Almanya'da da 'Aşı Karşıtlığı' Artıyor

Son yıllarda dünyada aşı karşıtlığı hayli yükselişte. Çocuklara yapılan aşıların alerjiye yol açtığı ya da ileride Alzheimer’e neden olduğunu öne süren birçok aile, aşı yaptırmayı redderek hem kendi hem de başka çocukların sağlığını tehlikeye atıyor.

Almanya’da aşı yaptırmama neredeyse ‘moda’ oldu. İlaç endüstrisini eleştiren çok sayıda veli, aşıların bir faydası olmadığını iddia ederek, çocuklarına aşı yaptırmak istemiyor. Küçük yaştaki çocukların bağışıklık sisteminin birden fazla aşıyı kaldıramadığı ve bunun çocuklar üstünde ciddi zararlar bırakabileceği de aşı yaptırmayı reddeden velilerin iddialarından.

Sosyal medya üzerinden organize olan veliler, aşıları sadece mali kazanç doğrultusunda kullandığı gerekçesiyle ilaç şirketlerine ağır eleştirilerde bulunuyor.

Ancak son aylarda Almanya’da okullarda görülen kızamık vakalarının ciddi boyutlara ulaşması, ülkede kızamık aşısının zorunlu olması tartışmalarını başlattı. Kızamık salgını ile mücadelenin en önemli yolu 1960 yılından beri etkin bir şekilde kullanılan kızamık aşısı.

Federal Sağlık Bakanı CDU’lu Jens Spahn, aşı karşıtlarının savlarının yanlış olduğunu söyleyerek, İtalya ve Fransa gibi ülkelerdeki gibi kızamık aşısı mecburiyetinin Almanya'da da zorunlu hale getirilmesinden yana olduğunu açıkladı.

Koalisyon ortağı SPD’den sağlık politikaları sözcüsü Karl Lauterbach, olası bir kızamık salgının önüne geçilmesi için 14 yaşına kadar olan çocuklara aşı yapmanın zorunlu olmasını istedi. Almanya Tabibler Konseyi Başkanı Ulrich Montgomery de, aşı zorunluluğunun tıbbi açıdan gerekli olduğunu söyleyerek, "çocukların aşı olması sadece onlar için değil, toplum açısından da bir sorumluluktur" şeklinde görüş belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer, çocuklara aşı mecburiyeti konusunda bir plan hazırlandığını ve çocuklarını aşılatmayan velilere yönelik yaptırımların gündeme geleceğini doğruladı. Yetkililerin İtalya’daki modeli örnek almayı hedefledikleri yorumu yapılıyor. İtalya’da çocuğunu yuva ve ilkokula yazdırmak isteyen ana-babalar, çocuklarına gerekli aşıların yapıldığını ispat etmek zorunda. Aşı cüzdanı olmayan çocukların okula kaydı yapılmıyor, ailelere de 7 bin 500 Euro'ya kadar para cezası veriliyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

Benzer bir uygulamanın Almanya’da da faydası olacağını savunan doktor Şahin Abdoinezhad, bazı ailelerin çocuklarını aşılatmamasının arkasında bilgi eksikliği olduğunu vurgulayarak, aşıların zararlı olduğunu düşünmek için hiçbir bilimsel gerekçe bulunmadığını savunuyor.

Aşı karşıtlığı Almanya ve Amerika’nın yanı sıra Türkiye’de de son zamanlarda sorun haline dönüştü. Aşıların yararsız olduğu ya da domuz ürünleri içerdiği ve dolayısıyla dinen sakıncalı olduğu iddia edilirken, Sağlık Bakanlığı vatandaşları bilgilendirmek için ‘asi.saglik.gov.tr’ adlı internet sitesi kurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıda 5 yılda yüzde 100'e yakın yerlileşme planladıklarını söyleyerek, "Tereddütlerin ortadan kalktığı bir yaklaşımın aşı reddini ortadan kaldıracağına inanıyoruz" dedi.