Almanya’da 467 Neo-Nazi İzini Kaybettirdi

Almanya’da haklarında tutuklama kararı bulunan 467 aşırı sağcının izini kaybettirdiği ortaya çıktı. Sol Parti Federal Meclis Grubu’nun verdiği soru önergesini yanıtlayan hükümet, söz konusu zanlıların nerede olduğunun bilinmediğini ve bu nedenle tutuklama kararlarının infaz edilemediğini doğruladı.

Güvenlik güçlerinin yakalayamadığı aşırı sağcılar arasında şiddet olaylarına karışanların yanısıra, illegal örgüt üyesi olanlar da var. 2014’de konuyla ilgili benzer bir soru önergesinde, firarı aşırı sağcı sayısının 253 olduğu belirlenmişti.

Yetkililer, ülkede 2015 sonrasında mülteci sayısının artmasıyla birlikte yaşanan radikalleşmeye dikkat çekiyor ve İslam ve yabancı düşmanı grupların sığınmacılara karşı eylem ve propagandalarıyla ırkçılığı körüklediğine, bu ortamda şiddet yanlısı aşırı sağcıların sayısının da arttığına vurgu yapıyor.

Geçen Ağustos ayı sonunda Chemnitz kentinde 35 yaşındaki bir Alman’ın bir sığınmacı tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, aşırı sağcıların yoğun protesto gösterilerine yol açmış, sokak şiddetine dönen olaylar başka Alman kentlerine de sıçramıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Chemnitz olaylarına paralel, yılın üçüncü çeyreğinde düzenlenen aşırı sağcı eylemlerde şiddetin arttığı, toplam 37 mülteci yurduna yapılan saldırılarda 9 kişinin yaralandığı tespit edildi.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch, göç ve mülteciler konularının aşırı sağcı çevrelerce kullanıldığını ve söz konusu gruplar içerisinden yeni neonazi terör örgütlerinin çıkması ihtimalinin yüksek olduğunu açıklamış, 2000 ve 2007 yılları arasında sekizi Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU)’yu örnek vererek, gelişmelerin kendisini kaygılandırdığını kaydetmişti.