Almanya’dan Brüksel Saldırılarına Kınama

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki terör saldırılarına Almanya’dan da tepkiler yağdı. Ülke genelinde güvenlik önlemleri artırılırken, Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı’nda bir kriz merkezi kuruldu. Bakanlık, saldırılarda Alman vatandaşlarının da etkilenip etkilenmediği konusunda bilgi sahibi olunmadığını duyurdu.

Bu arada Almanya ile Belçika arasındaki tüm tren ve uçak seferleri de durduruldu.

Belçika Kralı Philippe’ye taziye mesajı gönderen Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya’nın terörü en sert biçimde lanetlediğini ve Belçika’nın yanında olduğunu söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de saldırıların ‘Avrupa’nın özgürlüğünü ve kendini AB’nin parçası olarak algılayan tüm toplumları hedeflediğini’ ifade etti.

De Maiziere Almanya’da hava limanları ve tren istasyonlarında güvenlik tedbirlerin güçlendirildiğini de açıkladı.

Your browser doesn’t support HTML5

AP Milletvekili İsmail Ertuğ Brüksel'de Yaşananları Anlattı

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD’den Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ da, Amerika’nın Sesi’ne verdiği röportajda saldırılar sırasında Brüksel’de olduğunu ve yaşananları büyük üzüntüyle izlediğini belirtti.

Terör saldırılarının sorumlularının henüz bilinmediğini hatırlatan İsmail Ertuğ, radikal İslamcı terör gruplarının olayla bağlantısının saptanması durumunda Avrupa’da toplumların İslam’a yönelik önyargılarının daha da artmamasını umduğunu kaydetti.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın Haberi

Abdeslam’ın Almanya’da da saldırılar planladığı şüphesi

Bu arada Alman güvenlik birimleri Paris’te 132 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının beyni olarak tanımlanan ve 17 Mart’ta Brüksel’de yakalanan Salah Abdeslam’ın Almanya'da da saldırılar planlandığından yola çıkıyor.

Üst düzey bir güvenlik görevlisinin Tagesspiegel gazetesine verdiği bilgiye göre, Salah Abdeslam IŞİD tarafından Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde saldırı düzenlemesi için oluşturulan bir terör ağının önde gelen isimlerinden biri. Abdeslam’ın geçen yıl Ekim ayında Belçika’da kiraladığı bir arabayla Almanya’ya ‘gizemli bir yolculuk’ yaptığının saptandığını açıklayan yetkili, terör zanlısının Ulm kentinde Suriyeli mülteci olarak yaşayan üç kişiyle buluştuğunu, ardından Brüksel’e döndüğünü, diğer şüphelilerin ise bu tarihten sonra izlerinin kaybedildiğini bildirdi. Söz konusu hücrenin 13 Kasım’da Paris’teki terör saldırılarına karışmış olabileceğinin ya da Almanya’da gizlendiğinin tahmin edildiğini anlatan yetkili, batılı istihbarat birimlerinin IŞİD’in Avrupa’ya yönelik saldırılar için toplam 30 kişilik bir ekip oluşturduğu şeklinde bilgilere ulaştığını da açıkladı.

İstihbarat bilgilerine göre, hücre üyesi çok sayıda terörist Amerikan savaş uçaklarının IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya hava saldırılarında öldürüldü. Bir grup terörist ise Fransa’ya ulaşarak Paris’teki saldırıları düzenledi.

Alman makamları hücrenin üçüncü ayağına üye teröristlerin Almanya’da olabileceğinden yola çıkıyor.

Yetkililer şubat ayının başında Almanya’da üç eyalette radikal İslamcılara yönelik operasyonlarda gözaltına alınan Cezayir kökenli üç zanlının IŞİD’in söz konusu hücresi ile bağlantısı olduğunu ve Almanya'ya 'sığınmacı' olarak giriş yaptığını belirledi. Gözaltına alınan zanlıların Berlin'de saldırı planladığı açıklanmış, saldırı planının ne kadar somut olduğu konusunda ise bilgi verilmemişti.