Almanya’da 15 Temmuz Etkinliği Sıkıntısı

Dün Avusturya hükümetinin 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni anma etkinliği için Viyana'yı ziyaret etmek isteyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye ülkeye giriş izni vermemesinden sonra, Almanya'daki benzer etkinlikler konusunda da zorluklar yaşandığı gözlemleniyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

AK Parti'nin yurtdışı örgütlenmesi olan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD), Türkiye'den politikacıların katılımıyla planladığı etkinliklerin bir bölümüne kiralanan salonların iptal edilmesi sonrasında şehir değiştirmek zorunda kaldı.

İlk olarak Hamburg kentinde G 20 Zirvesi'nin hemen ardından 10 Temmuz'da Leiszhalle adlı konser salonunda yapılması planlanan ve sözleşmesi de önceden imzalanan 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı iptal edildi.

UETD Hamburg teşkilatı, ellerinde olmayan sebeplerden Hamburg'da yapılması öngörülen anma programını iptal etmek zorunda kaldıklarını söylerken, "Program Alman makamları tarafından yapılan yoğun baskılar nedeniyle iptal edilmiştir" denildi. Yorumlarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamburg’daki temasları sonrasında vatandaşlara yönelik konuşması için bu programa katılabileceği, Alman hükümetinin daha önce Erdoğan’ın konuşma yapmasını istemediğini duyurması nedeniyle salon sahibinin sözleşmeyi tek taraflı iptal ettiği öne sürüldü. Federal hükümet, Erdoğan'ın herhangi bir salonda veya Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerden birinde konuşmasının arzulanmadığını ve bunun daha önce getirilen konuşma yasağı kapsamında değerlendirileceğini duyurmuştu.

Hamburg'un ardından UETD tarafından Gladbeck kasabasında ve Köln kentinde yapılması planlanan etkinliklerin de iptal edildiği duyuruldu. Bu iki etkinlik birleştirilerek, Düsseldorf'ta bir Türk düğün salonunda düzenlenirken, Stuttgart ve Nürnberg kentlerindeki etkinliklerin durumu ise henüz netleşmedi. Alman hükümeti 15 Temmuz günü Nürnberg'de planlanan etkinlik için Ankara'dan bir başvuru yapıldığını ve ismi verilmeyen AK Partili bir politikacının katılacağı duyurulan toplantıyla ilgili başvurunun incelendiğini bildirdi. Berlin, Erdoğan'ın konuşmasını engellemek amacıyla önceki hafta yeni bir düzenleme getirmiş, Alman basınında “Erdoğan yasağı” olarak nitelendirilen bu düzenleme kapsamında izin başvurusunun en az 10 gün önce yazılı nota olarak Alman Dışişleri Bakanlığı'na iletilmesi gerektiği açıklanmıştı. Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin Sözcüsü Fatih Zingal, 15 Temmuz programlarına Almanya'daki engellemeleri ve Viyana'da konuşmak isteyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye ülkeye giriş izni verilmemesi “patolojik bir durum”olarak tanımlıyor.