‘Soykırım Tasarısı': Türkiye Büyükelçisini Geri Çağırdı

Your browser doesn’t support HTML5

Alman Federal Meclisi’nde 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan karar tasarısının büyük oy çoğunluyla kabul edilmesinden sonra Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Ankara’ya çağrıldı.

Merkel: İlişkilerimiz güçlü

Türkiye geçen yıl Avusturya Parlamentosu’nun, ‘soykırım’ kararı almasına tepki göstererek Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü dört aylığına merkeze çekmişti. Meclisteki oturuma katılmayan ve oylama sonrası bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel ‘Almanya'nın Türkiye ile ilişkileri çok derin ve güçlüdür’ dedi. Merkel ‘Bazı konularda ayrı düşünebiliriz, ama statejik ve dostluk ilişkilerimiz çok sağlam’ şeklinde bir açıklama yaptı.

‘101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması’ başlığını taşıyan tasarı ile ilgili oturuma katılan milletvekillerinin nerdeyse hepsi evet oyu kullanırken, Hıristiyan Demokrat Parti CDU sıralarından 1 çekimser ve 1 hayır oyu çıktı. Toplantıyı Türkiye adına Berlin Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Gül Özge Kaya izledi. Konuk izleyici sıralarını ise Ermeni cemaati temsilcilerinin doldurduğu görüldü. Oylama sonrasında Ermeni izleyicilerin bulunduğu bölümde onay için teşekkür edilen afişler açıldı.

Your browser doesn’t support HTML5

İstanbul'daki Alman Konsolosluğu Önünde Protesto Gösterileri

Hukuki bağlayıcılığı yok

Hukuki bağlayıcılığı bulunmayan tasarıda, Jön Türkler hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği ve bu olayın ‘20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta soykırımların bir örneği’ olduğu öne sürülüyor. Metinde dönemin Alman İmparatorluğu da ‘suç ortağı’ olarak tanımlanıyor ve ‘Alman İmparatorluğu bu insanlık suçunu durdurmayı denemedi. Alman İmparatorluğu bu olaylarda bir suç ortaklığı taşıyor.’ deniyor. Ayrıca okullarda kullanılan tarih kitaplarında 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak işlenmesi öneriliyor.