Almanya 2024 yılında da resesyondan çıkamadı

Almanya’nın ekonomik performansı, 2019 yılından bu yana neredeyse hiç ilerleme kaydetmedi.

Almanya ekonomisi, resesyondan çıkamıyor; gayrisafi yurtiçi hasıla 2024’te bir önceki yıla göre binde 2 oranında azaldı.

Federal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2023 yılında ekonomi binde 3 oranında daralmıştı. 2024’teki veriyle Almanya, 2000’li yılların başından bu yana ilk kez arka arkaya iki yıl boyunca ekonomik büyüme kaydedememiş oldu.

Almanya’nın ekonomik performansı, 2019 yılından bu yana neredeyse hiç ilerleme kaydetmedi. Uzmanlar, Alman ekonomisinin yıllardır yerinde saydığına dikkat çekerek, ekonomik durgunluğun tarihsel boyutlara ulaştığını belirtiyor. Özellikle sanayi ve inşaat sektörlerindeki zayıflama, büyüme üzerinde baskı oluşturuyor.

Verilere göre 2024 yılında sanayi sektörü yüzde 3 oranında daraldı. Makine üretimi ve otomotiv gibi anahtar sektörlerde üretim belirgin şekilde azaldı.

Kimya ve metal gibi enerji yoğun sektörler, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle düşük üretim seviyesinde kaldı. İnşaat sektörü ise yüzde 3,8 oranında küçüldü.

Yüksek inşaat maliyetleri ve faiz oranları, özellikle konut inşaatlarını olumsuz etkiledi.

İlgili Haberler Almanya'da resesyon çanları çalıyor

Hizmet sektörü ise geçen yıl binde 8 büyüme kaydetti. Özellikle bilgi ve iletişim sektörü yüzde 2,5 oranında büyüyerek ekonomik performansa katkı sağladı.

Kamu yönetimi, eğitim ve sağlık gibi alanlarda da büyüme görüldü. Ancak özel tüketim harcamaları, tüketici güvenindeki zayıflama nedeniyle sınırlı bir artış gösterdi.

Alman ekonomisi için hayati önemi olan ihracat da geriledi. Özellikle Çin pazarındaki düşük talep, ihracatçıları olumsuz etkiledi.

Bu durumdan en çok sanayi sektörü zarar görürken, sektörde gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) yüzde 3 oranında daraldı. Buna karşın ithalat binde 2 oranında arttı.

Verilere göre federal hükümet, eyaletler, belediyeler ve sosyal güvenlik kurumlarının toplam bütçe açığı 113 milyar Euro olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın 107,5 milyar Euro’luk açığını aştı.

Tüm bu olumsuz tabloya rağmen Almanya’da istihdam rekor seviyeye ulaştı. Çalışan sayısı 2024 yılında 46,1 milyona çıkarak önceki yıla göre 72 bin kişilik bir artış gösterdi.

İstihdam artışı ağırlıklı olarak kamu hizmetleri, eğitim ve sağlık sektöründe gerçekleşti.

Uzmanlar 2025 için de umutlu değiller

Yeni yıl için ekonomik beklentiler karamsar bir tablo çiziyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın 2025 yılında diğer sanayileşmiş ülkelerden daha yavaş bir büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

Analistler, yüksek enerji maliyetleri, bürokrasi, altyapı eksiklikleri ve nitelikli işgücü sıkıntısı gibi yapısal sorunların çözülmemesi halinde ekonomik durgunluğun devam edeceği konusunda uyarıyor.

Almanya’nın uluslararası rekabet gücünü yeniden kazanabilmesi için kapsamlı ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

23 Şubat'ta yapılacak olan genel seçimlerle birlikte, yeni hükümetin reformlar yaparak Almanya'nın ekonomik zayıflıklarını ele alacağına dair umutlar bulunsa da, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü savaşın yanısıra, Donald Trump'ın ABD'deki başkanlığı, belirsizlikleri arttıran faktörler olarak görülüyor.

Trump, Almanya’nın ticaret fazlasını eleştirerek, Alman otomobillerine ek gümrük vergileri uygulama ve Avrupa Birliği’nden ithalatı sınırlandırma tehdidinde bulundu.

Analistler, bu korumacı politikaların ihracata dayalı Alman ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

Bu gelişmeler ışığında, Almanya Merkez Bankası 2025 yılı için büyüme tahminini binde 2’ye düşürürken, Alman hükümetine danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu binde 4’lük bir büyüme öngörüyor.