Almanya’da Koalisyon Ortaklarını Eşcinsel Evlilikleri Ayırdı

Almanya’da yaklaşan genel seçimler öncesinde koalisyon ortakları karşılıklı açıklamalar sonrasında adeta birbirine girerken, Başbakan Angela Merkel’in eşcinsel evliliğine karşı tutumunu aniden değiştirmesi kendi partisinden sert tepkilere neden oldu.

Berlin’de siyasi gerilimin aniden artmasına neden olan gelişmeler, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz’un, partisinin olağanüstü kurultayında Merkel’e yönelik sert sözleri ile başladı. Merkel’in seçimlere yönelik hiçbir bağlayıcı vaadi olmadığını ve somut politikalar sunmadığını savunan Schulz, Başbakanın tutumunu “demokrasiye saldırı” şeklinde tanımladı.

Bu suçlamaya SPD’nin koalisyon ortağı Birlik Partileri CDU ve CSU’dan büyük tepki gelirken, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer, SPD adayını “onursuz bir başbakan adayı” olarak niteledi. Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı ve CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, Schulz’un bilerek yalan söylediğini öne sürerken, saldırının hedefindeki Merkel alaycı bir dille, "Ben Schulz’u Avrupa Parlamentosu Başkanı olduğu dönemden tanırım. O zaman başkaydı. Herhalde seçim kampanyaları fazla zorluyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Federal Meclis seçimleri 24 Eylül günü yapılacak. Kamuoyu araştırmalarına göre SPD'nin oy oranı yüzde 25 civarında, Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU'nun oy oranı ise yüzde 39.

Berlin’de siyasi deprem etkisi yaratan bir diğer gelişme de Merkel'in eşcinsel evliliğine karşı olan tutumunu değiştirmesi ve buna izin verilmesiyle ilgili oylamanın Cuma günü yapılacak olması oldu. Almanya’da 2001 yılından bu yana eşcinseller nikâh dairelerine başvurup birlikteliklerini “tescilli hayat arkadaşlığı” adı altında tescil ettirebiliyor, fakat nikâh defteri alamıyorlar. Birlikteliklerini tescil ettirenler, vergi iadesi gibi bazı haklardan da yararlanabiliyor. Ancak evlat edinmeleri ve miras konularında çeşitli engeller bulunuyor.Başta muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti olmak üzere hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti, uzun süredir eşcinsel evlilik yolunun açılmasını talep ediyor.

Eşcinsel evlilikte Merkel’in tutumu değişti

Merkel, Birlik Partileri’nin tutucu tabanını ve Katolik Kilisesi’nin tepkisini dikkate alarak buna karşı çıkıyordu. Mecliste daha önce defalarca görüşülen konunun oylanması, Birlik Partileri tarafından tam 30 kez engellendi. Yeşiller, Hür Demokratlar (FDP) ve Sosyal Demokratlar’ıngelecek seçimler sonrasında, eşcinsel evliliğini kabul etmeyen bir parti ile koalisyon kurmayacaklarını duyurmasının ardından, Merkel tutumunu değiştirdi ve konunun oylanmasında partisine grup kararı alınması için zorlama yapmayacağını, "vekillerin vicdani zeminde oy vermesinden yana olduğunu" açıkladı.

Hıristiyan Birlik partili çok sayıda siyasetçi Merkel'in aceleci davranarak kendi başına davranmasını eleştirdi ve ayrıca eşcinsel evliliklere iznin koalisyon anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini savundu. SPD ise oylamanın Cuma günü yapılacağını duyurdu ve önergenin açık oylanması talebinde bulundu. CDU/CSU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, SPD’nin talebinin, ortaklar arasındaki güveni zedeleyeceğini açıkladı. Basında yapılan yorumlarda, konuyla ilgili tartışmaların normal şartlar altında koalisyon hükümetinin sonunu getireceği, ancak yaklaşan seçim nedeniyle iki tarafın sonbahara kadar birlikte çalışmayı sürdüreceği öne sürüldü. Eşcinsel evliliğinin parlamentoda büyük çoğunlukla yasallaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Avrupa Birliği'ne üye 14 ülkede yasalar eşcinsel evliliklere imkan tanıyor.