Almanya’daki Türk seçmenlerin yüzde 67’sinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vermesi ve Erdoğan’ın yeniden seçilmesi sonrası sokaklardaki sevinç gösterileri Alman siyasetinde hararetli tartışmalara neden olmaya devam ediyor.
Nitekim muhaleffetteki Birlik Partilerinin (CDU/CSU) ve sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) önde gelen isimleri, hükümetin kararlaştırdığı yeni vatandaşlık yasasının durdurulmasını talep etti.
Your browser doesn’t support HTML5
Birlik Partileri’den, aynı zamanda Bavyera Eyaleti Dışişleri Bakanı olan Joachim Herrmann, yeni yasanın çifte vatandaşlığı da içermesini eleştirdi ve "Hükümetinin planı, gelecekte daha fazla Alman vatandaşının yabancı bir ülkenin seçimine katılmasına ve muhtemelen oradaki otokratlara oy vermesine katkıda bulunacak. Kendimizi kandırmayalım: Bu aynı zamanda Almanya'daki başka ülkelerin seçim kampanyalarının da artmasına yol açacaktır. Halbuki doğrusu Alman vatandaşlığını alanın yaşam merkezinin nerede olduğu konusunda da net bir tavır koymasıdır" dedi.
İlgili Haberler Almanya’dan seçim sonuçlarına tepkilerErdoğan'a oy verenleri "uyumsuz" olarak niteleyen Birlik Partilerinin (CDU/CSU) Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei (CDU), çifte vatandaşlığa da imkan tanıyan yasal düzenleme için "Yeterince uyum sağlamamış daha fazla insanın vatandaşlığa geçme riskini arttıracak. Öncelikle uyumun başarıya ulaşması gerekiyor, sonra vatandaşlık verilmesi düşünülebilir" diye konuştu.
Çifte vatandaşlığın tartışmaya açılmasını eleştiren Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu ise, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına göre tartışmalarının başka bir düzeye taşınması ve çifte vatandaşlığın sorgulanması Alman demokrasisi için çok kötü sonuçlar doğurabilir, bundan kaçınılmalı" dedi.
Alman hükümeti, daha iki hafta önce Almanya’da başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran düzenleme konusunda uzlaşmıştı. Yani yasaya göre isteyen kendi vatandaşlığından çıkmadan çifte vatandaş olma hakkına kavuşulabilecek. Ebeveynlerden birinin beş yıldır yasal olarak ikamet etmesi halinde, ülkede dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacak. Bu kişiler, ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaşlık hakkına da sahip olacak. Tasarının bu yıl içinde yasallaşması öngörülüyor.