Almanya Başkanı Scholz'dan BioNTech’in Yeni Tesisine Ziyaret
Your browser doesn’t support HTML5
Merkezi Almanya’da olan BioNTech şirketi elçi RNA (mRNA) bazlı ilaçların üretimine 40 milyon Euro yatırım yapma hazırlığında.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türk-Alman bilimadamı Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin yönetimindeki BioNTech’in Marburg’daki yeni tesisini ziyaret etti.
Scholz, ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, Almanya’daki mevcut yasal uygulamaların, ilaç firmalarına onay verme sürecini hızlandıracak şekilde yenilenmesi gerektiğini savundu.
Scholz, “Tıbbi ilerlemeden söz ederken, araştırmanın hızlı bir şekilde yürütülmesini, hastalarla çalışılmasını ve verilerin kullanılmasını mümkün kılacak bir sisteme de ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
2020 yılında COVID-19 pandemisinin başlamasının ardından Amerikan şirket Pfizer ile işbirliğine girerek, elçi RNA teknolojisiyle, SAR-CoV-2 virüsüne karşı aşı üreten BioNTech, Marburg’deki yeni tesiste, RNA teknolojisine dayalı araştırma ve üretimin temel aşamalarının hızlandırılması için faaliyet gösterecek.
Scholz’un ziyareti sırasında konuşan BioNTech’in kurucularından Özlem Türeci, tesisin önemini şu sözlerle açıkladı:
“Plazmid üretim merkezi bugün artık kuruldu ve bu yılın sonuna kadar üretim burada, Marburg’da gerçekleşecek. Plazmidler çok önemli, RNA ve diğer immünoterapiler açısından çok önemli bir element. Elçi RNA (mRNA), önemli bilgi içeren bir günlük gazete gibi bilgi taşıyıcısı, plazmidler ise baskı plakalarıdır. Ve artık bu plakaları burada üretebileceğiz. Bu, birçok açıdan stratejik önem taşıyor.”
Konuşmasında, BioNTech’in yeni tesis sayesinde RNA tedarik zincirinde önemli bir rol üstlendiğine vurgu yapan Uğur Şahin de, Marburg’daki bu yeni tesiste 20’den fazla farklı ürünün dünyadaki araştırma ve ilaç piyasalarına kaynak sağlayacağını kaydetti.
Şahin, “Burada önümüzdeki iki yıl boyunca kesinlikle çok şey olacak ve vakti geldiğinde sizler de bileceksiniz” dedi.
Klinik bölümü 2022 yılı Ağustos ayından bu yana faaliyette olan tesisin ticari faaliyetleriyle ilgili çalışmaların da 2023 yılının sonuna kadar tamamlanmış olması hedefleniyor.