Almanya'da Irkçı İçerikli Site Yasaklandı

Almanya’da Neonazilerin en çok kullandığı internet sitesi olan Altermedia yasaklandı. Yıllardır ırkçı, yabancı düşmanı, İslam ve Yahudilik karşıtı içerik yayınlayan ve Neonazi grupların favori sitelerinin başında gelen Altermedia ile ilgili yasak kararını Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere aldı.

Kapatma öncesinde, başta Berlin olmak üzere Almanya’nın birçok eyaletinde ve İspanya’da Altermedia bürolarına polis eşzamanlı baskın yaparken, sitenin yöneticisi ile daha önceden arandığı ortaya çıkan bir Neonazi operasyonda göz altına alındı, siteyle bağlantılı oldukları şüphesiyle üç kişi hakkında da arama kararı çıkarıldı.

Güvenlik birimleri operasyona paralel, Rus yetkililerle bağlantı kurulduğunu, şimdiye dek Rus linkleri üzerinden yayın yapan sitenin bağlantılarının da servisi sağlayan Rus şirketi tarafından kesildiğini açıkladılar.

Altermedia’nın ırkçı ve yabancı düşmanı söylem ile paylaşımların yayılmasına hizmet ettiğini belirten Thomas de Maiziere, bu paylaşımlarda yabancılara yönelik şiddet eylemlerinin savunulduğunu ve Nazi rejiminin icraatlarının da haklı çıkarıldığını, Alman hukuk devletinin bu tarzda bir siteye hoşgörü ile yaklaşamayacağını açıkladı. Savcılık sitenin yöneticisi ve çalışanları hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Altermedia uzun bir süredir en etkin Neonazi internet platformu olarak, ırkçı eylem ve saldırıların organize edildiği ve duyurulduğu, şiddet içeren eylem videolarının paylaşıldığı ve kriptolu bloglarda da Neonazi ideolojisi ile ilgili yazışmaların yapıldığı bir site olarak biliniyordu.

Erişimi kesilen platformda 2011 yılında üst düzey Alman siyasetçilerle gazetecilerin öldürülmesi çağrısı yapılan suikast listesi yayınlanmış, son zamanlarda da liberal mülteci politikaları nedeniyle Başbakan Angela Merkel’e karşı ölüm tehditleri içeren yazılara da yer verilmişti.

Altermedia üzerinden Hitler dönemine ait yasaklı yazı ve eşyaların satışlarının yapıldığı da biliniyordu. Basında son dönemde söz konusu sitenin ‘nefret’ ve ‘cinayete teşvik’ gibi suçlamalara karşın nasıl olup da hala serbest bir şekilde yayın hayatına devam edebildiğini sorgulayan haberler yapıldı.

Uzmanlar Neonazi çevrelerin son yıllarda yoğun bir şekilde, yeni üyelerini Altermedia gibi platformlar üzerinden ve YouTube, Facebook ve Twitter gibi internet sosyal ağlarını kullanarak buldukları konusunda uyarıyorlar.

Irkçı internet sitelerinde özellikle toplum içinde tartışılan mülteciler, çocuklara kaba kuvvet ya da kadınlara cinsel taciz gibi hassas konularının ele alındığı, ilk bakışta bu sitelerde neonazi propagandası yapıldığının farkına varılmadığı, ancak iyice inceledikten sonra ırkçı ve yabancı düşmanı karşıtı içeriklerin ortaya çıktığı belirtiliyor.

İslam ve göçmen karşıtı ‘Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar - Pegida’ ve benzer oluşumların da sosyal medya üzerinden örgütlendiği biliniyor.

Federal Hükümet son aylarda sıklıkla internet işletmecisi şirketlerin ırkçı söylemlere karşı daha fazla sorumluluk taşıyarak, aşırı içeriklere karşı mücadele etmeleri konusunda çağrılar yaptı. Bunun üzerine Facebook, geçen pazartesi Avrupa çapında sosyal medyada aşırıya kaçan yorumda bulunmamaya yönelik bir kampanya başlattı. Berlin’de bir basın toplantısı düzenleyen Facebook Genel Müdürü Sherly Sandberg, Almanya’daki Facebook sitesinde yayınlanan ırkçı ve nefret içerikli paylaşımları tespit etmek ve silmek için Berlin’de bir özel merkez oluşturulacağını, bu tarz söylem ve davranışları tespit etmeleri için Almanca bilenlerin yanısıra, Türkçe ve Arapça bilen elemanların da merkezde görevlendirileceğini açıkladı.