Almanya'da 'Cihatçı Sığınmacı' Korkusu

Heidelberg'de eski Amerikan askeri üssüne yerleştirilen mülteciler

İkinci Dünya Savaşı sonrasında en büyük sığınmacı akınlarından birine sahne olan Almanya’da ülkeye gelen ve kalacak yer sıkıntısı yaşayan sığınmacıların durumu ve artan tepkiler gündemi belirlemeye devam ediyor. Bu kapsamda son günlerde dile getirilen bir konu, IŞİD militanlarının mülteciler arasında Avrupa’ya ve Almanya’ya sızdığı yönündeki iddialar.

Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacılara yönelik olarak kurulan AB’nin sahil güvenlik birimi Frontex yetkilileri bundan bir süre önce İŞİD’li militanların Avrupa ülkelerine sızabilecekleri uyarısını yapmış, Alman Kriminal Dairesi ise, teröristlerin sığınmacıların arasına karışarak Almanya'ya sistematik olarak sızdığı yönünde bir bulgu olmadığını açıklamıştı.

Ancak Berlin’in yakınlarındaki bir mülteci barınağında kalan bir Suriye vatandaşı hakkında IŞİD için savaştığı gerekçesiyle soruşturma açılması konuyla ilgili tartışmaları tekrardan gündeme taşıdı. Polis söz konusu kişinin birlikte kaldığı diğer sığınmacılara IŞİD adına katıldığı eylemleri anlattığını açıkladı.

Buna rağmen terör uzmanları Suriyeli mültecilerin hemen hepsinin IŞİD teröründen kaçtığını hatırlatarak, IŞİD’in Almanya’da yeterince destekçisi bulunduğunu ve bu yüzden örgüt militanlarının mülteci kılığında Avrupa’ya kaçak girmesine gerek olmadığını savunuyorlar.

Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı bir süre önce şu ana kadar en az 800 kişinin Almanya’dan Suriye’ye giderek IŞİD’e katıldığını açıklamıştı.

Öte yandan Federal Kriminal Dairesi Almanya’dan IŞİD'e katılma sebepleri konulu kapsamlı bir araştırmada militanlığı seçenlerin profilini irdeledi.

Geride kalan Haziran ayına kadar Almanya’yı terk ederek Suriye ve Irak’a gittikleri kesin bilinen 670 kişinin verileri ve biyografileri incelenerek ortaya çıkarılan profile göre, bunlardan yarısı orada radikal İslamcı bir terör örgütüne ya da gruba katıldı.

Katılımlarda yüzde 78’le IŞİD birinci sırada yer alıyor. Yapılan tespitlere göre Almanya’yı cihada katılmak için terk edenlerin ortalama yaşı 26. 509’u Almanya’da dünyaya gelmiş, 399’u Alman vatandaşı, 160’ı ise başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip.

Profilde değerlendirmeye alınan 670 kişiden yüzde 21’i kadın, istihbarat birimleri IŞİD’e Almanya’dan katılan kadınlar arasında en az 3 kadının silahlı eylemlere de katıldığı bilgisine ulaşmış. Dikkat çeken bir diğer veri, söz konusu grupta 114 kişinin sonradan Müslüman olanlardan oluşması, bu grubun çoğunluğu 22 yaşından önce İslam’a geçmeyi tercih etmiş.

Cihatçıların 80’i üniversite mezunu, 82’si lise ve dengi okulları tamamlamış, 63’ü ise lise eğitimini yarıda keserek IŞİD ve diğer örgütlere katılma kararı almış gençler.

Suriye ve Irak’a gidenlerin neredeyse yüzde 50’ye yakınının daha önceden hırsızlık, gasp, uyuşturucu satışı veya şiddet olayları gibi polis kayıtlarına geçen olaylara karıştığı saptanmış. IŞİD ve benzeri İslamcı terör örgütlerine katılma sürecinde internetin rolü öne çıkıyor. Profile göre, radikalleşmenin başlangıç safhasında internet ortamı üzerinden yapılan propaganda çalışmalarının cihada karar verenlerin yüzde 30’unda belirleyici unsur olduğu netleşmiş. Bir diğer unsur ise yüzde 40 oranıyla arkadaş çevresi, camilerde yapılan propaganda çalışmaları ise yüzde 33 oranında bir pay sahibi.

Elde edilen bilgilerin, gençlerin radikalleşmesine yol açtığı düşünülen Selefiler’e karşı yeni stratejilerin oluşmasında kullanılacağı belirtildi. Almanya’da aktif Selefiler’in sayısının bu yılın sonuna kadar 8 bine ulaşacağından yola çıkılıyor. Yetkililer Selefiler'in özellikle Müslüman, göçmen kökenli ve okul ya da sosyal hayatında başarısız gençleri hedef aldığını vurguluyor. Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Selefiler’in ülkeye yeni gelen mültecileri kendi saflarına katabilmek için yoğun bir çaba içinde olduğunu bildirmişti.