patlama, Kosova ve Sırbistan arasında yapılan ikili anlaşma ile de ilişkili. Geçen yıl Kasım ayında imzalanan anlaşma, Kosova vatandaşlarının Sırbistan'a pasaport kullanmadan geçebilmesine imkan sağlıyor. Sırbistan Avrupa Birliği ülkeleri olan Hırvatistan ve Macaristan'la sınır komşusu. Sırbistan’a geçen Kosovalılar, gizlice Macar ve Hırvat sınırlarını aşarak, oradan da Avusturya üzerinden Almanya topraklarına geçiyorlar.
Alman medyasında çıkan haberlerde belgelendiği gibi, söz konusu kaçış güzergahları, Kosovalıların varını yoğunu satıp, yüklü para ödedikleri insan kaçakçısı şebekeler tarafından organize ediliyor.
Alman yetkililer, Almanya’ya giriş yaptıkları saptanan Kosovalılar’ın iltica işlemleri için hızlandırılmış prosedür uygulanmasını, mülteci hakkı olmadığı saptananların ise en geç iki hafta içinde sınırdışı edilmesini planlıyor.
İltica hakkı red edilenlere bütün Schengen Bölgesi ülkelerine giriş yasağı konması da hedefleniyor.
Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Kosovalı yetkililerle alınacak önlemlerin biran önce yaşama geçirilmesi için temasta bulunduklarını açıkladı. Kosova Demokratik Türk Partisi’nden Mahir Yağcılar ise, Kosova’dan başta Almanya olmak üzere refah oranı yüksek AB ülkelerine insan göçünün önüne geçebilmek için Kosova’nın ekonomik durumunun iyileşmesinin ve Kosovalılar’ın gelecek kaygılarının azaltmasının gerektiğini savunuyor.
Your browser doesn’t support HTML5